Те дойдоха!

Събота, 03 Март 2012 17:28 Автор: 
Те дойдоха!

На 12 май 2011 г. в блога на CDC (Centers for Decease Control and Prevention) бе публикуван материал, започващ със следния абзац:

There are all kinds of emergencies out there that we can prepare for. Take a zombie apocalypse for example. That's right, I said z-o-m-b-i-e a-p-o-c-a-l-y-p-s-e. You may laugh now, but when it happens you’ll be happy you read this, and hey, maybe you’ll even learn a thing or two about how to prepare for a real emergency.

Няколко месеца по-късно в подписа ми във форума на bgmagic.net се появиха въпрос: „Какво правят зомбезите?” и неговият отговор: „Идват.”

Не знам дали някой се е смял, четейки материала на CDC, но вероятно на много хора сега не им е до смях, защото предсказанията се сбъднаха – ТЕ ДОЙДОХА!

Шегата настрана, но като че ли за пръв път от Onslaught насам, с издаването на Dark Ascension в Standard се появиха жизнеспособни декове с един от най-популярните типове същества в Magic – Зомбезите™. Аз лично имам специални сантименти към тях, тъй като декът, с който при първото си участие на Nats се класирах в Топ-8, печелеше игри (за мен, но понякога и за опонента ми...) с [c]Nantuko Husk[/c]. На второто си участие на Nats пък отново играх четвъртфинал, като обикновено убивах с десетина 2/2 зомбита, получили +1/+0 от реанимиран [c]Flame-Kin Zealot[/c]. И накрая любимият ми Commander дек е с генерал [c]Balthor, the Defilled[/c] и включва около 40 deadwalkers.

Толкова по ирационалните аргументи за насочването ми към Зомбезите™ като възможен дек за участието ми в различни Standard турнири. Рационалните са:

1. Има достатъчен брой ранни (1-, 2-, и 3-мана) дропове, с които да се сглоби черен агресивен дек.
2. Тези ранни дропове са един и същ тип същества и този тип има значение за интеракциите между тях.
3. Новият агресивен черен дек би бил устойчив на масов римувъл, заради съществата с undying ([c]Geralf’s Messenger[/c]) и вградена реанимация ([c]Gravecrawler[/c]).
4. Декът би могъл да бъде доста гъвкав, тъй като според мен черният цвят е вторият най-подходящ (след синия) за сглобяване на контроли и трансформацията от хиперагресивен билд в наситен с hand disruption и римувъли контрол е относително лесна. По някакво стечение на обстоятелствата и Зомбезитe™ са в черно и синьо...

И така, за мен беше ясно, че рано или късно ще се появя на турнир със зомбита в дека. Тъй като обикновено играя Limited FNM, първият удобен случай за това се оказа Constructed League, провела се на 18.02.2011. До този момент декът не беше особено популярен у нас, определено не беше tier1 и никой не се беше престрашил да го играе на този най-сериозен Constructed турнир у нас. По тази причина след последния кръг на лигата бях възнаграден с номинация за оригинален дек и в изпълнение на произтичащото от това задължение, макар и с известно закъснение, сега ще обобщя и участието си на турнира.

При избора си на Зомбезите™ бях убеден, че декът на този етап е по скоро casual, отколкото competetive. От друга страна, все пак лигата е замислена като турнир, на който да се изпробват малко по-нестандартни идеи и един дек от кухненската маса е напълно в синхрон с тази цел. Решението ми беше до известна степен и „игра за публиката” – дискусията за Зомбезите™ във форума показа, че не са малко феновете на този архетип и желанието ми беше да ги зарадвам с едно добро представяне.

