DKA РЕВЮ – СИНЬО

Понеделник, 06 Февруари 2012 17:25 Автор: 
DKA РЕВЮ – СИНЬО Здравейте,

Днес ще ви представя моето виждане за сините карти в новото издание Dark Ascension. Макар да не съм играл достатъчно новия формат, най-вече поради острата му липса онлайн, прави впечатление, че целият сет е силно ориентиран към Limited, което дава надежда, че един от най-хубавите драфт-формати в последните няколко години ще стане още по-добър с новото издание.

Преди релийза на DKA в 3 х ISD драфтовете, синьото определено беше един от трите най-добри цвята (заедно с бялото и зеленото), но поради острия му недостиг на ранни дропове беше по-предпочитан за втори цвят, отколкото за основен.

Надеждите на всички (Бел. ред.: е чак пък на всички...) фенове естествено са това да се промени, така че нека сега да погледнем по-отблизо и да установим дали се случва това ;) ?


[ci]Artful Dodge[/ci]

Constructed – 0/10

Накратко – неиграема карта, няма смисъл да се мъча особено да мисля за нея .

Limited – 3/10

Може да се ползва евентуално от много агресивни синьо/зелени или синьо/червени драфт декове, макар нуждата от точно такъв ефект да е доста спорна.[ci]Beguiler of Wills[/ci]

Constructed 2/10

Във формати с 60 карти картата просто няма никакъв шанс да види и 2 минути игра, но в Limited ситуацията е съвсем различна.

Limited 9/10

Дори само с още еднo другo същество на бойното поле, ако ънтапнеш с това в игра предричам доста главоболия за опонента. Aко той не се справи с нея моментално, тази кака определено е способна да спечели играта сама :) За щастие влиза като 1/1 без незабавно въздействие върху ситуацията, иначе сигурно щеше да се превърне в „любимия“ ми митик за Limited :)[ci]Bone to Ash[/ci]

Constructed 1/10

Прекалено скъпа откъм манa за да може човек дори да си помисли да я играе поне в Standard. Ако струваше 3, щеше да е съвсем различно. А можеше и просто да няма ограничеието да контрира само същества :) Един репринт на [c]Dismiss[/c] би ме зарадвал доста повече.

Limited – 5/10

Макар за Limited каунтърспелите да не са особено вълнуващи по принцип, за 4 мана всяка карта правеща 2 за 1 заслужава внимание. Bone to Ash е по-скоро сайдборд срещу бомбастични същества, но спокойно може да бъде играна и като 22-ра / 23-та карта, ако се наложи.
[ci]Call to the Kindred[/ci]

Limited – 1/10

...

Constructed 0/10

Да кажем НЕ! на сините енчантмънти с много текст :) И да се надяваме, че никога няма да ни се наложи да играем подобна аура :)
[ci]Chant of the Skifsang[/ci]

Constructed 0/10

Ами ...

Limted 5/10

Нелош лимитед римувал, макар да не го харесвам повече от [c]Sensory Deprivation[/c]. И определено по-слаб от [c]Claustrophobia[/c]. Проблемът на тази карта е, че дори когато неутрализираш нещо огромно, то продължава да седи на масата като стена. И ако тази стена лети...
[ci]Chill of Foreboding[/ci]

Constructed 0/10

В паралелната вселена, в който mill-дековете бяха силни можеше и да става. И все пак - [c]Tome Scour[/c] правеше същото за 2 мана по-малко, и пак беше тъп :)

Limited 4/10

Още нямам особено мнение за тая карта. По принцип изглежда като нещо, което може и да се ползва извън специализиран mill-дек, ако имаш голямо количество карти с flashback и скааб-и в дека си. Вероятно ще е добра и в декове, които се опитват да оползотворят карти като [c]Spider Spawning[/c]. Играйте я и преценете сами!
[ci]Counterlash[/ci]

Constructed – 2/10

В желанието си да не я изпуснат, са я направили прекалено скъпа и прекалено ситуационна тази карта. Когато звездите се наредят и освен, че имаш 6 мана, опонентът играе подходящия за контриране спел, то сигурно може и да е брутална. Не ми се вижда много вероятно това да се случва често обаче :) Най-близкото сравнение с тази карта е [c]Draining Whelk[/c] от Time Spiral, разликата е очевадна ...

Limited – 1/10

Няма смисъл да се опитвате - ако искате каунтърспел, има доста по-добри опции. 
[ci]Curse of Echoes[/ci]

Limited – 0/10

Constructed 0/10

Да кажем НЕ! на сините енчантмънти с много текст отново :)! 
[ci]Divination[/ci]

Constructed 3/10

За тази карта мисля, че няма особена нужда от обсъждане, но все пак... Преди време виждаше игра тук-там, в резултат на острия недостиг на карти, теглещи други карти. Имайки предвид, че в момента в стандарт има [c]Think Twice[/c] и [c]Forbidden Alchemy[/c], не мисля, че точно от тази карта имахме нужда. Въпреки всичко, не е изключено да се намери дек, който да иска няколко бройки :)

Limited – 6/10

За Limited е ясно, че е напълно ОК. Card advantage винаги е добре, а и картата е достатъчно евтина, че да има място в почти всички сини декове, а защо не и по няколко бройки ;)
[ci]Dungeon Geists[/ci]

Constructed - 5/10

Най-после и нещо по-интересно извън Limited. Това е може би единствената синя карта в сета, която може и да види игра в Standard. Разбира се не е [c]Sower of Temptation[/c], но определено виждам потенциал в нея. 3/3 летялка, която временно прави 2 за 1 с най-голямата боч на опонента най-малкото трябва да получи шанс да се докаже :)

Limited – 8/10

За Limited ефектът й е очевиден :) Винаги е хубаво, когато твоята [c]Claustrophobia[/c] атакува за 3 по въздух.
[ci]Geralf's Mindcrusher[/ci]

Constructed 1/10

Доста странна карта. 5/5 кюфте, което като умре се превръща в 6/6 кюфте. Бе не е нещо което очаквам от един син реър за много мана...

Limited 6/10

Изглежда малко бавна, макар и да е трудно убиваема. При всички положения спокойно може да се вземе на първи пик (ако няма римувал или някоя вълнуваща флип-карта в бустера).
[ci]Griptide[/ci]

Constucted – 1/10

В Homelands Block Constructed сигурно щеше да е много яка :) Тук не е.

Limited – 4/10

Oт една страна, това е [c]Grasp of Phantoms[/c], който можеш да играеш в хода на опонента. От друга страна няма flashback... Според мен нямаше нужда да струва 4. Както е в момента, картата не е нищо особено, макар и да е напълно ОК да имаш една в дека си.
[ci]Havengul Runebinder[/ci]

Constructed 1/10

Limited - 8/10

Прекалено бавна за стандарт и доста сериозна Limited-бомба. С всяка следваща активация ефектът става все по-силен, да не говорим и че има доста голямо количество зомбита, които допълнително печелят от ефекта й. Определено материал за първи пик 
[ci]Headless Skaab[/ci]

Constructed – 0/10

...

Limited – 4/10

Картата изглежда по-добра за Limited, отколкото е всъщност. 3/6 тялото не я прави много по-добра от 1/6 рак например. Да, малко по-трудно се атакува в нея, но от друга страна това, че влиза тапната, изобщо не компенсира минималния и мана-кост. Реално е доста трудно да я изиграе човек преди 4-ти-5-ти ход, а по това време със сигурност бих предпочел да имам 4/5 вместо 3/6, което при това влиза тапнато.
[ci]Increasing Confusion[/ci]

Constructed - 2/10

Ако случайно се появи mill-дек в Standard, то определено ще е благодарение на тази карта :) Или да пробвам да сложа една бройка в Трона?

Limited – 9/10

Откровено една от най-големите Limited-бомби в сета. Подценявайте я на собствена отговорност :) Тази карта убива сама опонента за 2 хода.
[ci]Mystic Retrieval[/ci]

Constructed – 3/10

На първо място идва сравнението с [c]Call to Mind[/c]. Флашбека определено не мисля, че може да компенсира увеличения й мана-кост.

Limited – 4/10

Вижда ми се прекалено бавна, но сигурно ще има декове, които имат нужда и от нея. Определено не е карта за всеки дек, пък бил то и синьо/червен.
[ci]Nephalia Seakite[/ci]

Constructed – 0/10

Ако на нея пишеше и "draw a card" можеше и да я играя :)

Limited – 6/10

Flash + летене и 2/3 тяло за 4 мана :) Sign me up! Нищо впечатляващо и същевременно една доста солидна карта, която никога не бих отказал за дека си.
[ci]Niblis of the Breath[/ci]

Constructed – 1/10

Сините тапъри не са най-вълнуващото нещо за декове с по 60 карти. Може би трябваше да тегли карти?

Limited – 8/10

Безспорно един от най-добрите ънкомъни в сета за Limited. Това спиритче доминира комбат-а както си пожелае: тапва голямата боч на лошия, не му дава да атакува под угрозата да ънтапне нещо по-голямо, а когато се наложи може дори и да атакува по въздух. Какво повече му трябва на човек :) ?
[ci]Relentless Skaabs[/ci]

Constructed – 0/10

Вече почна да ми става трудно дори глупости да пиша... (Бел. ред.: Нищо, пробвай другия път)

Limited - 6/10

Продължаваме със серията хубави ънкомъни за Limited :) 4/4 за 5 мана, което като умре става 5/5 и това всичкото без абсолютно никакъв недостатък... Гъби?
[ci]Saving Grasp[/ci]

Constructed – 0/10

Има хора, които смятат, че тази карта може и да става за игра. На всички тях искам само едно да им кажа: Това не е [c]Momentary Blink[/c]!

Limited - 3/10

Имаше време, в което подобна карта ставаше за Limited :) Вместо flashback на нея обаче пишеше „draw a card”!

Имаобщо взето един вариант това да се превърне в играемо – [c]Slayer of the Wicked[/c] или [c]Fiend Hunter[/c] в дека :)
[ci]Screeching Skaab[/ci]

Constucted – 2/10

Някакси май предпочитам да играя [c]Snapcaster Mage[/c] за тази мана...

Limited – 5/10

С агресивна цена, този скааб е най-добрият приятел на всички [c]Makeshift Mauler[/c]-и и [c]Skaab Drake[/c]-ове :)
[ci]Secrets of the Dead[/ci]

Constructed & Limited  – 4/10

Най-добрият приятел на [c]Burning Vengeance[/c]. Проблемът е, че никога не знаеш дали ще отвориш такъв, така че пиквайте ги внимателно тези :) При всички случаи – нелош card advantage engine (Бел. ред.: (англ.) механизъм за постигане на предимство в картите :P ), който просто иска наличието на поне 5-6 карти с flashback в дека, но също и далеч от нещо изумително.
[ci]Shriekgeist[/ci]

Constructed – 1/10

Сигурно ако издадат карта от типа на "опонентът губи живот, когато карта влезе в гробището му от библиотеката" може и да се проиграе някъде... (Бел. ред.: ами всъщност [c]Bloodchief Ascension[/c] прави точно това

Limited – 5/10

Доста приятна карта за Limited - атакува лошия на два фронта, като когато се наложи може и да блокира. Запълва кривата дори в non-dedicated mill-deck.
[ci]Soul Seizer[/ci] [ci]Ghastly Haunting[/ci]

Constructed – 0/10

Toва е толкова далече от [c]Control Magic[/c], колкото [c]Lava Axe[/c] от [c]Lightning Bolt[/c]... 

Limited – 6/10

Прилича на [c]Mind Control[/c], но не е. Продължава да е играема, но не е бомбата, която тази аура беше в Limited.

Не я надценявайте излишно. Освен всичко друго, опонентът я вижда на бойното поле и може да се подготви.
[ci]Stormbound Geist[/ci]

Constructed – 2/10

Може и да види някаква игра, ако [c]Birthing Pod[/c]-a случайно отново вземе, че стане истински дек. Ама дори и тогава двойната синя може да е проблем.

Limited – 7/10

Безспорно най-добрият за Limited син комън в сета. 2/2 летялка за 3 мана бих играл винаги, а тази като умре се връща като 3/3 :) Добрееее...
[ci]Thought Scour[/ci]


 

Constructed – 5/10

Странно, но това е най-добрата синя карта извън Limited в сета :) Доста тъжно.

Limited - 4/10

Напълно ОК е, особено в декове, които си ползват активно гробището (а повечето сини декове са такива).
[ci]Tower Geist[/ci]

Constructed – 1/10

Limited – 7/10

Поредният син кандидат за първи пик на драфт. Картата прави 2 (а понякога и 3) за 1 в абсолютно всеки дек и е грехота да я пуснеш.

В заключение бих искал да кажа, че съм силно разочарован от изданието откъм сини играеми карти за Constructed (Standard, пък и не само). Това се очакваше, имайки предвид че силните сини карти обикновено са instants и sorceries, а с легален [c]Snapcaster Mage[/c] любителите на комбат-фазата и съществата в R&D трудно ще допуснат някой малко по-изпуснат спел да види бял свят... Но винаги има следващ сет все пак :)

Благодаря за вниманието и не забравяйте да споделите и вашето мнение ТУК!


Иван Говедаров

banner
Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Събития

Няма предстоящи събития