DKA РЕВЮ - ЗЕЛЕНО

Събота, 18 Февруари 2012 01:56 Автор: 
DKA РЕВЮ - ЗЕЛЕНО

Здравейте!

Дори и аз самият съм изненадан от себе си, че проявих инициатива да пиша за зеленото – според мен най-силният цвят в Dark Ascension. Каквото му липсваше в Innistrad, го получи в DKA – крива, римувъл, защита и рийч, да убием опонента.
На пръв поглед в зелено има силни Limited карти, сносни Constructed креатури и карти, които миришат по-зле от на Камбата чорапите, но за тях по-късно...
Оценяването е по десетобалната система от 0 до 10, както направиха авторите на предишните ревюта. Отново ще има секция за картата за Limited и за Constructed.
Нека да видим какво толкова има в това зелено....


[ci]Briarpack Alpha[/ci]

Constructed: 2/10

Колкото и да ми харесва новия [c]Briarhorn[/c] с релевантен тип, едва ли ще види игра. В сегашния Standard, в който агро-дековете убиват с 3/2 с летене и 2/2 с дабъл страйк protection from green/protection from black тази карта няма място.

Limited: 7/10

Limited обаче е съвсем друга работа. Инстант спийд класически „2 за 1” комбат трик – къде да се запиша? Тази карта влиза в игра, обърква сметките на лошия за хубава атака и блокира. Силно умение – Flash, enter-the-battlefield ефект, който помпа креатури, релевантни пауър и тъфнес. По-силен е от доста реъри във формата и определено си струва да се взема пред тях.

Лично мнение: Този е мега извънземен. Синергия има с всичко – всяко същество от нашата страна на борда е по-яко, само защото имаме този в дека си. И е вълк, което в момента може и да не е много, но знае ли човек. Бих го пикнал в Limited пред почти всеки друг ънкомън, дори и пред римувълите, защото при подходящите условия този може да е 3 за 1. Пиквайте високо, няма да съжалявате! Това е пример за онова дето казах по-горе – силни Limited карти


[ci]Clinging Mists[/ci]

Constructed: 1/10

Давам му 1 само защото съм виждал много извратени неща в Standard-форматите, които съм играл. Ако има Standard, в който тази карта теоретично може да направи нещо – то това е този. Има релевантен mill, хората убиват предимно със същества, което колкото и да е странно, прави релевантно най-тъпото умение, което съм виждал в последните години.
Може да скачам прекалено надалеч (все пак съм фен на Арсенал), ама ако някой измисли Mill/Fog дек тази карта може и да види игра.

Lımıted: 1/10

Единствената разлика със Standard е че тази карта може да се получи на 13-14 пик и да бъде играна в един дек с [c]Increasing Confusion[/c], но дори тогава мирише по-зле и от моя крак и от този на Камбата (и от някой с още по-миризливи, по ваш избор).
Не я пиквайте – убеден съм че в бустъра ще има нещо по-смислено, като например да хейтнеш някой кърс...

Лично мнение: Фог, за три мана, с мега тъпо умение, което и да го активираш най-вероятно вече си мъртъв, само дето още не го знаеш. Трябва да има такива карти, за да оценяваме хубавите такива.


[ci]Crushing Vines[/ci]

Constructed: 1/10

Ъъъъъ не. Тази карта просто няма шанс да види игра в Constructed. Може би в сайдборд срещу спирити в Innistrad Block Constructed.

Lımıted: 5/10

Така нужният Limited ремувал за срещу бяло/сините летящи декчета. В 3 х Inistrad зелените декове доста бързо се предаваха срещу [c]Bloodline Keeper[/c] или [c]Olivia Voldaren[/c]. Сега поне има неситуационен отговор на летящите бомби.
Втората цел на картата просто я прави играема в основния дек срещу всякакви декове. Досадният сатър и разни други артефакти са си прилична цел.
Едва ли ще се пиква виско – по-скоро 5-6 пик карта, но е хубаво всеки дек дек със зелено в него да има поне една такава.

Лично мнение: Картата не е лоша, но в момента просто е някакси бавна. Хем е хубаво да я имаш в дека си – срещу евентуални летящи бомби, хем като видиш насреща си бяло/зелено наземно агро или зелено/червено вълкоагро се молиш да не я изтеглиш.


[ci]Dawntreader Elk[/ci]

Constructed: 3/10

При наличието на [c]Viridian Emissary[/c] едва ли ще види игра, но ако декът се върти около morbid и повече цветове, този не е никак лош. За 2 мана 2/2 тяло, от което няма никаква полза, ако ти го убият без мана опън – по-скоро го прави неиграем.

Limited: 7/10

Айде пак: За 2 мана 2/2, което когато поискаш за едно зелена дава цвят или активира morbid прасетата, които стават неприлично дебели и неприятно заплашителни (за 3 мана 4/4 и за 4 мана 5/5 с trample). Фиксва – нещо доста важно за карти като [c]Devıl's Play[/c], [c]Increasing Confusion[/c] и други лесно сплашвани карти и flashback-цени.  Ако пораженията ползваха стака, щях да сложа 8 или 9 като оценка на елена. Силна карта - ако имате сплашъбъл бомба, това ви трябва.

Лично мнение: Еленчето пасва идеално в кривата, атакува за 2, вече нямаме нужда от разни нелепи карти за да си сложим [c]Travel Preparations[/c] в червено/зеления дек или други подобни. Бих я пикнал доста високо – картата е доста силна. Освен това съм фен на елените в Magic.


[ci]Deranged Outcast[/ci]

Constructed: 1/10

Зелен човек, който прави нещо не много силно като убива друг човек. Освен това иска две мана. Освен това е на реър слот.... ммммм НЕ!!!

Limited: 4/10

По-принцип бих казал, че този е особено тъп, ама видях една игрова ситуация и то съвсем възможна, тъй като този не е от ранните пикове.
На втори ход този, на трети [c]Elder Cathar[/c], който беше пожертван го и изведнъж собственикът му имаше чудовище 6/5 на 4 ход с 2 мана опън. Не беше яко за опонента...
В бяло/зелен дек е очевидно, че има добра интеракция с всички човеци, които като умрат и слагат спирити, но май това е всичко което мога да кажа за него като положителни страни. Не е сред първите пикове, може да се пикне за да e по-плавна  кривата, ама с 1 toughness не е много за предпочитане. По-късно в драфта си е ок.

Лично мнение: Не ми харесва. Тази оценка съм я дал само защото е 2/1 за 2 мана в правилния цвят с някаква възможност да расте, макар и в конкретен архетип. Бих му дал и по-малко за Limited, но мисля, че от него може да излезе нещо в бяло/зелено.


[ci]Favor of the Woods[/ci]

Constructed: 0/10

Палиййзззз.......

Limited: 0/10

Когато адът замръзне. Някой би казал: „значи все пак има шанс” – НЕ, шанс това да види игра НЯМА!!!

Лично мнение: Помните ли краката на Камбата – някъде тук се аплайват...


[ci]Feed the Pack[/ci]

Constructed: 3/10

Зелен енчантмънт, който не ти търси съществата в дека с дискард или жертване, не ти дава да теглиш карти, не ти удвоява токъните, абе не прави общо взето нищо. Но поне е доста флейвърфул. Не бих се учудил, ако някой измисли дек с това и 0/13 дървото (Бел. ред.: [c]Tree of Redemption[/c]). Или други бочове.
Constructed play, this see, will not!!!

Limited: 8/10

Ако има някой който да не знае какво прави тази карта – сега е моментът. Тази карта убива. Не сама, но не й трябва много. Слагаш същество и в края на хода имаш вълци.
После просто ънтапваш, повтаряш, докато направиш достатъчно вълци и просто сгазваш лошия. Толкова. Картата няма оценка 10 защото е енчантмънт, който не прави нищо сам – т.е. все пак има теоретичен шанс да фейлнем и защото пише non-token. Само си мисля колко щеше да е яко да можеш в края на хода да си сакваш вълк за два...

Лично мнение: Играл съм веднъж срещу тази карта, не искам пак. Никога вече.


[ci]Ghoultree[/ci]

Constructed: 2/10

Нямам идея дали тази карта ще види игра. Обикновенно в зеленото се играят undercosted бочове, ама това е прекалено ситуационно, може много дълго в играта да си е 5/6 мана и да си го стискаш в ръката. В подходящия дек обаче може да изригне и на 3 ход за 2 мана примерно. Не го виждам, освен ако не играеш Дреджа на Илко (Бел. ред.: Всъщност в „Дреджа на Илко” това НЯМА да влезе.).

Limited: 3/10

Имаше един-два архетипа, в които тоя ще е някакъв як, ама въпреки това не е много впечатляващ. Син/зелен mill и може би зелено/черен morbid-дек биха били добро място за него, но 5 дори 6 мана е твърде много за боч без evasion.

Лично мнение: фърстпикнах го веднъж – will never make that mistake again…


[ci]Gravetiller Wurm[/ci]

Constructed: 1/10

Не. Това е просто обичайният зелен боч, който го има във всяко издание. Дали ще е bloodthurst,  или morbid, или друг начин да стане по-голям, той все пак е неиграем.

Limited: 2/10

Твърде е бавен. Не е лош. Просто повечето декове в момента са прекалено бързи за този червей. Ако обаче нямаме нищо в края на кривата, може и да стане, но иначе не.

Лично мнение: Всяка бочня която е за по-малко мана отколкото й е power/toughness беше силна в Magic. Какво стана? Where are the Hobbits?


[ci]Grim Flowering[/ci]

Constructed: 0/10

Дори няма да си правя труда. Това дори в EDH не биха го играли. Освен Сте…

Limited: 1/10

Дека ви трябва да е доста ретардирал за да играете това. По-добре сложете Тежката брадва (Бел. ред,: [c]Heavy Mattock[/c]), или сплашнете цвят, но не и това.

Лично мнение: Защо Wizards, защоооооо?!?


[ci]Hollowhenge Beast[/ci]

Constructed: 0/10

Няма дори антикварна стойност в Constructed.

Limited: 3/10

5 мана 5/5 – как може това да е бавно. Ами оказва се, че може. В някои ситуации не е лошо да имаш такова в дека си като връх на кривата, но като цяло е слабичко. Не ви препоръчвам да го пиквате високо. Може би, ако няма по-хубава карта, защото все пак е 5/5, но иначе по-късен пик определено.

Лично мнение: Веднъж го кастнах на трети ход. Беше благо. Едва ли става всеки ден, но когато стане е яко.


[ci]Hunger of the Howlpack[/ci]

Constructed: 2/10

Защо да няма бяло/зелено агро, което да си помпи съществата с това и да влиза за много? Ей така, за кухненската маса, спелът не е лош.

Limited: 5/10

Доста добър morbid спел – бих го пикнал средно високо, около 4-5 пик.

Лично мнение: Интересни неща съм правил с тази карта. След first strike е особено силна. Идва отникъде и въшката става звяр.


[ci]Increasing Savagery[/ci]

Constructed: 1/10

Не става...

Limited: 6/10

Аз лично нито съм виждал игри с това, нито съм играл с него. Чувал съм, че е доста силно, но мнението ми се основава на това, което си мисля за формата и това което съм чувал. Пет +1/+1 каунтъра откъдето и го погледнеш си е много, за 10 не ми се говори, особенно ако става дума за същество с някакъв evasion. Току що ми хрумна нещо:
втори ход Шлифер (Бел. ред.: [c]Invisible Stalker[/c]), четвърти ход това... Неприятничко.
Картата си е първи пик – може после и да не се играе, не е от тия реъри за които си струва да сложиш трети цвят.

Лично мнение: Нямам, не съм я вижал дори как изглежда на хартия.


[ci]Kessig Recluse[/ci]

Constructed: 1/10

Паяци в Standard.... Спомням си ЕДИН паяк, дето се играеше и толкова...

Lımıted: 7/10

Картата е доста силна. Разликата с познатия ни [c]Giant Spider[/c] е 1 toughness, което се оказва доста релевантно, защото почти всички летящи бомбези имат 3 power. За сметка на това получаваме смъртопип, който пък прави паяка сериозен забавител на агресията. За мен тази карта трябваше да я има в в Innistrad, но и тук става. За 4 мана има доста стабилно тяло, не силно, но стабилно. Има power, който позволява атака и toughness, който спира повечето 1/2/3/4 мана-дропове на опонента. Две доста приятни за формата умения. Must have в зелен дек с бочове или в зелено/червени вълци (без да е първи пик).

Лично мнение: Тоя помръшляк е меганеприятен, когато е отсреща. Имах един дек с множество 1/1, 2/2 летялки и само един такъв ми спря тока.  Ако играете синьо и подозирате присъствието му в дека на опонента, по-добре си запазете една клаустрофобия.

[ci]Wolfbitten Captive[/ci][ci]Krallenhorde Killer[/ci]

Constructed: 4/10
[c]Rootwalla[/c] this guy is not. Figure (Бел. ред.: of Destiny) this guy is not. Поглеждайки по-реално на нещата – какво е този пич? Преди всичко той е 1-мана дроп върколак, който както [c]Reckless Waif[/c] се флипва ставнително често, когато започвате първи играта, и доста по рядко, когато сте on-the-draw. Тъй като в момента има зелено/червена земя, която на първи ход влиза ънтапната, тези два върколака могат да се окажат 1 мана дроповете на дека. Като се флипне става 2/2, който расте и то расте мощно – разбирай може да се сбие с титан. Не е зле за 1-мана дроп. Предвиждам, че ще види игра поне на едно FNM.

Lımıted: 3/10

Тази карта някак не ми вдъхва доверие. Както и всички върколаци и този може да бъде сила, ама може и просто да си остане много дълго време 1/1. Аз лично не бих си оставял по две мана първите ходове, за да плаша с този за блок – само при атака, но не винаги, защото искам в началото да слагам някакви неща на борда. Все пак не е 2/2 вълк, който плаши да стане 4/4. В късна игра ако бъде изтеглен и флипнат, може да стане звяр.

Лично мнение: Не бих го фърстпикнал, не бих го и секъндпикнал – ако се позавърти на някой по-далечен пик бих го взел – все пак форматът е бърз и 1-мана дроп, който може да става 3/3 си е бизнес. За Constructed  игра, като нищо – в тая агро мета този може и да стане звяр.


[ci]Lambholt Elder[/ci][ci]Silverpelt Werewolf[/ci]

Constructed: 1/10

Някой, някъде в монозелени върко... Не.

Limited: 4/10

Този не е лош. Проблемът му е че е слаб – за 3 мана получаваш доста нерелевантно тяло. Болната котка го получава същото тяло за по-малко мана. Като се флипне е приемлив, но пак не е нещо върховно. Ако декът ми е бързо агро, много бих се замислил, преди да го проиграя. Тегли карти като удари – чувал съм го това и преди. Такива същества рядко удрят, а ако ударят, значи или опонентът ви има доста слаб дек, или се казва Илко Великов и слага седма земя, държейки още три в ръка...


Лично мнение: Този просто не пасва на профила. Дълго мислих в какъв дек бих го играл, но просто не минава теста за играемост. По-скоро бих го нарекъл филър. Факт е, че можем да очакваме от дядото да е много силен, ама поне 1/3 да беше и 3/5 да ставаше след това... Не ми харесва. Само флейвъра ме кефи – това е първата от серия от три карти, която описва една много известна приказка. За мое щастие ще имам възможност да опиша две от трите карти – Старата баба...


[ci]Lost in the Woods[/ci]

Constructed: 1/10
Видяхме я в някакъв сайдборд май... Дали работи - не знам, но всеки, който сложи в дека си тази карта е тотален Хензел.

Lımıted: 0/10

А който реши да я играе в Limited дек – Гретел по него... Ама не с трохите, ами с голямата права лопата.

Лично мнение: Толкова Братя Грим флейвър в заглавието, за толкова безумна карта. Силно се надявам някой някъде да има поне частична представа защо тази карта е издадена.


[ci]Scorned Villager[/ci]/[ci]Moonscarred Werewolf[/ci]

Constructed: 3/10

В момента има Райска Птица, Пилгрим и Елф (Бел. ред.: [c]Birds of Paradise[/c], [c]Avacyn’s Pilgrim[/c] и [c]Llanowar Elves[/c]). Не го виждам този как ще се проиграе, но все пак не го прави слаб. На 3 ход можем да имаме 5 мана и да сме атакували за 2, което май никоя от горепосочените карти не може да постигне сама. Винаги ми е харесвало 2/2 мана мечките да имат vigilanceе.

Limited: 8/10

ИЗВЕРГ. В този формат манодавка на първи или втори ход си е мега уин. Такива неща съм виждал с тази. Такива неща съм правил. На трети ход 5/5 бочнята (Бел. ред.: [c]Hollowhenge Beast[/c]) или [c]Vorapede[/c], you name it. Много силна карта – води те по-бързо да картите, които печелят игрите, ако не са те налазили. Пиквайте я доста високо, освен това всички знаят, кой пиква тези сладурани – което не винаги е лошо.

Лично мнение: На Явор Васев му флипнах две такива и на пети ход му кастнах [c]Increasing Confusion[/c]. На шести я flashback-нах и той се предаде при борд от 6 същества. Не я пиквайте тази – оставете ми я на мен.
Това е втората карта от малката сладка приказка, която като се флипне става на голям лош вълк. По известна е като „Малката червена шапчица”. I saw what Wızards dıd there...
Третия герой от серията не е в моя цвят, но аз въпреки това ще го издам. Толкова много флейвър има в Ловеца.


[ci]Predator Ooze[/ci]

Constructed: 3/10

В момента хората тестват какви ли не идиотщини, но докато има [c]Dismember[/c] в Standard, това няма да види много игра. Убеден съм, че това озе е глътнало някой друг чорап от Камбата от ония времена и сега понамирисва.

Limited: 5/10
Нямам идея каква оценка да му сложа. Ако бъде кастнат рано, може да порасне и да бъде заплаха. По-късно в играта, ако си поел агресията, нямаш нужда от 1/1, ако се защитаваш - става, защото е доста добра стена.. Някак си е силно и същевременно има толкова много римувъл за него в Limited, че не ми се мисли (на първо четене се сещам за [c]Tragic Slip[/c], [c]Claustrophobia[/c], [c]Burden of Guilt[/c]). Карта, която е добра в Sealed, защото е по-бавен. На драфт? Като че ли не толкова...


Лично мнение: Никога не съм харесвал подобен тип карти. Имат потенциал в Limited, но не са точно това, което трябва да са. Ако се налееш като животно сигурно е много яко това озе, но не всички се казваме Сашо или Валери....


[ci]Somberwald Dryad[/ci]

Constructed: 2/10

Sideboard tech с мечове срещу зелени декове, защо не. И без това бяло/зелените токени имат как да я направят по-голяма.

Limited: 5/10

За 2 мана - 2/2. Стабилно. Изглажда кривата. Дава рийч на дека срещу зелено. То няма много какво да се каже за подобен род същества. Адски е силен в 2HG, убеден съм че никой не знае защо…

Лично мнение: Става.


[ci]Strangleroot Geist[/ci]

Constructed: 7/10

Доста е силно. Факт е, че има 1 toughness и умира от плюнка в пясъка, но се връща. На първи ход върколака, на втори това и атака-победа. Силни интеракции има с масовия римувъл на опонента, а и с нашия собствен [c]Birthing Pod[/c]. Както видяхме, вече има декове с този. Монозелени с много същества и мечове. Силно играем в Standard в момента, където метата е силно агро и този се разменя два пъти.
Саквам го на пода за [c]Blade Splicer[/c], той се връща и атакува за 3 с haste.
Направете си сет. Ако играете зелено ще ви трябва.

Limited: 4/10

Този е доста по-силен в декове с 60 карти. В Limited пак може да е силен, но не е същото. Toughness-a му го прави блокируем от spirit-токени, zombie-токени и всякакви други токени, които просто го убиват. Факта че се връща го прави играем, но не и силен. Може да нанесе някакви поражения и да окаже първоначален натиск, но като цяло не е от най-силните 2-мана дропове. Просто е добър.

Лично мнение: Много ми харесва от момента, в който излезе. Трябва да призная, че съм доста разочарован от него в Limited. За Standard все още не съм го тествал , но ми харесва идеята за зелен дек с този или Pod-дек. Все пак обожавам Pod-дековете. Жалко, че в момента са слабички.


[ci]Tracker's Instincts[/ci]

Constructed: 1/10

Тази карта не прави почти нищо. И въпреки, че има flashback, пак не прави нищо. [c]Green Sun's Zenith[/c] е около 100 пъти по-добър. Твърде слабо е, за да се нарече тютор. А бе защо въобще коментирам карта, която повечето хора дори не знаят какво прави.?

Limited: 1/10

Много закъсал трябва да е човек, за да играе тази карта. Или да има много големи бомби, които отчаяно да иска да намери - все пак това рови 8 карти. В по-широк аспект, картата става да се милнеш ако искаш, но за това има [c]Armored Skaab[/c] и [c]Mulch[/c] точно в същите цветове.

Лично мение: Ако се замисля бих могъл да изредя поне 5-6 приложения на тази карта, но нито едно от тях не е дори на нивото „карта-филър”. Бих се замислил да сплашна трети цвят, за да не я играя...


[ci]Ulvenwald Bear[/ci]

Constructed: 1/10

Има ли смисъл, като няма значение....


Limited: 6/10

Доста е стабилна. Дори и да не взлезе като 4/4 на трети ход (нещо, което се случва доста често – опонентите просто блокират). Стабилен 3-мана дроп. Освен това, да не забравяме – каунтърите отиват, където ние поискаме. Не е задължително да ги слагаме на мечока.

Лично мнение: Голям фен съм на тази карта. На един сийлд имах две такива и редовно влизаха като 4/4 - беше супер яко.


[ci]Village Survivors[/ci]

Constructed: 0/10

Нека болката да спре.......

Lımıted: 3/10

Не става. За мана коста му става само toughness-а. Не бих го играл, ако имам възможност.

Лично мнение: Избягвам да ползвам карти с тази „механика”. Чувствам се тъпо...


[ci]Vorapede[/ci]

Constructed: 8/10

Trample, Vigilance, Undying – What`s not to like it?
Доста добре са балансирали уменията – няма haste, за да не е извън пътя, няма hexproof отново поради същата причина, но все пак има умения, които са силни за комбат. P/T е доста добър. 5/4 за 5 мана... преди години това нещо само с trample щеше да е реър. След като умре веднъж, се връща да се бори дори с титаните. Може да влезе на трети ход (след като на Limited го направих, значи може и в Constructed). И да почне да шие. В нормално монозелено агро гарантира, че мечът, с който е екипирана, ще активира уменията си. В Birthing Pod- дек – ей тука ще атакувам, после ще я сакна, ще имам титан и тази ще се върне за нова употреба...
Докато черните undying зомбези си имат своя отговор в лицето на [c]Celestial Purge[/c], този остава малко извън взора на хората. Зелен е, инсект е и само [c]Oblivion Ring[/c] и [c]Karn Liberated[/c] могат да го премахнат от игра, без да тригърнат ефекта му.

Limited: 8/10

Много сила. Исках да му дам 9, ама се сетих за М12 и Гарука/Овърръна. Толкова хора си скубеха косите, че нямат 3 зелена на пети ход. Висок пик, който те вкарва в един цвят, но си струва. Почти нищо във формата не го убива отведнъж – таповете се броят, защото са си римувъл. Няма някаква кой знае колко могъща интеракция, но пък лайф тоталът на опонента си е достатъчно.

Лично мнение: Поредния ъндъркостед зелен финишър. Надявам се титаните да излязат от Standard за да може това да види игра. Забелязъл съм че реър инсектите са доста, доста силни: [c]Ant Queen[/c], [c]Giant Solifuge[/c], [c]Gleancrawler[/c], [c]Xantid Swarm[/c] и др.


[ci]Wild Hunger[/ci]

Constructed: 1/10

Не е кънстръктед материал.

Lımıted: 7/10

Много силна карта, която едновременно пушва демидж и дава възможност да спасиш помръшляка си. Flashback-ът е в правилния цвят. Комбат трик, с който всеки трябва да се съобразава – 1 toughness се оказа доста релевантно при атака/блок. Вече е проблем да пускаме удари, защото лошия може да ни дебне с това. Не е толкова римувъл, колкото изравнител на силите с flashback. Бих я пикнал доста високо за спел – може би веднага след римувълите и хубавите съшества от ниската част на зелената крива – 5-6 пик, може и малко по-късно.

Лично мнение: Играх няколко мача срещу тази карта и срещу нея просто няма аут. Ако имаш инстант баунс или римувъл си ОК, но ако нямаш – защото те не са много, можеш или да си в кофите, или да се молиш опонентът да не я изтегли. Това 1 toughness хем ти спасява доста често същество, хем пушва демидж, за да не си капо от атаката. Играл съм и с нея и винаги се чувстваш добре от това, че я имаш в дека си. Освен това флейвър текстът й е супер як.


[ci]Young Wolf[/ci]

Constructed: 4/10

Може да се проиграе. Има капацитет – сега има и лорд, и вълк, който дава evasion. Има по-добри 1-мана дропове от този в момента, но ако има зелено агро, чиято крива завършва на 4, или зелено-червени вълци/върколаци, може и да види игра.

Lımıted: 4/10

Много зависи от дека. Ако е по-агро със същества с morbid, този е доста добър. Ако декът има друга идея обаче, е малко слаб. Не бих го пиквал високо. По-скоро след шести пик. Като се върне става доста по-сносен, но това може да стане в момент, в който лошият вече е стабилизирал и има борд. Идеален е за жертване с някаква цел – каквато и да е.

Лично мнение: Малко ми е слаб. Факт е, че е в правилния цвят и правилния тайп, ама за едно мана 1/1 без умения отдавна вече не е нещо значително. Може би това, че се връща обратно като 2/2 и това, че е кръстен на най-наелектризиращия агро плеяр в България е причината изобщо да го коментирам.


Ами това е зеленото в DKA. Има си един митичен бомбез. Искаше ми се да оценя някои карти по-виско за Constructed, но истината е, че просто не стават в момента. Няма почти никакъв материал за добавяне в декове, а камо ли за правене на декове около зелени карти от DKA.
Много ми хареса темата за „Червената шапчица” (ако някой не е чел тази приказка – shame on you!).  Трите карти много добре предават усещането на приказката, без да се натрапват. Бабето, което е очевидно слабичко. Малката червена шапчица, която вади от кошницата по две мана. А Ловеца мисля да не го коментирам.
За Limited обаче тука има зверове. Същества, спелове, енчантмънти – реъри, ънкомъни, комъни. Пиквайте смело, защото има какво да се пиква в зеленото в DKA. Много добра база за зелено ориентиран дек в Inıstrad. Форматът се забърза – 2-мана дорповете вече не само са желателни, но са и задължителни. Карти, като въколаците за едно и две мана станаха трудни за флипване. Трябват си стабилни 2- и 3-мана дропове, каквито в зелено има. За мен това е най-силният Limited агро-цвят в DKA.
Ако имате различни от моите впечатления ще се радвам да ги чуя тук!



Бончо (a.k.a. Deminas)

banner
Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Събития

Няма предстоящи събития