Спор относно sealed deck construction

Модератори: magiclunatic, Ste, Dreamfall, ivkost, GB

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот Dreamfall на Вто Апр 20, 2010 1:39 pm

Както казах и по-рано - изскачайте от ситуацията най-накрая. Не ми се обсъжда за петдесети път какво е имал Мартин, какво е нямал, къде са били картите и колко са били. Аз написах по-рано, че дори не съм бил свидетел на случката и че колкото и да вярвам на Геша, for all I care може да са имали не 9, а 99 level up-ъра в пуула си и аз пак нямаше да знам. Не искам да дисквалифицирам никого, още по-малко със задна дата. Конкретни доказателства на място не са дадени, няма официална намеса, значи ситуацията е приключила. Въпросът е "какво правим тепърва".

Според Иван:

1) Sadiq na turnira
2) Opisvane na pula (ot drug 4ovek) ili deckswap
3) Opisvane na deck-a (koeto za prerelease mai ne se pravi, shtoto mojesh da go smenqsh vinagi kogato iskash)
4) Deckcheckove po vreme na turnira.

Турнирът официално има съдия, но на практика няма съдия - дори и ако такъв присъства в залата (защото определено не можеш да съдийстваш ако играеш). Респективно няма кой да прави дек-чекове по време на турнира, защото - да си го кажем откровено - кой ще се навие да съдийства пък точно на прерилийз? Описването на pool-а е донякъде валидно като идея, при условие естествено, че има кой да го проверява - винаги може да станат грешки, включително при описването от друг човек и при двойна проверка.

При все това описването на pool-а от друг човек и после swap е добро като идея, защото дори и с някоя малка грешка, замяната на карти става много по-трудна. Ако pool-а ти го има описан някъде още от самото начало (за предпочитане от друг човек), много по-трудно е да си добавиш карти по избор. Така дори без наличието на официален съдия ще е възможно да се правят проверки в случай на съмнения като това, което възникна последният път. Кой ще извършва проверките не е ясно, но Илиян ми звучи като достатъчно авторитетна личност да вземе решение в този смисъл.

Освен това липсата на съдия води и до следните умопомрачителни диалози (между Петков и Бенев - и двамата са съдии впрочем, ако някой не знае):

Петков: "Айде да играем по-бързо и да свършваме, че съм гладен".
Бенев: "А ти мешал ли си си дека?"
Петков: "Да, естествено".
Бенев: "Е, аз не съм те видял да го мешаш пред мен"
Бенев взема дека на Петков и почва да го меша.
Петков: "Ох, хайде стига глупости бе, няма да ми го мешаш, няма да тръгна да чийтвам".
Бенев: "Както казах - ако те бях видял да го мешаш, нямаше да го мешам сега".
Петков: "Ти сериозен ли си!?"
Бенев: "Да, много съм сериозен" (и продължава да меша дека).
Петков: (вече почти крещи) [нещо, което не помня, но беше от типа на "Ти не си добре!"]
Аз (който се намирам до тях, осъзнавайки, че и двамата са действащи съдии (не само Бенев): "WTF?!"

Което ме навежда на няколко идеи. Едната е, че хората смятат, че правилата са нещо като стълб в полето. Не може да се прескочи, но може да се заобиколи. Втората е, че хората, които нарушават правилата, не са "виновни" сами по себе си, стига да са достатъчно симпатични и познати на някого. Третата е, че cheat-ването е ЛОШО за играта (както и краденето на карти и въобще други подобни magic related престъпления) и че ако не се вземат някакви отговорни мерки, това ще води до повече ситуации, които ескалират така, както ескалира сегашната. Защото ако сега говорим за деца, които са се объркали (евентуално), какво ще кажем при други ситуации, в които имаме напълно злоумишлено поведение? Или типично по "нашенски" ще си затворим очите, за да не се блъснем в проблема, пък "дано ни отмине" или "дано не се случи". Напротив, вече се случи. И ще продължи да се случва. Въпросът е какво смятаме да направим - да си заврем главата в пясъка с гъз стърчащ навън или да предприемем по-отговорни мерки (включително по отношение на нашето собствено поведение по време на даден турнир).
One part unstoppable force, one part immovable object.
Magic_glavishte написа:Док, за румънско по-напряко е през Турция и Сирия, там има една нова държава може да минеш да я видиш.

Magic_glavishte написа:Дока ми се ще един ниско прелитащ Емракул да го настъпи
Аватар
Dreamfall
Infernal Spawn of Evil
 
Мнения: 5412
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 1:42 am
Местоположение: Zendikar

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот magiclunatic на Вто Апр 20, 2010 2:09 pm

Principno e prosto, pravi se seeting, ama dirijiran , otvarqt se kartite togava, 4oveka otsreshta ti opisva pool-a, ti go proverqvash posle i posle si4ko bi trqbvalo da e to4no, shtoot ako ima problem, lista e tam.
Аватар
magiclunatic
He, who paints the earth red
 
Мнения: 10824
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 10:14 pm

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот GB на Вто Апр 20, 2010 2:15 pm

специално това с петков нямаше нищо общо с наличието или неналичието на съдия на турнира. на нито един прерилийз няма да викна съдия за бъркане, както и завсеки друг противник бих извършил същите действия - а именно да го помоля да бърка още малко (особено докато и аз бъркам своя дек все още), и ако ми откаже - да го разбъркам аз. нито за момент не съм подозирал, че петков ще си подреди дека, но просто не го бях видял да бърка и съответно проведохме умопомрачителен диалог - макар и не чак както ти го изкарваш :)
съдията, съдията...
Аватар
GB
Emrakul, the Aeons Thorn
 
Мнения: 1818
Регистриран на: Пон Фев 23, 2009 1:03 pm
Местоположение: около или в софия, повечето време.

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот Ste на Вто Апр 20, 2010 2:17 pm

magiclunatic написа:Principno e prosto, pravi se seeting, ama dirijiran , otvarqt se kartite togava, 4oveka otsreshta ti opisva pool-a, ti go proverqvash posle i posle si4ko bi trqbvalo da e to4no, shtoot ako ima problem, lista e tam.

Описването и размяната на картите са доста добро начало, но при положение, че няма съдия, който да се възползва от списъците и да следи да няма нарушения, си е чиста загуба на време и затова не се прави при нас. Ако Паладиум обявят достатъчно добро заплащане за съдии по такива събития съм сигурен, че ще се намери желаещ да съдийства. Иначе е доста логично да предпочетеш да играеш ...

GB написа:нито за момент не съм подозирал, че петков ще си подреди дека

Тогава защо ти е още бъркане? Целта му не е ли точно да се приведе дека в неподреден вид, което ти не си подозирал, че може да е проблем?
Ste
Infernal Spawn of Evil
 
Мнения: 9766
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 11:11 pm
Местоположение: Сливен / София

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот Dreamfall на Вто Апр 20, 2010 2:23 pm

никой не говори за умисъл, но може просто да е забравил да си разбърка дека след предната игра и той да е със стакнати 8 земи на едно място, примерно. спазването на обичайните турнирни процедури заобикаля подобни въпроси от типа на "ти уважаваш ли ме или не ме уважаваш". аз винаги бъркам дековете на противниците си (и своя) - и то по много. това не означава, че смятам, че противниците ми чийтват. означава просто, че обичам да рандомизирам картите достатъчно, докато повечето ми опоненти не го правят в същата степен, която аз считам за "достатъчна". в тяхното shuffle-ване няма нищо умишлено, но въпреки това предпочитам и аз да рандомизирам картите им, без това да означава "вот на недоверие" или дори "ти ме чийтваш".

колкото до смисъла от деклистове без наличието на съдии - деклиста го има и ако възникне подозрение или по желание на някой от играчите - като например този път - може да се провери. не мисля, че решението е лошо. отнема малко време, но е някаква приемлива форма.
One part unstoppable force, one part immovable object.
Magic_glavishte написа:Док, за румънско по-напряко е през Турция и Сирия, там има една нова държава може да минеш да я видиш.

Magic_glavishte написа:Дока ми се ще един ниско прелитащ Емракул да го настъпи
Аватар
Dreamfall
Infernal Spawn of Evil
 
Мнения: 5412
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 1:42 am
Местоположение: Zendikar

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот GB на Вто Апр 20, 2010 2:38 pm

сте, ти защо бъркаш собствения си дек преди игра? само защото правилата го изискват ли? ;)
съдията, съдията...
Аватар
GB
Emrakul, the Aeons Thorn
 
Мнения: 1818
Регистриран на: Пон Фев 23, 2009 1:03 pm
Местоположение: около или в софия, повечето време.

