DKA Review - Multicolored, artifacts & lands

Понеделник, 20 Февруари 2012 21:00 Автор: 
DKA Review - Multicolored, artifacts & lands

    Отчитайки небивалия успех на остроумията ми в предишния анализ, който направих за bgmagic.net (нали?), сега отново реших да прибягна до изпитаната формула - изчаках Луис-Скот Варгас (LSV) да пусне своите оценки на многоцветните карти, земите и артефактите в Dark Ascension, и си пооткраднах шегички :)


[ci]Diregraf Captain[/ci]

Повечето лордове на различните видове същества струват 3 мана, така че тук нямаме голямо отклонение от стандарта. Наричат се лордове, защото оригинално тази поредица от карти (2/2 за 3 мана, които дават бонус на определен тип същества) са имали creature type “Lord” и са гласели например „Goblin creatures you control get +1/+1 and have mountainwalk”. Давам това кратко описание, тъй като следват няколко карти от този вид. Обикновено всяко такова същество е поне играемо, с много малки изключения.

Constructed (6/10)

Доколко зомбитата са жизнеспособна стратегия и доколко синьото е цветът, с който искаме да ги комбинираме, е спорно. В турнирите дотук не сме виждали синьо-черен зомби дек по горните маси или в топ 8/16 (Бел. ред.: Вярно, с едно изключение – преди два дни Phillip Fortner на SCG Open в Sharlotte игра финал с такъв дек), но това може да се дължи на консервативността на играчите и сравнително неразучения формат. В неустановен метагейм всички предпочитат да играят на сигурно, така че е напълно възможно този дек да не е бил игран достатъчно. Няколко варианта на зомби дековете с червено бяха попаднали в репортите на хора, играли на Pro Tour Dark Ascension. Предполагам този лорд се конкурира със [c]Cemetery Reaper[/c] за място, като уменията на двамата са различни. Ако очакваме зомбитата ни да преживеят или да изиграем лорда след като първата вълна бъде пометена, за да се възстановим за втора, [c]Cemetery Reaper[/c] печели. Ако обаче се фокусираме повече върху това да оставим противника на 0, [c]Diregraf Captain[/c] е по-добрата опция. Не пречи и това, че има deathtouch и може да убие дори най-напомпания титан. За съжаление не преживява [c]Elesh Norn, Grand Cenobite[/c] (то какво ли го преживява), но пък за довиждане може да помаха за последните 4-5-6 допълнителен damage. Игрането на синьо в зомби-дека позволява да играем и лек permission, което може да се окаже неочаквано добро срещу контрол. Моето лично мнение е, че някакъв вид зомбита ще бъдат играеми в Standard и синият цвят като втори е опция именно заради [c]Diregraf Captain[/c].

Limited (6-8/10)

Зомби-лордът, шокиращо, е в зомби-цветовете. Не може да бъде! И двете му умения са доста добри. Deathtouch означава, че се сменя с практически всичко, а бонусът, който дава на останалите зомбита, при достатъчно много такива в дека може да го катапултира до статус на бомба. Ако имате този, няма нищо, което да вземете на първи пик пред [c]Moan of the Unhallowed[/c]. Всяко 2/2 зомби за 2 мана става доста привлекателен пик, стойността на [c]Ghoulraiser[/c]-ите също се покачва значително. Нека не забравяме и старото като света комбо „блокирам с [c]Ghoulraiser[/c], връщам си другия, губиш 1, играя другия и си връщам този в ръка”. Драфтът започва с тази карта и ако я вземете на първи пик (нещо, което принципно е възможно и няма нищо лошо в това), можете да се опитате да форснете синьо-черно. Не е ясно какво ще получите впоследствие, но черното е по-слаб цвят в Innistrad и можете да очаквате, че няма да са много опонентите ви, които ще се опитват да ви бъркат в цветовете (и във вида същества). Ако получите този по-късно от трети пик, това задължително е сигнал, с който трябва да се съобразите. Не пускайте тази карта, освен ако не сте стопроцентово в два различни от нея цвята. Оценката варира между 6 и 8 (2/2 с deathtouch за 3 мана не е никак зле така или иначе) в зависимост от количеството зомбита, които които успеете да съберете.


[ci]Drogskol Captain[/ci]

Constructed (7/10)

[c]Drogskol Captain[/c] със сигурност е най-интересният от капитаните в момента. Картите покрай него го правят много силен – [c]Phantasmal Image[/c] и [c]Lingering Souls[/c]. Интеракцията с [c]Phantasmal Image[/c] и hexproof малко напомня на 2 x [c]Scion of Oona[/c] във феите от едно време. Ако Финкел беше блокирал вълка, имаше голям шанс тази карта да спечели Pro Tour още при дебюта си (Бел. ред.: Става дума за полуфинала на Pro Tour Dark Ascension, който можете да видите тук). Наличието на [c]Moorland Haunt[/c] във формата също помага.

Limited (7/10)

2/2 flying за 3 мана вече е достатъчно силно. Tribal-бонусът също не е за подценяване, но картата е достатъчно добра и сама. Другите „лордовете” на спиритите струват пет мана (и дават бонуси +1/+0 и +0/+1), този е не само по-евтин, но работи отлично с тях самите (гарантирано е, че не могат да ги убият директно, а трябва да убият първо този).


[ci]Drogskol Reaver[/ci]

Constructed (3/10)

Не е невъзможно този да види игра. Повечето коментари за тази карта са твърде критични – струва 7, не оказва директно въздействие върху играта и т.н. Аз лично мисля, че е най-малкото интересна в комбинация със [c]Soul Warden[/c] (теглиш карта за всеки [c]Soul Warden[/c] веднага щом влезе в игра, за тап на [c]Chalice of Life[/c] теглиш карта и т.н.) Това са все стратегии, към които аз лично не бих се придържал, но не отричам възможността някой някога да го направи. Разбира се, всички го сравняват с [c]Consecrated Sphinx[/c]. Е, не е, но малко неща са.

Limited (8/10)

Влезе ли в игра този, опонентът или има начин да убие нас или него незабавно, или губи играта. Няма много други възможности. Бих го вземал рано и често. Изисква малко подготовка, за да може да оцелявате, докато стигнете до него, но синьото и бялото разполагат с опциите за това. Също така бих го сплашнал.


[ci]Falkenrath Aristocrat[/ci]

Constructed (5/10)

Този не го харесвам особено. С 1 toughness, indestructible умението не го спасява от [c]Tragic Slip[/c]. Хората го сравняват с [c]Giant Solifuge[/c] – ами не, не е. Вероятно ще види малко игра в блок.

Limited (7/10)

4/1 flying/haste не е лошо, но ми се струва, че малко са похабили митичния статус на картата. Този ми дава възможност да трейдвам най-лошите си същества за летящите такива на противника и да тригървам morbid.


[ci]Havengul Lich[/ci]

Constructed (6/10)

Тази карта има много голям потенциал. [c]Heartless Summoning[/c] и [c]Havengul Lich[/c] са първи приятели. Комбото между тези две карти и [c]Perilous Myr[/c] или [c]Priest of Urabrask[/c] е най-малкото интересно.[c]Heartless Summoning[/c] + [c]Havengul Lich[/c] + [c]Perilous Myr[/c] = 2 dmg за 1 мана. [c]Heartless Summoning[/c] + [c]Havengul Lich[/c] + [c]Priest of Urabrask[/c] = безкрйна червена мана (1 за умението на lich-а, R за [c]Priest of Urabrask[/c], получаваме RRR, priest-ът умира (защото имаме [c]Heartless Summoning[/c]) и сме готови да повторим цикъла отново. Засега комбото се състои от 3 карти, което го обрича на tier 2 статус, но потенциалът не е никак малък, особено ако издадат карта, с която този е 2-card combo. Мисля, че [c]Havengul Lich[/c] е всичко това, което [c]Necrotic Ooze[/c] искаше да бъде (но не можа).

Limited (8/10)

Не разбирам как тази карта е честна. Играх срещу човек, който 7 пъти преигра [c]Falkenrath Noble[/c]. В крайна сметка спечелих, но само защото имах [c]Daybreak Ranger[/c] и вече бях прекалено напред в борда. Ако не споделяте цветове с противника, но все пак имате [c]Shimmering Grotto[/c], lich-ът почва да връща и съществата на противника, което граничи с безумието.


[ci]Huntmaster of the Fells[/ci]

Constructed (8/10)

Ето я и картата, която спечели Pro Tour при дебюта си. Освен в очевидния рамп дек, където влиза по кривата идеално (точно преди титаните), може да се играе и в по-агресивни декове. Не бих се учудил да види игра в Modern в Jund или RUG. Намерете си 4 от тези и няма да съжалявате. Ефектът е наполовина [c]Kitchen Finks[/c], наполовина [c]Call of the Herd[/c], наполовина [c]Murderous Redcap[/c].

Limited (9/10)

Тази карта прави всичко в Limited. Буквално всичко. Ако бъде убит – оставя след себе си вълк. Ако не бъде убит – играта свършва. Картата не дава никакви хубави опции за опонента - класическа lose-lose ситуация.


[ci]Sorin, Lord of Innistrad[/ci]

Constructed (8/10)

Очакванията към [c]Sorin, Lord of Innistrad[/c] бяха много големи в началото. Сравняваха го с [c]Elspeth, Knight-Errant[/c] слагаха го в „нарисувания BW Tokensдек”. Засега около Sorin се шуми повече, отколкото се играе с него, но съм напълно уверен, че неговият звезден час ще дойде. Бих се учудил, ако в UWb Spirits дека с [c]Lingering Souls[/c] не намери място някой и друг [c]Sorin, Lord of Innistrad[/c] – най-малкото за сайдборд в мирър мача, но и срещу декове, които опитват да играят масов римувъл като отговор на спиритите. Очаквам да стане още по-силен, когато във формата няма вече титани.

Limited (9/10)

Както повечето planeswalker-и в Limited, [c]Sorin, Lord of Innistrad[/c] е истинска бомба и в никакъв случай не трябва да го пускате. Понякога печели игри съвсем сам. Личният ми опит с него е, че когато не сме сигурни дали ще оживее или няма, по-добре да почнем с емблемата му като първо умение. Постоянно +1/+0 на крийчърите ни във всяка малко по-дълга игра неизменно означава победа.


[ci]Stromkirk Captain[/ci]

Constructed (6/10)

Умението first strike е важно за вампирите. Ако изобщо има RB вампирски дек в стандарт, този ще е вътре и то като четири бройки. Някой го игра дори в Modern, което дава много сериозна заявка за това колко е добър всъщност (със сигурност мисля, че е поне толкова добър, колкото [c]Diregraf Captain[/c]).

Limited (8/10)

Този лорд е най-важният от всички други лордове за играемостта на цветовата комбинация. Всички вампири (вкл. [c]Bloodcrazed Neonate[/c]) стават непропорционално по-силни в сравнение с останалите видове същества. First strike обезкуражава опонента от това да блокира, а вампирите си умират от кеф, ако никой не ги блокира  - скоро след това опонентът си умира от damage. Наличието на този след втори пик е сигнал, след пети – лоша ориентация, а след седми – откровена глупост. Вземайте го рано и често. Една от най-силните карти за BR.


[ci]Altar of the Lost[/ci]

Constructed (1/10)

За да получиш заветните 2 допълнителна мана трябва първо да пропуснеш третия си ход, после това влиза тапнато, пък накрая има и ограничения за това, за което може да се ползва въпросната допълнителна мана. Не мисля, че ще види игра, поне с картите, съществуващи към този момент.

Limited (1/10)

Минималният необходим брой карти с flashback, които трябва да имате, за да играете [c]Altar of the Lost[/c], е поне 6. Дори тогава картата не е краят на света и е вероятно да нямате нужда от нея или дори да ви попречи.


[ci]Avacyn's Collar[/ci]

Constructed (2/10)

Евентуално може да види игра в [c]Puresteel Paladin[/c] дека ([c]Trinket Мage[/c] го намира и удобно е human), но не ми се вижда особено вероятно.

Limited (6/10)

Картата не е за всеки дек, но ако имате 8 human-а е много прилича. Vigilance е много силно умение в този темпо ориентиран формат и ефектът е достатъчно силен, за се сравни с тегленето на карта за 2 мана, когато опонентът интерактва с нас и имаме борд. Не бих бързал да го взема в драфт, но ако имам humans бих го играл с удоволствие.


[ci]Chalice of Life[/ci]/[ci]Chalice of Death[/ci]

Constructed (2/10)

Хората се подвеждат по това, че е едновременно life gain и win condition, но ако сме на 30 живот и имаме време да се занимаваме с подобни бавни карти, вероятно печелим играта и без него. В Martyr/Proc в Modern като бърз win condition... но дори и за там шансовете са почти нулеви.

Limited (2/10)

Единственото, за което се сещам, е възможността да се вкара като отговор на дек, който се фокусира върху [c]Curse of the Pierced Heart[/c]. От друга страна, ако някой дек ни убива с [c]Curse of the Pierced Heart[/c], често можем просто да го убием преди той да е убил нас.


[ci]Elbrus, the Binding Blade[/ci]/[ci]Withengar Unbound[/ci]

Constructed (2/10)

„Разбира се, в Commander е счупен...”

Limited (1/10)

Мисля, че тук е подходящото място да обявя „the Elbrus Challenge” – да играете Elbrus на драфт, да го трансформирате и да спечелите играта с него. Подарявам draft set за новия формат на първия човек, който успее да го направи на турнир различен от casual/limited FNM и има свидетели, които да потвърдят, че се е случило. Т.е. ако го направите на World Magic Cup Qualifier/PTQ/GPT/GP/PT – имате драфт сет от мен. Успех!


[ci]Executioner's Hood[/ci]

Constructed (0/10)

Неиграем ефект.

Limited (2/10)

Лоша сайдборд карта. Ако имаме същество, което прави нещо релевантно, когато удари (а, имаме - един зелен върколак) или ако сме много отчаяни и единственият шанс да победим счупения синьо-бял дек на опонента е да го ударим 4 пъти с нашия [c]Rotting Fensnake[/c]... В никакъв случай не я играйте в основния си дек, защото ако не дава evasion е по-лоша от [c]Cobbled Wings[/c]– карта, която вече е достатъчно лоша сама по себе си.


[ci]Grafdigger's Cage[/ci]

Constructed (7/10)

Неиграем ефект... това определение се отнася до неща като Dredge, Реаниматор, [c]Chord of Calling[/c], [c]Birthing Pod[/c], flashback и т.н. когато [c]Grafdigger's Cage[/c] е в игра. Тази карта е евтин, но сигурен отговор, който решава много проблеми едновременно. Подобен ефект е по-силен в Eternal форматите (Legacy, Vintage), но вече видя малко игра в Modern, а сигурно след време и в Standard (като изключим [c]Tezzeret, Agent of Bolas[/c]-дека на Shouta Yasooka, в който тази карта вероятно е убила някого като 5/5 същество).

Limited (2/10)

Бих я сложил само срещу [c]Burning Vengeance[/c]/[c]Spider Spawning[/c]-декове, СЛЕД сайдборд. И дори тогава не е най-добрата опция, просто е окей.


[ci]Heavy Mattock[/ci]

Constructed (0/10)

Буквално неиграем ефект. Стриктно по-лоша от [c]Vulshok Morningstar[/c], което само по себе си е постижение.

Limited (1/10)

Една от най-лошите екипировки във формата. Направете си услуга и не го играйте.


[ci]Helvault[/ci]

Constructed (1/10)

-      Харабейшо! Два върколака, един вампир и един ангел са изчезнали вчера! Сигурно ги е засмукал Helvault-ът

-      Ми, лек! Това е... адската карта! Въййййй!

Limited (3/10)

[c]Legacy Weapon[/c] (без изискванията за пет цвята и много уязвима на [c]Naturalize[/c]) може и да е добра карта в други Limited формати, но в този идва доста бавна. Играема е, просто цената за активация е силно ограничаваща.


[ci]Jar of Eyeballs[/ci]

Constructed (1/10)

Бих могъл да ви кажа, че картата не е чак толкова лоша, но после няма да имам очи да ви погледна. И, разбира се, става за Commander.

Limited (2/10)

В други драфт формати [c]Jar of Eyeballs[/c] би бил чудесн източник на card advantage. В този формат просто не виждам да остава време за подобни неща.


[ci]Warden of the Wall[/ci]

Constructed (3/10)

Ако види каквато и да е игра, вероятно ще е в блок. Оживява през неща като [c]Day of Judgment[/c] и друг масов римувъл (бел. ред - собствения) и блокира неща с evasion.

Limited (4/10)

В този формат тежко дефанзивните декове не просперират, но ако играете такъв и имате нужда от акселерация, която от време на време да блокира някой заблуден [c]Chapel Geist[/c] – това е картата за вас. Със сигурност виждам опция да играя 17 земи и една такава карта вместо 18 земи в декове с по-тежка мана-крива.


[ci]Wolfhunter's Quiver[/ci]

Constructed (1/10)

Ако трябва да стрелям напосоки бих казал, че картата няма да види игра в Constructed формати.

Limited (4/10)

Ужасно бавна карта, но стигнем ли до нея променя изцяло начина на игра. Чувствайте се напълно свободни да я комбинирате с [c]Midnight Guard[/c], по-известен още като Спиро Картечаря.


[ci]Evolving Wilds[/ci]

Constructed (6/10)

В сравнение с фетчовете ([c]Scalding Tarn[/c], [c]Polluted Delta[/c] и т.н.) картата е слаба, но в момента се вписва чудесно в мана-базите на значителна част от дековете във формата. Работи добре с [c]Ponder[/c], [c]Delver of Secrets[/c], [c]Grim Lavamancer[/c] и т.н.

Limited (7/10)

Трудно ми е да опиша точно колко е важна тази карта в Limited. Има декове, които поне на пръв поглед нямат нужда от нея. Дори в тях умението да си намериш която земя ти е нужна за по-тежките манакостове е ключово. Ако не друго, поне си изтъняваш дека и можеш да играеш 18 земи, но в късна игра ги теглиш, сякаш са били 17. Отделно много от спеловете имат enemy color flashback ([c]Lingering Souls[/c], [c]Burning Oil[/c] и т.н.), а тази земя чудесно изпълнява ролята да позволи сплашът да се случи.


[ci]Grim Backwoods[/ci]

Constructed (5/10)

[c]Miren, the Moaning Well[/c] видя игра (и продължава да вижда, основно с неща като [c]Vedalken Shackles[/c] в Modern), а това е малко по-силно като ефект, макар, че като мана изисквания е по-тежко. В късна игра превръща малките акселератори като [c]Birds of Paradise[/c] или [c]Viridian Emissary[/c] в cantrips. Бих играл една бройка в декове, които имат евтини същества (в Standard това ще да е [c]Birthing Pod[/c]).

Limited (6/10)

Ако сте в двата цвята – играйте земята, чудесна е. Ако ще я сплашвате, може би е по-добре да помислите малко.


[ci]Haunted Fengraf[/ci]

Constructed (2/10)

Нищо особено, но би могла да види игра в някой дек, в който 3 мана и тап за връщане на същество at random е „късна игра”.

Limited (3/10)

В едноцветен дек (ако ви се случи) – чудесно. Можете да играете две. В двуцветен дек е добре да си помислите хубаво – струват ли си потенциалните проблеми с маната. В повече-цветен дек е изключено. Хубавото е, че е нелоша 18-та земя (тъй като когато се нафлудим може да ни даде възможност за някакво действие).


[ci]Vault of the Archangel[/ci]

Constructed (5/10)

Черно-белите декове искат една бройка от това задължително. Не зная за повече, ефектът все пак не е съвсем евтин. Обаче е чудесен за доминиране на creature мачовете.

Limited (7/10)

Ефектът е много сравним с този на [c]Gavony Township[/c]. Както сигурно сте се уверили и сами, бяло-черното вече е много по-реалистичен архетип, отколкото беше преди. В игрите, в които губим, това ни помага да се върнем. В игрите, които печелим, това ни помага да печелим повече. Разбира се в равни игри просто разбива опонента. Както казах – същински [c]Gavony Township[/c]. Бих го сплашнал, съветвам ви и вие да го правите.


Planeswalker Emblems

Емблемката на Sorin, Lord of Innistrad изглежда много хубава – черно-беличка една такава. Ако я отворите в бустъра...

... добре де, знам че не съм твърде забавен, но LSV нямаше шегичка, която да препиша като за финал, така че с това и ще приключа. Ще се радвам на всякакви коментари и забележки тук.

Благодаря Ви за вниманието!

Калоян Кирилов

banner
Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Събития

Няма предстоящи събития