За тези, които са пропуснали въпросната дискусия бих искал да проследя еволюцията на дека от първия му груб вариант, предложен в края на януари,  до вече доста по-консистентния билд три седмици по-късно:

Monoblack Зомбези™
http://bgmagic.net/forum/viewtopic.php?f=12&t=2200&start=20#p104013

4 [c]Fume Spitter[/c]
4 [c]Diregraf Ghoul[/c]
4 [c]Gravecrawler[/c]
4 [c]Cemetery Reaper[/c]
4 [c]Geralf's Messenger[/c]
4 [c]Phyrexian Obliterator[/c]
4 [c]Smallpox[/c]
4 [c]Tragic Slip[/c]
4 [c]Lashwrithe[/c]
24 [c]Swamp[/c]

В този първоначален вариант в дека имаше 24 същества, 8 римувъла и 4 екипировки. Наличието на 8 спела за 4 мана, както и на [c]Smallpox[/c] изискваше да се играят поне 24 земи. Това в крайна сметка се оказа неособено удачно решение. При тестовете прекалено често се случваше да не изигравам [c]Smallpox[/c], защото няма да мога да си изиграя 4-мана дропа, или да дискардвам същество, само за да изтегля след това още 6 земи... Рядко успявах да ударя с Облитератор и въпреки, че обикновено печелех с него срещу Monored, срещу всичко друго картата беше определено слаба. Особено досадни бяха игрите срещу UW Delver, където комбото [c]Snapcaster Mage[/c]/[c]Vapor Snag[/c] ефективно ме time walk-ваше за два хода, след което можеше вече да почваме следващата игра. [c]Lashwrithe[/c] беше силно невпечатляваща, тъй като екипираното същество обикновено беше чъмпблоквано или баунсвано до откат. Ако имах същества с някаква форма на evasion, вероятно щеше да бъде друго, но тук не беше така. [c]Cemetery Reaper[/c] се оказа доста бавен и  това, че умението му беше полезно срещу декове с [c]Moorland Haunt[/c] или [c]Unburial Rites[/c], не беше достатъчно за гарантиране мястото му в основния дек.

Същевременно (очаквано) при домашните тествания останах доволен от ядрото на дека: ефективните зомбита от Innistrad и Dark Ascension ([c]Diregraf Ghoul[/c], [c]Gravecrawler[/c], [c]Geralf's Messenger[/c]) и персоналния ми любимец [c]Fume Spitter[/c]. Тези карти позволяваха наистина експлозивни стартове и благодарение именно на тях печелех вероятно 2/3 от пре-сайдборд игрите.

Първите промени, които направих, бяха в посока постигане още по-голяма агресивност на дека. [c]Phyrexian Obliterator[/c] бе заменен с [c]Highborn Ghoul[/c] – 2-мана дроп, който запълваше осезаема дупка в мана-кривата и същевременно имаше evasion, с което правеше и [c]Lashwrithe[/c] по-ефективна. Намаляването на скъпите 4-мана спелове позволи да се намали и броят на земите, а оттам и да се интензифицира декът, да се увеличи честотата на заплахите в него. От друга страна 23 земи вече бяха на границата да направят [c]Smallpox[/c] опасна и за самия мен. По тази причина потърсих алтернативи и най-подходящи ми се сториха [c]Liliana of the Veil[/c] и [c]Geth's Verdict[/c]. Така стигнах до този билд, който тествах вкъщи и занесох един петък на FNM:

4 [c]Fume Spitter[/c]
4 [c]Diregraf Ghoul[/c]
4 [c]Gravecrawler[/c]
4 [c]Highborn Ghoul[/c]
4 [c]Geralf's Messenger[/c]
3 [c]Cemetery Reaper[/c]
4 [c]Geth's Verdict[/c]
4 [c]Tragic Slip[/c]
2 [c]Liliana of the Veil[/c]
4 [c]Lashwrithe[/c]
23 [c]Swamp[/c]

За мое съжаление, фактът, че този месец играя драфтове на половин цена (Платен (надявам се) анонс: Участвайте на месечния шампионат на Scylant Magic!), ме принуди да пропусна Standard турнира и да поверя пилотирането на дека на Митко Желязков (за тези, които не го познават, той е на около 13-14 години и е от (уоанаби) клана на Келдо). Момчето завърши 2-2, но не беше много впечатлен от дека.

Развитието на дискусията по билда и на живо, и във форума ме насочи към тестове и на UB-вариант. Една ранна версия може да бъде видяна тук. В кратък период бях сглобил и нетдекнат BR-билд с [c]Falkenrath Aristocrat[/c] и тонове бърн , но в крайна сметка се върнах на Monoblack варианта, който ми изглеждаше същевременно и агресивен, и консистентен. Някъде към края на януари ми попадна отнякъде билд с [c]Mortarpod[/c] в него и това май беше преломният момент в развитието на дека. Тази карта се оказа така необходимият 2-мана дроп, който едновременно беше и sac-outlet, и римувъл, и reach, и counter-target-Celestial-Purge спел. Междувременно Зомбезите™ започнаха да се промъкват и по челните места на IRL турнирите, като само лошите тайбрейкъри оставиха Steve Walsh на 9-то място на SCG Open – Cincinati. Билдът му може да бъде видян тук. Това, което ми се понрави в него, бе фактът, че играе и [c]Fume Spitter[/c], и [c]Mortatrpod[/c]. Същите карти се оказа, че присъстват и в дек, представен в Deck Tech видео от Pro Tour Dark Ascension. Тук най-интересна за мен беше замяната на [c]Highborn Ghoul[/c] със [c]Skirsdag High Priest[/c]. Коментирахме този билд във форума и стигнахме до някакво общо мнение, че май Зомбезите™ вече са изпълзели окончателно на турнирната сцена. Няколко дни по-късно бяха публикувани и дековете с 18+ точки на Pro Tour Dark Ascension. Търсенето на моночерен дек с [c]Fume Spitter[/c] и [c]Mortarpod[/c] в списъка на картите, даде само един резултат и така разбрах какво точно ще играя на Constructed League:

Monoblack Зомбези™
Jasper Johnson-Epstein - 50-то място на Pro Tour Dark Ascension, Honolulu, 10-12.02.2013

4  [c]Gravecrawler[/c]
4  [c]Diregraf Ghoul[/c]
3  [c]Fume Spitter[/c]
4  [c]Skirsdag High Priest[/c]
3  [c]Porcelain Legionnaire[/c]
4  [c]Geralf's Messenger[/c]
1  [c]Skinrender[/c]
1  [c]Bloodline Keeper[/c]
4  [c]Tragic Slip[/c]
4  [c]Geth's Verdict[/c]
3  [c]Mortarpod[/c]
1  [c]Lashwrithe[/c]
24  [c]Swamp[/c]

Sideboard:
2  [c]Black Sun's Zenith[/c]
3  [c]Distress[/c]
2  [c]Mental Misstep[/c]
1  [c]Nihil Spellbomb[/c]
3  [c]Phyrexian Obliterator[/c]
3  [c]Ratchet Bomb[/c]
1  [c]Sword of War and Peace[/c]

Тъй като през седмицата обикновено съм целодневно на работа, а понякога си вземам и надомна, нямах никакво време за тестове и промени. По тази причина оставих основния дек непокътнат. Промених само сайдборда така:

2  [c]Black Sun's Zenith[/c]
3  [c]Distress[/c]
3  [c]Smallpox[/c] (вместо [c]Phyrexian Obliterator[/c])
1  [c]Nihil Spellbomb[/c]
2  [c]Liliana of the Veil[/c] (вместо [c]Mental Misstep[/c])
3  [c]Ratchet Bomb[/c]
1  [c]Zombie Apocalypse[/c] (вместо [c]Sword of War and Peace[/c])

[c]Smallpox[/c] беше в първоначалния ми билд и може би просто исках да я играя. Убеждавах се, че срещу контроли и току-що спечелилата Pro Tour Dark Ascension рампа, картата би трябвало да е MVP. Същият аргумент ми се видя валиден и за [c]Liliana of the Veil[/c]. [c]Zombie Apocalypse[/c] я включих в последния момент за „extra coolness” – беше flavorful и foil :), пък и винаги би могло да ми “прокне” срещу някои UW / GW / Monowhite Humans.

В този момент бих искал предварително да се извиня на опонентите си, ако съм допуснал неточности в следващото представяне на мачовете. Възможно е да не съм запомнил добре някои ситуации или да смесвам различни игри. Надявам се обаче да съм предал общо духа на мачовете, а това, дали [c]Day of Judgment[/c] е изграна на пети или на шести ход, според мен не е толкова съществено.

I кръг – Михаил Джукев с Monored

Още като слагах [c]Porcelain Legionaire[/c] в дека си помислих, че ми би било доста сухо да платя две живот за карта, която светкавично отнася [c]Incinerate[/c] (в добрия случай) или [c]Arc Trail[/c] (в лошия случай, когато и аз отнасям 2 dmg). Mахането на [c]Sword of War and Peace[/c] от сайдборда засили очакването ми, че непременно ще се изправя срещу вероятно единствения Monored още в първи кръг. Wish granted, както се казва…

За да бъде удоволствието ми от играта пълно, Мишо спечели зарчето и на втори ход изигра [c]Shrine of Burning Rage[/c]. Имах доста добра ръка с [c]Gravecrawler[/c], [c]Porcelain Legionaire[/c], [c]Geralf's Messenger[/c], [c]Mortarpod[/c], римувъл и земи. Успях да му убия всички същества, да го атакувам всеки ход и да го докарам до 1 живот. Мишо ънтапна невъзмутимо, тапна си трите земи и счупи шрайна за 10 по мен. Аз удобно бях точно на толкова, с платени на втори ход 2 живот за [c]Porcelain Legionaire[/c], отнесъл бързия [c]Arc Trail[/c]...
0-1

Втората игра той нямаше шрайн на втори ход, аз пък имах три 1-мана дропа и месинджър. Успя малко да ме поизпържи, но все още бях на 7, когато атакувах за летален демидж.
1-1

В третата Мишо беше първи, изигра на втори ход шрайн, на трети ход – още един, после ми изпържи всички същества, накрая счупи двата артeфакта и си взех.
1-2
0-1 (1-2)

Не помня добре развитието на мачовете ми в следващите два кръга, така че давам само резултатите.

II кръг – Ленард Христов с BG Pod
2-0
1-1 (3-2)

III кръг – Ефтим Ганев с Wolf Run Ramp
2-0
2-1 (5-2)

IV кръг – Стефан Пенчев с UW Control

Спечелих зарчето, мълиганнах само веднъж и запазих агресивна ръка. Стефан първо нямаше двойна бяла мана, после пропусна на два пъти да изиграе шеста земя (може би стискаше титан). Освен един бързо загинал [c]Gideon Jura[/c], един [c]Day of Judgment[/c] и един почти безсмислен [c]Mana Leak[/c] не ми изигра нищо съществено.
1-0

Пак мълиганнах и този път имах малко по-бавна ръка. Стефан си имаше отговори на почти всичко, но (нещо, което май е слабост на билда му) нямаше никакви по-сериозни заплахи. Изигра ми два Gideon-а, [c]Dissipate[/c]-на ми един месинджър, Leak-на още нещо, изигра един [c]Day of Judgment[/c], някакъв [c]Snapcaster Mage[/c] имаше по някое време на масата, но в крайна сметка животът ми беше намалял само от собствения ми [c]Porcelain Legionaire[/c].
2-0
3-1 (7-2)

V кръг – Ангел Пастърмаджиев с Wolf Run Ramp

И двете игри мълиганнах до 5, и двете игри завършвах изпразването на ръката си с [c]Geralf's Messenger[/c] на трети ход, и двете игри топдеквах зловещо от четвърти ход нататък (не повече от три хода)...
2-0
4-1 (9-2)

VI кръг – Ангел Великов с Esper Spirits

Чак в шести кръг?!? Не мога да повярвам. Стигаше ни равен за влизане в Top-4, така че ID.
0-0-0
4-1-1 (9-2)

Полуфинал – Евгени Каймашки с 4-Color Heartless Lich

Ами това е дек, който в първите ходове обикновено има само по едно същество в игра. Вердиктите в основния дек и Лилето след сайдборд доста го бъркат. Освен това няма някакъв масов римувъл, така че всеки ход спокойно си играех толкова същества, колкото ми позволяваше наличната мана. Та игрите не бяха особено интерактивни – Евгени винаги и за кратко беше в защита...
2-0
5-1-1 (11-2)

Финал – Михаил Джукев с Monored

Пак спечели зарчето, пак изигра шрайн на втори ход. Почнах леко да се фрустрирам...
0-1

Мълиганнах бавна ръка до 6, но после се кървнах като за световно. Това беше най-агресивната ми ръка през целия ден – 2 x [c]Gravecrawler[/c], [c]Diregraf Ghoul[/c], [c]Fume Spitter[/c] и две земи. После изтеглих още един [c]Gravecrawler[/c], [c]Mortarpod[/c], [c]Tragic Slip[/c] и [c]Geth’s Verdict[/c]. Мишо опита да задържи някакви х/1 същества на масата, ама не му се получи особено. Завърших на 20 живот, въпреки, че в момента, в който се предаде, Мишо е можел да ми изиграе [c]Incinerate[/c]. Повтарям, на 20 живот срещу Monored. Go, deck!
1-1

Ами не, останах си само с удовлетворението от предишната игра. Мълиганнах до 5, като запазих ужасна ръка с един [c]Diregraf Ghoul[/c], две земи и две [c]Ratchet Bomb[/c]. Не изтеглих нищо релевантно и Мишо абсолютно безпроблемно ме отнесе. АГРРРХ!

zombiefastfood fullpic
1-2
5-2-1 (12-4)

В крайна сметка кежуъл декчето се оказа „скрита лимонка”. Забавлявах се през целия ден и независимо, че загубих и двата пъти срещу Monored, у мен не остана чувството, че мачът е безнадежден. Наред с това получих и доста ясни идеи какви промени искам да направя в дека, какви би трябвало да бъдат сайдборд-решенията и какво мога да очаквам от него в променящата се мета.

На първо място, два от трите 4-мана дроповете ([c]Bloodline Keeper[/c] и [c]Lashwrithe[/c]) бяха съвсем невпечатляващи във всички играни от мен мачове. Едно на ръка, че рядко ги теглех (нормално, все пак са по една в дека), но наред с това никога не си помислих, че искам да топдекна някоя от тези карти (което не беше така за третия 4-мана дроп – [c]Skinrender[/c]). Никоя от тях не оказваше незабавен ефект върху играта, така че реших да ги махна от следващия вариант на билда.

Второ, [c]Porcelain Legionaire[/c] беше много силен във всички мачове, с изключение на този с Monored. За разлика от UW Delver, в Зомбезите™ никога не мога да го кастна, без да платя 2 живот, а в този мач това често е разликата между победата и загубата. От друга страна, въпреки, че не ми се наложи да играя срещу декове с бяло, легионерът би трябвало да е MVP срещу тях, тъй като спира [c]Geist of Saint Traft[/c] и [c]Mirran Crusader[/c], пък и [c]Celestial Purge[/c] не го лови. Изборът дали да бъде в основния дек или в сайдборда според мен зависи от наситеността на метата с Wx Humans в първия случай и Monored – във втория. Картата обаче би трябвало да присъства във всеки билд, защото е много агресивен 2-мана дроп, какъвто иначе Зомбезите™ нямат.

Трето – швейцарското ножче ([c]Mortarpod[/c]). Ще се съглася с коментара на Евгени по време на мача ни – картата е безумно силна в този дек. „Комбото” с [c]Gravecrawler[/c] и [c]Geralf's Messenger[/c] е очевидно, а ако в игра има [c]Diregraf Captain[/c] играта би приключвала много бързо. Именно заради тази последна интеракция и възможността по този начин да се прокарат последните поражения по останалия на 1 опонент с Monored (той си знае кой е), силно бях привлечен от идеята за UB билд на Зомбезите™.

Четвърто – донякъде изненадващо за мен, но декът се оказа устойчив на мълигани. На няколко пъти връщах бавни ръце и новите 6, или дори 5 (като изключим третата игра на финала), се оказваха достатъчно бързи за краен успех. Нямаше нито един мач, в който да не мълиганна поне веднъж и въпреки това декът се представи страхотно. В тестовете вкъщи се случваше от мързел да запазя бавна ръка – е, точно това е най-лесният начин да се загуби. Съветът ми към тези, които биха разцъквали Зомбезите™ – мълиганвайте агресивно, декът се отплаща.

Ако сега трябваше да сглабям дека, определено бих го играл със синьо. Написах вече защо искам да играя [c]Diregraf Captain[/c], а освен това този допълнителен цвят дава достъп и до карти като [c]Phantasmal Image[/c], [c]Phyrexian Metamorph[/c], [c]Vapor Snag[/c], [c]Mana Leak[/c] и др. Не отхвърлям възможността да се окаже, че BR-версията на дека е по-успешна, тъй като в нея има повече reach и повече отговори на [c]Miran Crusader[/c], но това зависи от развитието на метата и в момента смятам, че синьото е по-правилният втори цвят. Текущият ми билд е:

UB Зомбези™

3  [c]Fume Spitter[/c]
4  [c]Gravecrawler[/c]
4  [c]Diregraf Ghoul[/c]
4  [c]Skirsdag High Priest[/c]
1  [c]Phantasmal Image[/c]
4  [c]Geralf's Messenger[/c]
4  [c]Diregraf Captain[/c]
2  [c]Phyrexian Metamorph[/c]
2  [c]Liliana of the Veil[/c]
3  [c]Mortarpod[/c]
4  [c]Tragic Slip[/c]
4  [c]Geth's Verdict[/c]
4  [c]Drowned Catacomb[/c]
4  [c]Darkslick Shores[/c]
13  [c]Swamp[/c]

Sideboard
3  [c]Black Sun's Zenith[/c]
3  [c]Porcelain Legionnaire[/c]
2  [c]Sword of War and Peace[/c]
3  [c]Distress[/c]
3  [c]Ratchet Bomb[/c]
1  [c]Nihil Spellbomb[/c]

Освен вече споменатият [c]Diregraf Captain[/c], в основния дек са включени 1 [c]Phantasmal Image[/c], 2 [c]Phyrexian Metamorph[/c] и 2 [c]Liliana of the Veil[/c]. Дековете в турнирите на StarCityGames играят по 4 [c]Phantasmal Image[/c], но при мен clone-съществата са в това разпределение основно заради [c]Birthing Pod[/c] и [c]Sword of War and Peace[/c]. Възможността за копиране на тези артефакти не е за изпускане, а не е като да не се играят и [c]Batterskull[/c], [c]Sword of Feast and Famine[/c], [c]Мortarpod[/c], [c]Mimic Vat[/c] и др. подобни. [c]Liliana of the Veil[/c] е още един отговор в основния дек на hexproof и pro-black съществата на противника. Вероятно е забележима липсата на популярната напоследък [c]Corrosive Gale[/c] в сайдборда. Тази карта според мен има прекалено тясно приложение – само срещу Esper Spirits и засега нямам намерение да разхищавам по този начин сайдборд-пространството си. Разбира се, ако се окаже, че този мач е толкова труден и няма шанс за победа в него без [c]Corrosive Gale[/c] – ще я добавя, но засега не мисля така. Други възможни опции са [c]Surgical Extraction[/c] (основно срещу Esper Control, където спира комбото [c]Sun Titan[/c]/[c]Ratchet Bomb[/c], както и всякакви врътки с [c]Unburial Rites[/c]), [c]Act of Aggression[/c] (срещу рампа, а защо не и срещу Wx Humans, където може доста да обърка сметките на изигралия [c]Hero of Bladehold[/c] или [c]Miran Crusader[/c]) и [c]Phyrexian Crusader[/c] (срещу Monored, Esper Control, WW и други подобни).

Сайдборд решенията, които правя, са основани на оценката ми за това кой е агро-декът в даден мач, кога е удачно да се „рейсваме” с опонента и кога да имам по-консервативен подход. Независимо, че по-долу съм дал някои общи варианти за сайдборд срещу различни архетипи, те не би трябвало да се считат като единствено възможни. В зависимост от конкретния билд на опонента и от това дали играем първи или втори, тези стратегии могат да се променят. Важното е да оценим правилно ролята си в мача, а оттам ще дойде и правилният начин на сайдбордване.

срещу Monored
-2 [c]Liliana of the Veil[/c]
-2 [c]Skirsdag High Priest[/c]
-1 [c]Phantasmal Image[/c]
+3  [c]Ratchet Bomb[/c]
+2  [c]Sword of War and Peace[/c]

срещу RG Aggro
-2  [c]Liliana of the Veil[/c]
-2  [c]Skirsdag High Priest[/c]
-1  [c]Phantasmal Image[/c]
+2  [c]Sword of War and Peace[/c]
+3  [c]Porcelain Legionaire[/c]

срещу Monogreen Aggro
-2  [c]Liliana of the Veil[/c]
-1  [c]Skirsdag High Priest[/c]
+3  [c]Porcelain Legionaire[/c]

срещу UB Heartless Lich
+3  [c]Distress[/c]
-3  [c]Fume Spitter[/c]

срещу Wolf Run Ramp
+3  [c]Distress[/c]
-2  [c]Skirsdag High Priest[/c]
-1  [c]Fume Spitter[/c]

срещу UW Delver
+2  [c]Ratchet Bomb[/c]
+3  [c]Porcelain Legionnaire[/c]
-4  [c]Skirsdag High Priest[/c]
-1  [c]Diregraf Captain[/c]

срещу Esper Spirits
-4  [c]Skirsdag High Priest[/c]
-2  [c]Fume Spitter[/c]
+3  [c]Black Sun''s Zenith[/c]
+3  [c]Ratchet Bomb[/c]

срещу Wx Humans
-2  [c]Lilliana of the Veil[/c]
-4  [c]Geths Verdict[/c]
-1  [c]Phantasmal Image[/c]
-2  [c]Phyrexian Metamorph[/c]
-2  [c]Fume Spitter[/c]

+3  [c]Black Sun''s Zenith[/c]
+3  [c]Ratchet Bomb[/c]
+3  [c]Porcelain Legionnaire[/c]
+2  [c]Sword of War and Peace[/c]

срещу Esper Control
-3  [c]Fume Spitter[/c]
-1  [c]Tragic Slip[/c]
+3  [c]Distress[/c]
+1  [c]Nihil Spellbomb[/c]

срещу UW Control
Както срещу Esper Control, освен ако не го играе Мирoслав Славов. Тогава просто няма смисъл от сайдборд – пишете 2-x за него и почивайте преди следващия кръг...

В заключение бих искал да обърна внимание на факта, че този билд на дека, който играя в момента е почти изцяло плод на колективно усилие. По съвет на Калоян Кирилов първоначално намалих броя, а по-късно и изцяло премахнах 4-мана дроповете. Бончо Димитров предложи единият римувъл спел да бъде [c]Geth’s Verdict[/c], с което също се съгласих. Иван Говедаров от самото начало настояваше за [c]Liliana of the Veil[/c] мейнборд, а Vladko87 ми пусна мухата за [c]Phantasmal Image[/c]. Симеонов непрекъснато подклаждаше огъня, а и аз твърдо отстоявах присъствието на Fume Spitter в билда. Благодарности на всички за съветите и подкрепата!

И не забравяйте, те дойдоха, така че:

cdc-zombie-poster-kit


 

banner
Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Събития

Няма предстоящи събития