Що е то съдия и как да го ползваме?

Модератори: magiclunatic, Ste, Dreamfall, ivkost, GB

Що е то съдия и как да го ползваме?

Мнениеот GB на Сря Фев 02, 2011 1:07 pm

Какво представляват сертифицираните от DCI съдии? Как допринасят за протичането на едно състезание? Дали са просто онези в черно, които се появяват от време на време по турнири, за да вземат тестето на някой и да го проверят, като в процеса често му създават проблеми и/или му дават наказания? Да, за някои хора е вероятно това да е всичко, което представляваме, но в действителност има доста повече.

Доста често съдиите са хора, които в процеса на игра са започнали все повече да се чудят не просто какво се случва при дадено взаимодействие между картите, а и защо е точно така и как да го обяснят. Това любопитство и продължаващия интерес към правилата ни карат да направим нещо и евентуално да получим някакъв вид признание за уменията си, като преминем изпита за съдии. Но отговарянето на въпроси за правилата не е единствения начин човек да стане съдия, нито дори е основната дейност на съдията по време на един турнир. И все пак, ако имате въпрос или нещо не ви е ясно, най-вероятно е точно съдията да може да ви обясни какво се случва в конкретната ситуация.

Съдийстването също така е един сериозен ангажимент. Правилата на меджик се променят с отпечатването на всяко ново издание, другите документи, свързани с играта постоянно се редактират и обновяват, така че ако човек иска да върши работата на съдия добре, той трябва да полага и доста усилия, за да поддържа знанията си на ниво.

И все пак, най-важната част от работата на един съдия безспорно е да помага на играчите. Било то като разясняваме правилата, било като обучаваме и/или даваме наказания на хората, които са постъпили по грешен начин или просто като участваме в събитията и говорим с хората. Ако нещо не ви е ясно и ако имате достъп до съдия - питайте. Ако се интересувате да станете съдия - пак питайте. Ако смятате, че противникът ви по време на игра е направил нещо не както трябва - задължително викнете съдия и попитайте.

Какво НЕ СА съдиите? Няколко неща, които трябва да се имат предвид от всички. Съдиите не са:
- безгрешни. И ние сме хора, и ние допускаме грешки. Както играчите се учат от грешните си отигравания, така и всеки от нас е ставал по-дъбър след някое грешно отсъждане. Особено към края на някой тежък ден или уикенд е съвсем вероятно прост въпрос да ни затрудни, или решенията, които взимаме, да не са точно на място. Опитайте се да ни простите подобни подхлъзвания, а ние вероятно няма да допуснем същата грешка втори път.
- злонамерени / out to get you. Нито един съдия не се опитва да улови играчите в прегрешение и да ги накаже (съществуват изключения от това правило, но те са редки; в тези случаи обикновено се наблюдава конкретен играч за конкретен вид поведение). Въпреки това, ако забележим нещо нередно, сме длъжни да се намесим. Което води и до...
- измислили правилата и/или наказанията. Правилата се пишат от същите хора, които издават и картите. А един съдия не решава неща от вида "това не ми харесва, затова ще дам на играча загуба в този мач". В общия случай следваме повече или по-малко стриктно различни документи, които ни направляват в действията ни.
- хора, които имат право да "подсказват" на играчите по време на игра. Не можем да отговаряме на въпроси, които изискват стратегическа насока, дори и да знаем какво точно е необходимо да се направи. "Какво да направя сега, за да постигна Х?" е съвсем недопустим въпрос, но често играчите задават уместни въпроси, които не са съвсем точни. "Противниковия плейнсуолкър нали е като играч за целите на моя Earthquake и ще го убия?"... всеки съдия би следвало да отговори с "Не", макар че всъщност можем да се досетим, че играчът иска да знае нещо съвсем различно.
- непременно слаби играчи. "Той не може да играе, затова стана съдия" е изказване, което съм чувал, но продължава да е факт, че много от най-добрите играчи на световно ниво са положили изпит за съдия успешно. На един Про Тур през 2010 и двамата играчи на финала бяха и съдии.
- непременно силни играчи. "Той знае правилата толкова добре, как няма да ме победи" е друга често срещана заблуда. Вярно е, че знанието на правилата в подробности помага в много отношения, но комбинативната мисъл и практиката не могат да бъдат заменени от нищо. Вие все пак се страхувайте когато сядате да играете срещу мен, де...

Как "да използваме" съдиите?

Вече написах няколко думи по този въпрос по-горе, но ето и съвсем конкретни насоки за това какво да правите и как може да ви помогне един съдия по време на турнир:
- първо и най-важно: каквото и необичайно да стане, вдигнете ръка и извикайте "съдия!", ако има такъв на турнира. Тогава някой ще дойде и ще направи всичко по силите си, за да помогне. Да попитате противника или някой наблюдател съвсем не е разумно, тъй като в общия случай те няма да имат същите цели и мотиви като вас... дори и ако противникът ви е "авторитет", отново поискайте различно мнение.
- не сте съвсем сигурни какво ще стане в някоя битка и кои същества трябва да умрат? Повикайте съдия.
- не знаете дали вашата карта ще постигне желания ефект? Повикайте съдия.
- сторило ви се е, че противникът е направил нещо не както трябва? Не го поправяйте, а повикайте съдия. Може да е нарочно.
- допуснали сте грешка от невнимание? На по-големи/важни събития е по-добре да повикате съдия, вместо да се опитвате да я поправяте.
- някой ви пречи по време на игра? (Например говори високо наблизо) Помолете ги да спрат, но ако не стане, повикайте съдия.
- в сериозен мач противникът ви играе "странни" карти в тестето си по време на първата игра? викнете съдия и помолете да се провери дали тези карти не трябва да са в сайдборда.
- последно, и може би най-смислено: решението на съдията, който е дошъл да отсъди нещо в мача ви изглежда лошо или недообмислено? поискайте второ мнение или апелирайте към главния съдия, ако има такъв. Възможно е наистина да има грешка. Но ако и второто мнение съвпада, просто приемете отсъждането и продължете да играете спокойно.


(по материали от чуждестранния печат и по случки от практиката)
съдията, съдията...
Аватар
GB
Emrakul, the Aeons Thorn
 
Мнения: 1818
Регистриран на: Пон Фев 23, 2009 1:03 pm
Местоположение: около или в софия, повечето време.

Re: Що е то съдия и как да го ползваме?

Мнениеот Scylant на Чет Фев 03, 2011 2:22 am

Две неща да споделя - това е авторски текст на Бенев, написан след пререлизйите. Второ, доста е полезен да го прочетете преди launch party-то, а и по принцип ;)

Коментари също са добре дошли.
Level 2 Judge

Magic_glavishte написа:С>тефанов вече е любимия ми ТО в света!!!
Аватар
Scylant
Infernal Spawn of Evil
 
Мнения: 2799
Регистриран на: Чет Юли 02, 2009 9:08 am
Местоположение: София


Назад към Правилата на играта

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта