Модерни времена

Сряда, 22 Февруари 2012 20:34 Автор: 
Модерни времена

Бел. ред.: След по-малко от месец, за пръв път от няколко години насам, в България ще се проведе PTQ за Pro Tour Avacyn Restored – Барселона. Фактът, че играта определено е във възход у нас в последните години, не е останал незабелязан и признанието е налице. Сега е наш ред да докажем, че заслужаваме това признание, пък и да се възползваме от чудесната възможност отново да имаме наш представител на един от четирите най-сериозни и престижни турнира за годината. В желанието си да подпомогне подготовката на родната ни Magic общност за събитието, с настоящата статия екипът на bgmagic.net започва публикуването на серия материали за Modern – форматът на въпросния PTQ.

Здравейте,

Играя Modern откакто беше създаден като формат и макар и опитът ми да е предимно в нетурнирна обстановка, смятам, че имам доста добра идея какво се случва и какво не трябва да се случва ([c]Blazing Shoal[/c]). Целта ми е в серия статии да направя общ преглед на метата и да покажа колко безкрайно разнообразна е тя – нещо, което според мен дефинира един хубав и интересен формат.

В тази първа статия ще започна с комбо-дековете. Те са ми на сърцето и с тях усещам най-голямо удовлетворение от играта. Просто има нещо невероятно хубаво и притеглящо да събереш няколко карти, които не правят сами по себе си нищо, но заедно печелят веднага.

Форматът на последния PTQ в Манчестър беше Modern и имах възможността да наблюдавам играта на достатъчно хора, играещи различни комбо декове - кой успешно, кой - не чак толкова. Сега и след Grand Prix Линкълн голяма част от предварителните ми впечатления се потвърдиха.

UR Combo
По-популярен като UR Storm, но аз предпочитам да го наричам UR Combo, защото има много вариации и може да се трансформира в друг комбо дек, но за това малко по-късно.

Main Deck
2 [c]Halimar Depths [/c]
3 [c]Island[/c]
2 [c]Misty Rainforest[/c]
2 [c]Mountain[/c]
4 [c]Scalding Tarn[/c]
4 [c]Shivan Reef[/c]
1 [c]Steam Vents[/c]
4 [c]Sulfur Falls[/c]

2 [c]Past In Flames[/c]
1 [c]Grapeshot[/c]
4 [c]Desperate Ritual[/c]
3 [c]Empty the Warrens [/c]
4 [c]Gifts Ungiven[/c]
4 [c]Gitaxian Probe[/c]
4 [c]Manamorphose[/c]
1 [c]Noxious Revival [/c]
3 [c]Pyretic Ritual[/c]
4 [c]Remand[/c]
4 [c]Seething Song[/c]
4 [c]Serum Visions[/c]

Sideboard
3 [c]Pestermite[/c]
3 [c]Mana Leak[/c]
4 [c]Deceiver Exarch[/c]
4 [c]Splinter Twin[/c]
1 [c]Kiki-Jiki, Mirror Breaker[/c]

Какво прави декът. Първо филтрира и нарежда картите си със [c]Serum Visions[/c] и [c]Halimar Depths[/c], cantrip-ва с ”безплатните” [c]Gitaxian Probe[/c] и [c]Manamorphose[/c], играе ритуали и накрая печели основно по два начина. Първият начин е, ако се предполага, че опонентът няма как да се справи с многото гоблини от [c]Empty the Warrens[/c], да се играе за storm от 5-6, без да се влиза “all in”, защото 10-12 гоблина убиват за 2 хода. Втората опция е след няколко ритуала да се изиграе [c]Past In Flames[/c] и да се започне отново тегленето на карти и генерирането на критична маса от мана, за да се спечели накрая с летален [c]Grapeshot[/c]. Помага му и [c]Gifts Ungiven[/c], който всъщност прави така, че каквото и да се намери, е възможно да се изиграе или от ръка или с flashback, получен от [c]Past In Flames[/c]. Този дек беше непобеден в съботния ден в Lincoln и много ми харесва сайдборд стратегията му за трансформация в друг комбо дек – Exarch Twin.

Ето и примерен билд за Exarch Twin комбото.

Main Deck
1 [c]Arid Mesa[/c]
2 [c]Cascade Bluffs[/c]
3 [c]Halimar Depths[/c]
4 [c]Island[/c]
4 [c]Misty Rainforest[/c]
1 [c]Mountain[/c]
4 [c]Scalding Tarn[/c]
3 [c]Steam Vents[/c]
1 [c]Stomping Ground[/c]
1 [c]Sulfur Falls[/c]

4 [c]Deceiver Exarch[/c]
3 [c]Grim Lavamancer[/c]
3 [c]Kiki-Jiki, Mirror Breaker[/c]
4[c]Pestermite[/c]
2 [c]Spellskite[/c]
3 [c]Dispel[/c]
2 [c]Echoing Truth[/c]
1 [c]Gitaxian Probe[/c]
4 [c]Serum Visions[/c]
4 [c]Sleight of Hand[/c]
2 [c]Spell Pierce[/c]
4 [c]Splinter Twin[/c]

Sideboard
2 [c]Ancient Grudge[/c]
2 [c]Combust[/c]
3 [c]Flame Slash[/c]
2 [c]Threads of Disloyalty[/c]
3 [c]Vendilion Clique[/c]
3 [c]Wurmcoil Engine[/c]

Друг вариант на дека е в мейнборда да се играе [c]Pyromancer Ascension[/c] като второ комбо и след сайд да се извършва трансформация според това, което се очаква от опонента. Искам да отделя специално внимание на една много интересна карта за този дек, която бих препоръчал като 1-of в мейнборда – [c]Lightning Storm[/c]. Идеята е, че след като ”запалиш” комбото, имаш реалната възможност да си изтеглиш дека и да убиеш със земите си, които дискардваш за [c]Lightning Storm[/c].

Сайдборд. Най-често срещаната сайдборд карта срещу UR Combo дековете e [c]Mindbreak Trap[/c], защото опонентът не е нужно да играе синьо, за да кастне трапа и exile-не [c]Grapeshot[/c]. От своя страна, голяма част от storm-дековете играят в сайдборда [c]Pact of Negation[/c] и [c]Dispel[/c], с които да пазят комбото. Започнах да виждам и [c]Trickbind[/c] по хорските сайдборди, защото спира Living End комбо дековете (популярни донякъде тук), спира storm (ако storm играчът не знае за наличието му) и дава ход живот срещу Exarch Twin и Birthing Pod. Сега, след като UR/UWR Isochron Scepter темпото набира популярност, [c]Trickbind[/c] е и един от възможните импринти за скиптъра. Друга опция за справяне с Exarch Twin е [c]Wipe Away[/c], защото когато Exarch Twin е сайдборд комбо, се играе само 1 [c]Kiki-Jiki, Mirror Breaker[/c]. Възможно е да се играе и [c]Krosan Grip[/c], който удобно разрушава и [c]Birthing Pod[/c], но срещу едноименния дек и срещу Affinity, [c]Ancient Grudge[/c] май е по-полезна.

Проблемни  мачове. Срещу Affinity първата игра е почти загубена. С навъдилите се много Тempo Scepter декове също може да се окаже, че неотговорен [c]Isochron Scepter[/c] приключва играта (прави неизпълним Exarch/Twin плана и не може да се направи нищо по въпроса). Друг проблем са Rock дековете, поради наличието в тях на [c]Thoughtseize[/c] и/или [c]Raven's Crime[/c]. Storm планът в такива случаи е добър избор, защото дори и дискарднати, картите в дека пак биват изигравани чрез [c]Past In Flames[/c].

Birthing Pod Combo
Декът стигна до финалa на GP Линкълн и доста често се представя отлично (с резултати 4-0/3-1) на онлайн турнирите. Големият му плюс е фактът, че има сравнително добър мач срещу голяма част от метата и че има отговор на почти всичко още в мейнборда си. Освен това след като излезе DKA с undying механиката този тип декове имат и нов пръв приятел– [c] Mikaeus, the Unhallowed[/c]. Той всъщност играе ролята на четвърта [c]Melira, Sylvok Outcast[/c]. Деклистът на Andrew Cuneo, който загуби на финала в Линкълн е:

Main Deck
1 [c]Dryad Arbor[/c]
4 [c]Forest[/c]
1 [c]Godless Shrine[/c]
1 [c]Golgari Rot Farm[/c]
1 [c]Horizon Canopy[/c]
4 [c]Misty Rainforest[/c]
2 [c]Overgrown Tomb[/c]
1 [c]Razorverge Thicket[/c]
1 [c]Swamp[/c]
1 [c]Temple Garden[/c]
4 [c]Verdant Catacombs[/c]
2 [c]Woodland Cemetery[/c]

4 [c]Birds of Paradise[/c]
1 [c]Entomber Exarch[/c]
1 [c]Eternal Witness[/c]
1 [c]Harmonic Sliver[/c]
4 [c]Kitchen Finks[/c]
1 [c]Linvala, Keeper of Silence[/c]
3 [c]Melira, Sylvok Outcast[/c]
1 [c]Mikaeus, the Unhallowed[/c]
1 [c]Murderous Redcap[/c]
1 [c]Noble Hierarch[/c]
1 [c]Phyrexian Metamorph[/c]
1 [c]Ranger of Eos[/c]
1 [c]Reveillark[/c]
3 [c]Viscera Seer[/c]
4 [c]Wall of Roots[/c]
4 [c]Birthing Pod[/c]
3 [c]Chord of Calling[/c]
2 [c]Thoughtseize[/c]

Sideboard
2 [c]Dismember[/c]
2 [c]Ethersworn Canonist[/c]
1 [c]Fulminator Mage[/c]
1 [c]Kataki, War's Wage[/c]
2 [c]Maelstrom Pulse[/c]
1 [c]Obstinate Baloth[/c]
1 [c]Orzhov Pontiff[/c]
1 [c]Qasali Pridemage[/c]
1 [c]Shriekmaw[/c]
2 [c]Thoughtseize[/c]
1 [c]Thrun, the Last Troll[/c]

Какво прави декът. Комбото се състои от три карти: [c]Melira, Sylvok Outcast[/c], [c]Viscera Seer[/c] и същество с persist. Ако е [c]Kitchen Finks[/c], се гейнва безкрайно много живот, ако е [c]Murderous Redcap[/c], се нанасят безкрайно много поражения (Бел. ред.: Всъщност не може да е „безкрайно много”, но не е проблем да е „достатъчно много”). Във втория вариант на комбото участва [c]Mikaeus, the Unhallowed[/c] вместо [c]Melira, Sylvok Outcast[/c]. Съществото ([c]Murderous Redcap[/c]/ [c]Kitchen Finks[/c]) се жертва за умението на [c]Viscera Seer[/c], влиза в гробището и веднага се връща в игра в резултат на едно от двете им умения – persist или undying (получен от Mikaeus). Съществото влиза в игра с -1/-1 каунтър от persist и +1/+1 каунтър от undying, които се премахват един друг и съществото е в изходно положение, позволяващо операцията да се повтори достатъчно голям брой пъти. Хубавото на дека е, че не е нужно да си намери комбото, за да спечели. В цитирания билд се играят 28 същества, много от които помагат в различни ситуации - убиват други същества ([c]Murderous Redcap[/c]), чупят артефакти/енчантмънти ([c]Harmonic Sliver[/c]), реанимират същества([c]Reveillark[/c]), търсят същества в библиотеката ни ([c]Ranger of Eos[/c]) или обезсмислят уменията на други същества ([c]Linvala, Keeper of Silence[/c]). Това е този тип “toolbox” дек, в който играеш много разнообразни човечета, които си имат своята роля. Декът се оказа доста издръжлив, но въпреки симпатията ми към комбо дековете, не харесва известната му неконсистентност. Основният проблем е, че без [c]Birthing Pod[/c] играеш нещо като Modern Highlander, като се крепиш жив благодарение на [c]Wall of Roots[/c] и [c]Kitchen Finks[/c], докато не изтеглиш каквото ти трябва. Освен това комбото на дека не е трудно за спиране - една [c]Nihil Spellbomb[/c], [c] Relic of Progenitus[/c] или [c] Surgical Extraction[/c] е достатъчна. Cuneo обаче доказа, че 28 същества могат да убият и по добрия стар начин – атака-победа.

Сайдборд. Сайдбордът на дека е добър, защото има отговор на почти всичко, но отново опираме до проблема с high-variance-а - дали ще си видиш единия отговор навреме, ако не изтеглиш tutor ефектите.

Проблемни мачове. Exarch Twin / Pyromancer Asension / Storm. Тези мачове обикновено се печелят от този, който първи си сглоби комбото. Проблемът е че Pod-декът е една идея по-бавен от Storm, а Exarch Twin след сайдборд се защитава доста добре. Pyromancer Asension може да смачка за няколко хода, удвоявайки всичките [c]Slagstorm[/c] и [c]Lightning Bolt[/c], принуждавайки Pod-дека да играе Pod без същества...

UW Gifts Combo Tron
Това е декът, с който Luis Scott-Vargas стигна ¼ финала в Линкълн. Тестването му очевидно е било и по време на Daily Events в MTGO, което е надлежно документирано в две клипчета тук и тук.

Резултатите от това тестване показаха, че LSV прави сериозна заявка за добро представяне в Линкълн и той не изненада никого, когато го постигна. Промените в окончателния му деклист бяха като цяло козметични и си видя, че отново уцели доста добре метата с включването на [c]Elesh Norn, Grand Cenobite[/c] (която и според мен е просто извънземна в момента). Въпреки това LSV спечели Modern Daily-то в срядата преди GP Линкълн с Melira Pod, но това явно беше заблуждаваща маневра, защото в крайна сметка представи следния деклист:

Main Deck
4 [c]Celestial Colonnade[/c]
1 [c]Eye of Ugin[/c]
3 [c]Hallowed Fountain[/c]
1 [c]Island[/c]
3 [c]Seachrome Coast[/c]
1 [c]Tolaria West[/c]
4 [c]Urza's Mine[/c]
4 [c]Urza's Power Plant[/c]
4 [c]Urza's Tower[/c]

1 [c]Elesh Norn, Grand Cenobite[/c]
1 [c]Emrakul, the Aeons Torn[/c]
1 [c]Iona, Shield of Emeria[/c]
1 [c]Ulamog, the Infinite Gyre[/c]
4 [c]Azorius Signet[/c]
1 [c]Condescend[/c]
1 [c]Day of Judgment[/c]
3 [c]Expedition Map[/c]
4 [c]Gifts Ungiven[/c]
1 [c]Oblivion Ring[/c]
4 [c]Path to Exile[/c]
4 [c]Remand[/c]
1 [c]Repeal[/c]
1 [c]Talisman of Progress[/c]
4 [c]Thirst for Knowledge[/c]
1 [c]Timely Reinforcements[/c]
1 [c]Unburial Rites[/c]
1 [c]Wrath of God[/c]

Sideboard
2 [c]Celestial Purge[/c]
1 [c]Disenchant[/c]
2 [c]Dispel[/c]
1 [c]Ethersworn Canonist[/c]
1 [c]Ghostly Prison[/c]
2 [c]Grafdigger's Cage[/c]
1 [c]Negate[/c]
1 [c]Pact of Negation[/c]
1 [c]Rule of Law[/c]
2 [c]Timely Reinforcements[/c]
1 [c]Wurmcoil Engine[/c]

Какво прави декът. UW/UR/UG Tron дековете не са новост и съществуват от много време. Някога на трети ход кастваха [c]Simic Sky Swallower[/c], сега имат легендарни елдразита. Всъщност декът, колкото и да е необичайно, е комбо от една карта. В края на хода на опонента се играе [c]Gifts Ungiven[/c], като се  намират само 2 карти - [c]Unburial Rites[/c] и [c]Elesh Norn, Grand Cenobite[/c] или [c]Unburial Rites[/c] и [c]Iona, Shield of Emeria[/c]. Опонентът е длъжен да сложи две карти в гробището и това са точно тези. Ами малшанс за него - [c]Unburial Rites[/c] има flashback. В резултат на това горкият ни опонент или спира да играе основния цвят в дека си, докато се оправя със 7/7 летящо същество, което убива за 3 хода, или губи човечетата си. Друг път към победата е след като се съберат трите Urza-земи ([c]Urza's Power Plant[/c] + [c]Urza's Tower[/c] + [c]Urza's Mine[/c]), да се hardcast-нат бочовете и обикновено [c]Emrakul, the Aeons Torn[/c] е достатъчен да откаже опонента. Ако оставим комбото настрана за момент, ще видим, че това е контрол дек, центърът на който е [c]Gifts Ungiven[/c] - една уникална карта, която намира каквото ти трябва, когато ти трябва. Декът има добър мач срещу контролите и приличен срещу различните Zoo-декове. Картите в сайдборда са основно отговори на различни комбо-декове. Ще отделя едно последно изречение, за да обърна специално внимание на [c]Elesh Norn, Grand Cenobite[/c], защото мисля че е страхотно допълнение към дека – убива на място Birthing Pod и Exarch-Twin, до известна степен Affinity, Zoo дековете и бяло-черния Martyr Souls дек.

Проблемни мачове: Най-вече Affinity. Tron-дековете обикновено са мудни и нямат много екшън първите 2-3 хода, за разлика от Affinity и Zoo (особено новото Zoo със синьо). Понякога Tron-декът е принуден на трети-четвърти ход да се тапаутне за [c]Gifts Ungiven[/c], търсейки [c]Timely Reinforcements[/c] или board sweeper, защото Iona/Elesh Norn не биха били релевантни срещу голям борд от страна на Affinity с [c]Arcbound Ravager[/c] или когато жизнените ни точки са в обхвата на последните 1-2 бърн спела.

Други комбо декове

Има и други комбо декове, които са tier 1.5 и заслужават внимание. Без да са особено популярни, тези декове пак могат да вземат игра на основните играчи.

Напоследък се играе едно доста oldschool комбо с [c]Krark-Clan Ironworks[/c]. Като цяло идеята на дека е да се играят артефакти, които произвеждат мана, теглят карти и се връщат със [c]Second Sunrise[/c] или [c]Open the Vaults[/c], за да се генерира още мана. Накрая се убива с [c]Banefire[/c], който не може да бъде контриран. Декът е интересен, никак не е скъп за събиране и има приличен мач срещу агро- и мидрейндж-дековете. Проблемът му е, че неотговорена [c]Leyline of Sanctity[/c] или[c] Rule of Law[/c] прави победата невъзможна. А тези карти се срещат все по-често с нарастване популярността на Storm дековете.

Друг tier 1.5 дек, който започна да се вижда от време на време извън кухненските маси и Modern FNM-та, е Hive Mind. Декът е комбо от две карти - [c]Hive Mind[/c]и една от [c]Pact of the Titan[/c]/ [c]Pact of Negation[/c] / [c]Intervention Pact[/c]. След резолвнат [c]Hive Mind[/c], опонентът не може да плати пакта в ъпкийпа си и губи. Комбото не е трудно за събиране, но убива чак на 5-6 ход, което е бавно. При добро стечение на обстоятелствата може на първи ход да се изиграе [c]Pentad Prism[/c], на втори - [c]Seething Song[/c], [c]Hive Mind[/c] и пакт по избор. Факт е, че един [c]Mana Leak[/c] те убива... Декът може и да има експлозивни стартови ръце, но отговорите му във формата (основно каунтърспели и дискард) са достатъчно много, за да вярвам, че не си струва да се заложи на него в момента.

Стар познайник на Modern (и tier 1 по някое време в стария Extended) е Living End. В дека се играят същества, които имат cycling или evoke и или се циклират за земи или се evoke-ват заради enter the battlefield ефектите им, след което отиват в гробището. Това действие продължава, докато не се изтегли [c]Violent Outburst[/c], който винаги каскадира в [c]Living End[/c], защото всички други карти са с цена 3 мана и нагоре. Декът е познат и се хейтва сравнително лесно със същите карти, които работят и срещу  Melira Pod комбото – [c]Nihil Spellbomb[/c] и [c]Relic of Progenitus[/c] са достатъчни да обезсмислят първите 5-6 хода на усилено циклиране на същества и на практика рестартират играта за играещия с Living End. Декът има обаче сравнително добър мач срещу Affinity, донякъде срещу Delver Zoo и като цяло срещу дековете с много същества в тях.

Ами това е засега. Искрено се надявам, този увод в Modern метата да ви е харесал. Ако това е така, с още по-голям ентусиазъм ще се заема с представянето и на останалите два архетипа – контрол и агро.

Бонус секция:
http://www.youtube.com/playlist?list=PLC32E0B6180242382
Тук един приятел тества Seismic Swans. Бен пише за manaleak.com и мисля, че беше от плейтест групата на Ричард Бланд. Подхвърлих му идеята да тестваме лебеди, която му хареса доста и реши да запише едно дейли с дека. Тези, които ме познават, знаят мнението ми за Combo Swans :)

Дискусията ще бьде тук: http://bgmagic.net/forum/viewtopic.php?f=38&t=2530

Enjoy!

banner
Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Събития

Няма предстоящи събития