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот Magic_maluk_tip на Вто Апр 20, 2010 2:40 pm

(Нямах интернет известно време ,чак сега прочитам кво сте писали)

Наистина е станала някаква грешка при смесване на сайдборда и за това се е получило недоразумението с липсващи/в повече карти.Но е прекалено крайно от твоя страна ,Геш,да нападаш рандъм малък пич ,за това че чийти,прави си омега силен дек,взима карти от други,носи си от вкъщи.Факт че на малкия пич декът му имаше много левълари,но за това има и свидетели,че ги е отворил.Това,че не пожелавах да ти дам дека си и пуула е нормално.Защо да го правя?Ти какъв си ?Съдия ли си на турнира?Без да си разбрал каква е ситуацията и вместо да седнеш при въпросния човек и да му кажеш че си е смесил някакви карти със СБ-а,ти започна да крещиш и да обвиняваш,щото виждаш че е сам и че нов играч,който може лесно да се "стресне" от тебе,пък дано случайно получи мач лос и ти вземеш трите точки.После идваш и разпространяваш във форума как едва ли не сме взели карти от вкъщи и сме си сменяли,видиш ли на пре-релийза на изданието.Това че си загубил и ти е криво,не означава че трябва да скачаш срещу всеки малък пич,било то и допуснал такава грешка.Що не обвини някой друг в читване?Да почнеш така да крещиш и да се заяждаш на Иван например?Правилното в случая бе да викнеш съдия и той да изясни случая.Да му покажа пула си и дека си и да се успокойш.Това че няма съдия,не е мой проблем.В крайна сметка хората ме познават и сами могат да си правят изводите.
" Най-добрата фирма"
Аватар
Magic_maluk_tip
Archon of Justice
 
Мнения: 756
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 9:41 pm

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот Goshko на Вто Апр 20, 2010 3:01 pm

Magic_maluk_tip написа:(Нямах интернет известно време ,чак сега прочитам кво сте писали)

Наистина е станала някаква грешка при смесване на сайдборда и за това се е получило недоразумението с липсващи/в повече карти.Но е прекалено крайно от твоя страна ,Геш,да нападаш рандъм малък пич ,за това че чийти,прави си омега силен дек,взима карти от други,носи си от вкъщи.Факт че на малкия пич декът му имаше много левълари,но за това има и свидетели,че ги е отворил.Това,че не пожелавах да ти дам дека си и пуула е нормално.Защо да го правя?Ти какъв си ?Съдия ли си на турнира?Без да си разбрал каква е ситуацията и вместо да седнеш при въпросния човек и да му кажеш че си е смесил някакви карти със СБ-а,ти започна да крещиш и да обвиняваш,щото виждаш че е сам и че нов играч,който може лесно да се "стресне" от тебе,пък дано случайно получи мач лос и ти вземеш трите точки.После идваш и разпространяваш във форума как едва ли не сме взели карти от вкъщи и сме си сменяли,видиш ли на пре-релийза на изданието.Това че си загубил и ти е криво,не означава че трябва да скачаш срещу всеки малък пич,било то и допуснал такава грешка.Що не обвини някой друг в читване?Да почнеш така да крещиш и да се заяждаш на Иван например?Правилното в случая бе да викнеш съдия и той да изясни случая.Да му покажа пула си и дека си и да се успокойш.Това че няма съдия,не е мой проблем.В крайна сметка хората ме познават и сами могат да си правят изводите.


Крещял съм ти? Обвинявал съм? Почна да се превъзнасяш май. Илко ти да си ме чул как "крещя"? Калоян? Бенев? Иван? Страшно крещене ще да е било, за да разберат след турнира повечето хора. Иван също разбра веднага единствено защото играеше с Илиан като му описах ситуацията.

Сега да ми покажеш къде съм писал във форума че сте си носили карти от вкъщи за да не изглежда, че съвсем си ги вадиш от незнам къде.

Как не ме е срам да обяснявам във форума какви сте ги вършили на турнира а? Егати какъв съм лош. Трябваше да си мълча естествено. Това че сте си омешали картите с дребно, незабележимо прегрешение. В никакъв случай не може да се сравнява с НЕВЕРОЯТНАТА ми наглост да питам съдия как да постъпя следващия път, а?

Хайде сега ти ми обясни след като каза "Ами да поомешали сме си малко картите" - директен цитат - ти защо не отиде да питаш Бенев/Петков/Илиан какво да направите? Предполагам за да не ти дадат сучайно мач лос и да си загубиш безценните три точки.

Не стига че те хванаха и ти се размина ами и ще ми държиш сметка защо съм го разпростанявал. Все едно е някакъв слух а не точно каквото стана.
Goshko
Griffin Sentinel
 
Мнения: 170
Регистриран на: Чет Яну 22, 2009 1:23 pm

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот Magic_maluk_tip на Вто Апр 20, 2010 3:11 pm

Ъъ,да казах ти още тогава.Случило се е ,станала е грешка ,ок.Ще седнем и ще се разберем точно какво е объркано.Кой да викна Бенев ли?Той играеше когато ти отиде при него,защо не го доведе там бяхме да седнем да разтелем картите да преброим и като нормални хора да изясним какъв е проблема,а не веднага да разправяш наляво и надясно как сме лъжели и как сме били направили дек от два пула и такива неща,които ти казах още тогава че не са така.Шанс ,че е нямало съдия да дойде при малкия пич и да му прегледа картите.Тогава щеше да си отнесе уорнинг ли някакво друго наказание и сичко да е нормално,случва се ,а не ти да отсъждаш кой какво е правил.
Няма какво повече да се говори по тази тема.
" Най-добрата фирма"
Аватар
Magic_maluk_tip
Archon of Justice
 
Мнения: 756
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 9:41 pm

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот GB на Вто Апр 20, 2010 3:44 pm

Magic_maluk_tip написа:Няма какво повече да се говори по тази тема.

аз продължавам да твърдя, че дискусията по темата беше полезна и ако има какво повече да се добави, пак ще е полезно. в оригиналния вид на въпроса нямаше конкретни имена и случки. аз и до момента не знам кой всъщност е участвал в случката (и не искам да знам, като се замисля). ако всеки почне да чете темата за това какво пише вътре, а не да има предвид конкретна случка в миналото, за която нищо не може да се направи, ще има значително по-малко излишни нерви :)

та да помоля да се запази спокойствие и да се коментира по принцип.
(едит) това на горния ред сигурно мога и в зелено ;)
съдията, съдията...
Аватар
GB
Emrakul, the Aeons Thorn
 
Мнения: 1818
Регистриран на: Пон Фев 23, 2009 1:03 pm
Местоположение: около или в софия, повечето време.

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот ivkost на Вто Апр 20, 2010 4:01 pm

Мислех да пиша нещо по-обширно, но не виждам смисъл. Всички (да не се приема в най-абсолютния смисъл) в тази тема прекаляват с реакциите си. Важно е да се пази интегритета на играта, но нека това не се превръща в самоцел. Ако някой чийтва, ще го разберем - случвало се е и преди и не е минавало незабелязано. Нека не разваляме неангажиращата атмосфера на пререлийсите с описване на декове и прочее формалности. Нека да настояваме това да се прави за по-важните турнири, които имат състезателна стойност. Тази тема до момента е донесла само отрицателни неща и аз лично не виждам как ще донесе нещо положително.

Единствения минус на това, че е нямало съдия, е че е нямало кой да реагира спокойно и възможно най-дискретно да оправи проблема без да дава сериозни наказания.

+100 за мнението на GB, освен за това, че дискусията е била полезна. Не беше.

(написаното естествено е лично мнение, което би следвало да е очевидно, ама като гледам какви работи стават...)
САМО WIZARDS ДА СПРАТ ДА ИЗДАВАТ НОВИ СЕТОВЕ И ВЕДНАГА КУИТВАМ МЕДЖИКА!
ivkost
Aegis Angel
 
Мнения: 801
Регистриран на: Чет Фев 05, 2009 12:30 pm

Re: Спор относно sealed deck construction

Мнениеот SIMEONOV на Вто Апр 20, 2010 7:07 pm

Съгласен съм с Ивко!Май попрекалявате с БигБрадър всичките...
Gribo написа: Не бях тъжен, безмълвен бях- смайлито беше :| , което е различно от :( (някой ден подобен анализ ще бъде цитиран в литературната критика за шести клас).

venski написа:Тригърите тригърват, когато има причина да тригърнат.
ВЪЙЙЙЙЙЙЙЙ
Изображение
Аватар
SIMEONOV
Трансферна цел №1
 
Мнения: 11861
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 10:55 pm
Местоположение: Под рамката на вратата!

Предишна

Назад към Правилата на играта

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron