Какво се случва по време на един ход?

Модератори: magiclunatic, Ste, Dreamfall, ivkost, GB

Какво се случва по време на един ход?

Мнениеот GB на Пон Апр 23, 2012 5:15 pm

Това ще е доста опростено описание, но следва да е от помощ на много от новите, а и не чак толкова новите играчи :) Както обикновено, ако имате въпроси, пропуснал съм нещо или трябват уточнения - питайте, ще отговарям и нанасям корекции според нуждите.

Всеки ход има 5 фази (по-долу номерирани 1-5), като някои от фазите имат по няколко стъпки (отбелязани с буквички). Фазите и стъпките в тях се случват последователно и не може да се разместват по време на хода. Ако има някакъв ефект, който да добавя допълнителни стъпки или фази, той ще описва къде точно се добавят те.

* какво значи приоритет и как работи
Съвсем накратко, "получавам приоритет" означава "дава ми се възможност да изиграя магия или да активирам умение". Повече подробности утре, но общо взето в началото на всяка стъпка/фаза, както и след като резолвне магия или умение приоритет получава активния играч (чиито ход е). А след изиграването на магия или активирането на умение, приоритет получава този, който я е изиграл или го е активирал. Необходимо е и двамата последователно да предадат приоритета, за да резолвне най-горното нещо на стака или да се премине към следващата стъпка/фаза.
СТЕ написа:и последно - добре е да има по едно изречение, в което се обяснява как се преминава от стъпка в стъпка - активният играч (А) пасва приоритет и неактивния (Б) също (може би е най-добре да има четири случая - А играе нещо и Б има отговор, А играе нещо и Б няма отговор, А не играе нищо, но Б иска да играе нещо, А не играе нищо и Б не играе нищо - и да се каже какво точно се случва в края на всяка от четирите възможности); кой получава приоритет, когато се изиграе магия; може ли и как се запазва приоритет, когато изиграеш нещо


1. Начална фаза
1а. Ънтап (Untap)
Всички перманенти на активния играч (този, чийто ход е) се ънтапват, освен ако няма някакви ограничения за това. Никой играч не получава приоритет.
Има карти, които тригърват при ънтапване на перманент, или пък при ънтапването на конкретна карта (Wake Thrasher, Vedalken Shackles). Всички те се качват на стака едва след като преминем в ъпкийпа, заедно с тригърите от самия ъпкийп.
1б. Ъпкийп (Upkeep)
Често има неща, които трябва да се случват в началото на тази стъпка (напр. Shrine of Loyal Legions). Иначе това е първия момент, в който някой може да направи/изиграе нещо по време на хода.
1в. Теглене (Draw step)
Първото нещо, което се случва в тази стъпка е активният играч да изтегли карта. След това може да има тригъри или пък някой да реши да играе нещо преди главната фаза.

2. (Първа) Главна фаза (Main phase)
Тук е момента, в който може да се играят земи, същества, артефакти, сорсърита и пр. Но едно по едно и само когато стака е празен.

3. Битка (Combat Phase)
3а. Начало на битката
В тази стъпка и двамата играчи получават приоритет, преди да се декларират атакуващите същества. Това е моментът, в който да тапвате съществата на противника си, за да не могат да атакуват. Също ако искате да атакувате със земи, които стават на човечета, това е най-късния момент да ги активирате, за да атакувате с тях.
3б. Деклариране на атака
Първото нещо, което се случва в тази стъпка, е да се обявят нападащите същества. За всяко атакуващо същество трябва да се обяви дали напада играч или негов плейнсуолкър.
Spoiler:
Атаката трябва да е легална и да изпълнява възможно най-много изисквания (ако има такива). Има доста подробно описание в правилата какво се случва, както и навлизане в доста подробности кога точно атаката е легална или пък не изпълнява някое условие, но това е важно само ако участвате в игри с "неприятни" карти. ;)
След това и двамата играчи получават приоритет. Това е последният възможен момент да играете същества с флаш, за да можете да блокирате с тях, или пък да убивате същества, за да не блокират. Аз бих препоръчал ако нападащият играч има намерение да прави нещо в тази стъпка, да го обяви веднага след декларирането на атакуващите същества, а не да чака или да се оглежда преди да реши, че има да прави още нещо. Един добър начин да сте сигурни, че може да блокирате, ако сте от другата страна е да попитате нещо от вида на „Това ли е цялата атака? Може ли да блокирам?“
Ако няма обявени същества, които да атакуват, стъпки 3в и 3г се пропускат.
3в. Деклариране на блок
Първото нещо, което се случва в тази стъпка, е да се обявят всички блокиращи същества. Важно е блокът като цяло да бъде легален. Ако някое същество е блокирано от 2+, или пък 1 същество блокира 2+ други, собственикът на това същество трябва да обяви реда, по който ще нанася щети на блокиралите/блокираните повече от 1 същество. След това и двамата получават приоритет. Това е последния възможен момент да активирате умения за регенерация или да играете магии от типа Giant Growth, ако искате да си спасите съществата от умиране.
3г. Нанасяне на щети
В тази стъпка съществата „се сбиват“ всъщност. Нанасят се щети от всички атакуващи същества на блокиращите ги и обратно. Ако е имало някой двоен блок (виж 3в.), играчът е длъжен да нанесе на всяко същество по реда, обявен в началото, поне летални щети, т.е. поне толкова, колкото е издръжливостта на съществото (или 1, ако има deathtouch). След като се изпълни това и се провери кои същества умират, и двамата играчи отново получават приоритет. На съществата, които не са умрели по време на битката, но все пак са блокирали или са били блокирани, се маркират щети, колкото са им нанесени. Тези щети позволяват едно същество да бъде „доубито“ след битката.
Ако в битката участват същества с first strike/double strike, тогава има 2 стъпки за нанасяне на щети: в първата удрят само съществата с "първоудар" и "двоен удар", след което и двамата играчи получават приоритет. във втората фаза удрят всички същества, които не са ударили в първата + отново и тези с "двоен удар".
Spoiler:
Само за информация: няма начин да накарате същество да не удари като му дадете first strike след като е минала първата такава стъпка, нито пък да го накарате да удари 2 пъти като му махнете това умение. Винаги ще удря точно по веднъж, в зависимост имало ли е това умение по времето на първата стъпка за нанасяне на щети.

3д. Край на битката
В тази стъпка обикновено не се случва нищо особено, но има карти, които имат тригъри в този момент (Arrogant Bloodlord, Ohran Viper) или пък могат да се активират само в тази стъпка (Desert). Съществено е да се отбележи, че в тази стъпка оцелелите след битката същества все още се водят атакуващи/блокиращи (това има значение за карти като Burning Oil - макар че обикновено тези карти могат да се изиграят и в предната стъпка със същия ефект). Когато се премине вече към втората главна фаза, те престават да са такива. Също така, всеки играч получава приоритет и може да играе инстанти.

4. (Втора) Главна фаза
Важи всичко, което и за първата главна фаза, но има ограничение за изиграване на една земя за ход, т.е. ако сте играли земя в първата главна фаза, в тази не може.

5. Край на хода (End phase)
5a. End Step
В началото на тази стъпка има доста карти, които чакат да тригърнат. Всичко, което в текста на картата пише "At the beginning of the next end step"/"At the beginning of your next end step"/"At end of turn" (на по-старите карти, макар че официалния текст на всички като че ли е сменен на някое от предните) се качва на стака в този момент. Важно е да не се бъркат с "until end of turn" картите, които престават да важат по-късно в хода.
Това е последният момент в хода, в който нормално могат да се играя магии. Обикновено той се ползва от не-активния играч (този, чиито ход не тече в момента), за да играе умения или инстанти преди началото на своя ход с цел ефективното използване на маната си, или адекватен отговор на изиграните от противника магии.
5б. Клийнъп (Cleanup)
В тази стъпка играчите нормално не получават приоритет. Има редки изключения, когато нещо се тригърне в този момент, но ако това се случи, просто играчите получават приоритет, изчаква се всичко от стака да се махне, след което започва нов клийнъп. В тази стъпка едновременно свършват всички ефекти от тип „до края на хода“ („until end of turn”) И се премахват маркираните щети от съществата.

След като приключи този цикъл, играта минава в хода на другия играч и всичко започва отначало... :)
съдията, съдията...
Аватар
GB
Emrakul, the Aeons Thorn
 
Мнения: 1818
Регистриран на: Пон Фев 23, 2009 1:03 pm
Местоположение: около или в софия, повечето време.

Re: Какво се случва по време на един ход?

Мнениеот magiclunatic на Пон Апр 23, 2012 5:21 pm

:!:
Аватар
magiclunatic
He, who paints the earth red
 
Мнения: 10824
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 10:14 pm

Re: Какво се случва по време на един ход?

Мнениеот jvne на Сря Май 02, 2012 6:55 pm

Мерси много за поста. Едно въпрсоче по темата:
3д. Край на битката
В тази стъпка обикновено не се случва нищо особено, но има карти, които имат тригъри в този момент (Arrogant Bloodlord, Ohran Viper) или пък могат да се активират само в тази стъпка (Desert). Съществено е да се отбележи, че в тази стъпка оцелелите след битката същества все още се водят атакуващи/блокиращи (това има значение за карти като Burning Oil - макар че обикновено тези карти могат да се изиграят и в предната стъпка със същия ефект). Когато се премине вече към втората главна фаза, те престават да са такива. Също така, всеки играч получава приоритет и може да играе инстанти.

В тази ли стъпка съществата отиват в гроба? И мога ли да играя инстанти след като са отишли в гроба и преди 2ра мейн фаза(когато не мой ход)? Примерно сърджикал по умрял "пълзящ в гроба"?
Явор Васев
jvne
Elite Vanguard
 
Мнения: 37
Регистриран на: Чет Ное 17, 2011 12:06 pm

Re: Какво се случва по време на един ход?

Мнениеот Ste на Сря Май 02, 2012 7:03 pm

Не, това се случва в стъпка 3г. Нанасяне на щети. И да, може да играеш surgical extraction тогава или в 3д. Край на битката с тази цел.
Ste
Infernal Spawn of Evil
 
Мнения: 9766
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 11:11 pm
Местоположение: Сливен / София

Re: Какво се случва по време на един ход?

Мнениеот jvne на Сря Май 02, 2012 8:50 pm

Ste написа:Не, това се случва в стъпка 3г. Нанасяне на щети. И да, може да играеш surgical extraction тогава или в 3д. Край на битката с тази цел.

Мерси :D
Явор Васев
jvne
Elite Vanguard
 
Мнения: 37
Регистриран на: Чет Ное 17, 2011 12:06 pm

Re: Какво се случва по време на един ход?

Мнениеот venski на Пет Май 15, 2015 4:41 pm

http://mysticaltutor.org/index.php/lessons/core/priority-and-the-stack
Spoiler:
Не знам дали е правилното място, но ми се стори подходящо. Пък и може да е полезно за по-нови играчи.

Освен това не мога да подмина с лека ръка изказването "Shockingly, the non-active player is the other player".
Damage doesn't kill creatures! State-based actions kill creatures!
Goshe написа:Goblins are red, Merfolk are blue. Couldn't care less, Tendrils for 22? #mtglove
#mtgjudge написа:(2/10/2015 7:19:07 PM) Anonycat: suggest that they run a $10,000 buy in no-limit Texas Hold'em event, and do so at Gunfight REL
Аватар
venski
Border Patrol
 
Мнения: 3405
Регистриран на: Пон Яну 31, 2011 12:58 pm
Местоположение: South by South-West

Re: Какво се случва по време на един ход?

Мнениеот GB на Пет Май 15, 2015 6:13 pm

venski написа:http://mysticaltutor.org/index.php/lessons/core/priority-and-the-stack
Spoiler:
Не знам дали е правилното място, но ми се стори подходящо. Пък и може да е полезно за по-нови играчи.

Освен това не мога да подмина с лека ръка изказването "Shockingly, the non-active player is the other player".

хм. тези уроци не знам колко са стари, ама има някоя и друга невярност в това специално ;)
съдията, съдията...
Аватар
GB
Emrakul, the Aeons Thorn
 
Мнения: 1818
Регистриран на: Пон Фев 23, 2009 1:03 pm
Местоположение: около или в софия, повечето време.

Re: Какво се случва по време на един ход?

Мнениеот FaceOfGod на Пет Май 15, 2015 9:53 pm

Не съм го чел, обещавам да го направя до края на седмицата, но силно вярвам че ако става дума за нещата, които са споменати в заглавието 95% от нашето малко къмюнити ТРЯБВА ДА ГО ПРОЧЕТЕ ТОВА!
Последна промяна FaceOfGod на Нед Авг 30, 2015 1:00 pm, променена общо 1 път
Единственото TO на България е в Скопие! А най-добрият клуб в България се премести в Бургас!
http://ophan.org/

Look, one thing is like that you need to understand about ... not just warcraft 3 or rts but sports or competition or any discipline in general ... is that you first must have the desire to achieve a goal and then you do everything that you can to achieve the goal!
G.
Аватар
FaceOfGod
Infernal Spawn of Evil
 
Мнения: 2894
Регистриран на: Чет Яну 22, 2009 12:14 am
Местоположение: На небето

Re: Какво се случва по време на един ход?

Мнениеот Ste на Съб Май 16, 2015 12:44 am

FaceOfGod написа:Не съм го чел, обещавам да го направя до края на седмицата, но силно вярвам че ако става дума за нещата, които са споменати в заглавието, силно вярвам че 95% от нашето малко къмюнити ТРЯБВА ДА ГО ПРОЧЕТЕ ТОВА!

!!!
Ste
Infernal Spawn of Evil
 
Мнения: 9766
Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 11:11 pm
Местоположение: Сливен / София


Назад към Правилата на играта

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта