Enter the Dragon!

Сряда, 07 Март 2012 17:43 Автор: 
Enter the Dragon!

  Както повечето от вас знаят, след повторния крах на лимитед на световното през 2010та си взех една дълга почивка. За цялата 2011та записах по-малко от 10 участия на турнири от какъвто и да е характер. Покрай националното първенство през миналата година желанието ми за игра лека полека се върна и след релийза на Innistrad отново ми се играеше Magic.
Още преди нова година, след обявяването на програмата за Гран При-тата си набелязах Гран При Лил като опция. Не че харесвам Франция особено, но политиката на Уизардс е да набляга на лимитед гп-тата, а колкото и да обичам драфт-а като формат, сийлда винаги е бил дъното за мен. И докато на пререлийз това го пренебрегвам обикновено, не горя от желание да пропътувам много километри само за да получа неиграем пул и да си прекарам времето в игра на сайд ивенти.
Както и да е, доста време мина, без да се създаде някаква организация за групово посещение (а ходенето сам не е много интересно като цяло), та в един момент почти се бях отказал. Малко след това се озовах на финала на ГПТ-то срещу Миро. На въпроса му : "Бате, ако ти скупна сега, ще идеш ли? :)" нямаше как да му отговоря отрицателно ... 2 дена по-късно имах билет, а седмица след това и хотел. Оставаше само да реша и какво да играя.
От релийза на Инистрад насам усилено играя основно един и същи дек - Еспер Контрол с лека реанимация (някои му викат Солар Флеър, макар разликите да са огромни). Предвид доста сериозния ми опит с дека и модификациите които направих по него, смятам че за подобен турнир, това е перфектния дек, предвид че няма мач който откровено да няма как да се спечели, а на едно гран при, колкото и да познаеш метата, шанса да играеш с от всичко по малко е доста голям.
Та така, след леко тестване и брейнстормване, стигнах до следния билд:

2x [c]Tragic Slip[/c]
4x [c]Mana Leak[/c]
2x [c]Doom Blade[/c]
1x [c]Go for the Throat[/c]
3x [c]Think Twice[/c]
2x [c]Snapcaster Mage[/c]
2x [c]Ratchet Bomb[/c]
4x [c]Liliana of the Veil[/c]
4x [c]Forbidden Alchemy[/c]
2x [c]Day of Judgment[/c]
2x [c]Unburial Rites[/c]
2x [c]Sun Titan[/c]
2x [c]Grave Titan[/c]
1x [c]Wurmcoil Engine[/c]
1x [c]Elesh Norn, Grand Cenobite[/c]
4x [c]Darkslick Shores[/c]
4x [c]Seachrome Coast[/c]
4x [c]Isolated Chapel[/c]
3x [c]Drowned Catacomb[/c]
1x [c]Glacial Fortress[/c]
4x [c]Swamp[/c]
3x [c]Island[/c]
3x [c]Plains[/c]
Сайдборд:
2x [c]Oblivion Ring[/c]
3x [c]Celestial Purge[/c]
2x [c]Timely Reinforcements[/c]
1x [c]Phantasmal Image[/c]
1x [c]Snapcaster Mage[/c]
2x [c]Negate[/c]
2x [c]Dissipate[/c]
2x [c]Surgical Extraction[/c]

Накратко, планът на дека е доста прост - проконтролирване на ранната игра, чрез каунтърспели, ремувал спелове и Лиляна, и бързо завършване на играта посредством някой Титан. Ако има интерес, мога да запиша някой Daily Event в МТГО с дека, където по-надълго и нашироко да обясня кое защо е така по-дека, че тука ще отнеме доста време в текстова форма :)


Flash Forward : рано сутринта на 1ви март - връзваме мартенички, оправяме багаж и айде към летището. Пием бързо кафе с Георги Бенев (Л2 съдия, решил да пропътува 2000 километра за да пази интегритета по време на Гран При-то) и следва 3-часов полет до Париж. След около още час (недостатъчен за една игра на Cube Magic) акостираме благополучно в Лил.
Хапваме, пием най-скъпата бира в живота си (по 8.60 EUR едната :)), още малко куб Меджик и стига толкова за днес.


02.03 - Ставам по обяд и се отправям към Lille Grand Palais, за да налазя сайд ивентите да поцъкам и посъбера бустери. Успях леко да се позагубя, макар и градчето да е с големина по-малко от Люлин, но към 14:00 акостирам успешно.
Записвам един 32man ГПТ флайт и си взимам могъщо още първи кръг от UB ... Хмм, тва не го бяхме предвидили така да става. Aма като няма земи, не може и да се бие.
Разглеждам по масите какво се случва - гледам много УБ и разнообразни други декове. Викам - ОК, после ще видя към края каква ще е ситуацията и налазвам ново ГПТ за 5 евра.
Бия УБ първи кръг, бия Гриксис Контрол втори и ме пребиват едни зомбези 3ти. Прибирам си трите бустера и правя нов оглед. При останали 4-8 човека по турнирчетата, UB-та не се мяркат - зелените декове ги доминират.
Викам - айде още един за последно: Бия УБ първи кръг, взимам си от една рампа 2ри (Пича направи TOP8 на ГП-то два дена след тва).
Такаа, тука някъде ми се избистри в главата, че май не е лоша идея, да сложа един [c]Phantasmal Image[/c] в сайда, щото черния кърс е по-скоро срещу точки и прозиводните им, а не ми решава проблема с труновете, които се играят на богато).
По някое време Калоян най-накрая пристига в Лил, виждаме се с него, бистрим декове, ядем, пием бира (тоя път само за 4.70), пишем деклисти и т.н.
По едно време ме обзема желание да отварям бустери - викам му на Калоян: "Щом само 4 бустера боднах днес, начи вътре задължително има митици :)" Той естествено не вярва ... Отварям първия - [c]Mikaeus, the Unhallowed[/c]. Втория - [c]Havengul Lich[/c]. Третия е крачоляв. Викам му - тука е Sorin-a ;) Той - "да бе, ще ти се". Отварям, прелиствам и му викам - "На, гледай :D [c]Sorin, Lord of Innistrad[/c]". В добро настроение си лягам, готов за подвизи.


3.03 - Честит ви 3ти Март! Ранно ставане в 7:00 и с волско търпение се отправяме към Двореца.  Турнира уж трябва да почне в 9:30, но поради разни неуредици това се случва чак в 11:15.
Прекарвам следващите няколко часа в мотане, зяпане насам натам и гледайки някакви по интересни мачове към 3 следобед благополучно сядам за първия си мач от четвърти кръг. Байовете са хубаво нещо, но вече бях изморен преди да съм почнал да играя ...


4ти кръг:  Daniel Wünsche, Германия - UB Summoning
Първата игра му чупя съмонинга барабар с 2 супериона с [c]Ratchet Bomb[/c] докато съм на 12 и го пребивам академично с черен титан.
Втората не тегля 3та земя 2 хода и умирам от асортед бочове.
Третата проконтролирвам всичко и го пребивам с [c]Wurmcoil Engine[/c]. Свършвам играта на над 40 живот. 4-0
Добро начало, леко се поуспокоявам, че леко се бях изнервил от чакането.


5ти кръг:  Olivier Denis, Франция - RG Aggro
Падам първата поради щото имаше доста бърз старт, и втората го пребивам с  навременни ремувалища и [c]Timely Reinforcements[/c]. Третата игра 5ти ход [c]Elesh Norn, Grand Cenobite[/c] я печели горе долу сам. 5-0


6ти кръг: Maximilien Ettlinger , Франция - WG Tempered Steel
Спечелих зара за първи път. Губя първата стискайки [c]Go for the Throat[/c]-а, ненамирайки друг ремувал. Другите две печеля академично без да изиграя Реинфорсмънт. Просто качестото на картите в двата дека е коренно различно, и ако овладееш бързия старт в началото, сериозни проблеми след това няма как да има. Опонента се таймуоква веднъж, забравяйки че мокса не дава мана без металкрафт. 6-0


7ми кръг: Florian Desserne  - Френския Реаниматор
Първата игра опонента я обърква зловещо, като с 8 мана и трун в игра (вкл нексус) решава да изиграе [c]Wurmcoil Еngine[/c], неоставяйки зелена мана. EOT - [c]Doom Blade[/c], untap [c]Day of Judgment[/c] ...
И тука си викам - тая няма какво да се обърка повече. Е оказа се че има. Следващите 5 хода изтеглих 5 земи, а опонента изигра 2 Елеш-а и 2 червени титана които убих и умрях от 3тия титан, поради щото нямах с какво да го убия ...
Втората успях да реанимирам черен титан въпреки че имаше [c]Purify the Grave[/c] и [c]Memory's Journey[/c] и маната да кастне и двете ... След като лийкнах Purify-a, той явно не знаеше какво прави другата карта ...
Как да е, третата се скрюнах играейки алхимия след алхимия които не показваха земи и си взех ... 6-1
Пффф, фрустрирах се леко. Знам че тва е играта, и понякога късмета идва в повече, но можех още сега да съм се класирал за втория ден, а не някакъв тотален рандъм пич ...
Как да е, пожелах си един Delver следващия кръг, че да не се тормозя излишно :)


8ми кръг: Marc Cacheux, Франция - UW Delver
Речено сторено, пича започна с [c]Gitaxian Probe[/c], която значеше точно Делвър и ми стана доста спокойно. Играта протече по план - той играе някакви неща, аз ги убивам и в даден момент го заключвам с Бял Титан и Рачет бомба.
Втората игра неразумно се тапаутнах за нещо и ми резолвна Jace. Това малко ме изненада, и лошото беше, че нямах нито кричър да сложа, нито O-Ring (щото не ги бях сайднал). И си умрях от Джейса.
Третата игра протече както си е редно - рано очистих каквото трябваше, после байтвах каунтърспели с кричърите, надявайки се да сложи Джейса, като се тапаутне, щото стисках Ринг. Той Джейс нямаше, но в даден момент остнаа без Газ, и 2 титана по-късно вече бях готов за ден 2 ! 7-1 Трябва да се отбележи, че лошия беше ми сайднал [c]Divine Offering[/c] ... Не мога да разбера защо нормален човек би го направил това все още.


9ти кръг: Chris Van den Wouwer  , Холандия - UW Humans
Ранна рачет бомба зачисти Талия и Honor of the Pure, и няколко ремувала по-късно го заключих с Бял титан и Лиляна. Той продължи да играе надявайки се да му покажа нещо от дека, аз не го направих.
2рата игра протече така : T1 [c]Champion ot the Parish[/c] , Т2 [c]Thalia, Guardian of Thraben[/c], T3 [c]Mirran Crusader[/c] ... Излишно е да казвам, че нямах [c]Tragic Slip[/c]  в началната ръка и така и си умрях ...
3тата игра - гледам 4 земи, [c]Think Twice[/c], [c]Forbidden Alchemy[/c] и [c]Wurmcoil Engine[/c]. Зачудих се, спомних си какво ми игра предната игра ... Мислих, мислих и си викам - тоя ми изглежда като човек дет ще си вземе мълиган сега. Пък ако има подобен дроу като 2рата, аз нямам много шанс така и така. Пък може и да топдекна няколко пъти поне веднъж днес ... :) И кийпнах ...
Той мълиган си взе. И почна T1 Шампион, аз тегля земя, той Т2 - [c]Loyal Cathar[/c] - аз [c]Тhink Тwice[/c] (тегля земя). Тегля още една земя за хода. Пасвам - той Крузейдър - аз Алхимия, от която виждам още една алхимия и 3 земи. Ънтапвам - тегля пак земя ... Той ме атакува, оставам на 4. Тегля - ДОЖ! . Викам си - ти да видиш, още имаме шанс. ДОЖ - емии не, [c]Mana Leak[/c] лек ...
В ретроспекция, естествено трябваше да мълиганна, но гаранция че щеше да стане нещо различно нямаше. Реално поне една от онея карти да не беше земя и играта щеше да е различна ...

Както и да е 7-2 значеше че съм си изпълнил програмата минимум. Единственото което исках от това Гран При беше просто да играя втория ден, пък после каквото стане. Със 7-2 шансовете за нещо кой знае какво бяха илюзорни така или иначе, но бях решил все пак да дам всичко от себе си и втория ден.
Хапнахме по дюнер, пихме скъпа бира пак и реших да се наспя. Естествено не се получи, успях да заспя чак към 3, а трябваше да съм там преди 8 ... Събудих се без часовник и бързо бързо с Калоян зачезнахме към венюто.
Този път почти без мотане, кръговете почнаха към 8 и 30.


10ти кръг: Luca Salvadè , Италия - UB Zombies
Време беше да играем и срещу зомбезите, вече бях сигурен че официално са дошли! :)
Печеля зара за втори път в турнира.
Той ми почва с Фюмспитър, зашива ме веднъж. Аз играя на трети ход Лиляна, убивам и контрирам всичко което играе и я ултиматвам разделяйки 2 Mortapod-a и 1 земя на 2 земи и герм токен :) Той не помня какво избра, но аз сложих черен титан и го пребих с него.
Втората игра протече по подобен начин, само дето изиграх и 2 пърдж-а за релевантните третове и след ултимата на лиляната се предаде.  8-2
Предоволно ;)


11ти кръг - Рафаел Леви с френския Реаниматор
Като видях пейринга и си викам - айде дек кооперирай тоя път, да не стане пак некоя простотия.
Първата игра си го убивам както е по план.
Втората той ми сайдва гайстове и метаморфи (тех за който знам отнякъде, и сайдвам таймли и оринг. Слагам и екстракциите, щото те вършат работа и срещу гайстовете).
До 6ти ход ми играе 3 гайста и 3 метаморфа и умирам ...
3тата игра се случва нещо подобно, само дето има и лингъринг соулс в микса. Аз не виждам абсолютно нищо от сайдборда и си взимам патетично :/  8-3
Те протата за това са прота, щото когато трябва се и наливат ...


12ти кръг: Pierre Yves Maury, Франция - Esper Control

В общи линии - най-лесния ми мач за двата дни. Убих го за около 20 минути, помня само че втората ми изигра някакво 2/2 дето за тап маха карта от гроба (аз го убих), после пробва [c]Gruesome Encore[/c] , аз го контрирах и после екстирпейтнах. Видях че няма контри в ръката и с рандъм  титан го убих. 9-3

13ти кръг: Florian Storch , Германия - RG Wolfrun Ramp
Поредният неадекватен опонент. Не си остави мана за регенерация на труна, че да му го ДОЖ-на. После избързах в желанието си да го убия - убих Huntmaster ЕОТ, ънтап - Sun Titan, връщам Liliana , дискардвам му последната карта с нея .... Той ънтапва - тегли и ми играе зеления титан и аз губя спечеленa игра, щото 2 алхимии и Think Twice не намират нито Unburial Rites да реанимирам Elesh-a, нито един от 2та Tragic Slip-a, нито последния Doom Blade ...
Втората го бия по някакъв начин.
Третата си взимам мълиган до 5, тапаутвам се за WCE на празен борд, той ънтапва, играе Карн и играта приключва ...
Тъжно 9-4.
Тука вече правя една кратка аритметика, че ми трябват три победи за топ 64, иначе и тоя турнир го пишем в графата провали.


14ти кръг: Evgeny Pestov  , Русия - UB Tezzeret
Странен дек, не бях играл никога срещу нещо такова. Първата ме удари веднъж с нексус. После пролиферира няколко пъти с Класп, преди да умре.
Втората игра кийпна 1 ландер, мисна 2рия ЛД веднъж. И след това ми изигра 3 дистреса последвани от Bloodline Keeper който нямах отговор за него и ме преби с него ...
Третата го пребих академично, с Лиляна последвана от титан.
10-4


15ти кръг: Sebastian Knoerr UW Humans
Спечелих зара за 3ти път. И се налях как си требе.
Той почва с Шампион, аз 2ри ход - бомба. Той играе Loyal Cathar. Тиквам бомбата на 1.
Той играе още един Loyal Cathar. Брех ти да видиш. ОК, слагам още един каунтър.
Пасвам хода, той ми играе трети катар. Ми ОК - чупя бомбата, дуум блейд по шампиона ...
В края на хода катарите се връщат флипнати, ънтапвам - играя другата бомба и на него вече не му беше добре :)
2рата си взе мълиган до 5, пак ми почна с шампион, но просто имаше прекалено малко карти, а аз пак имах 2 бомби, с едната от които счупих гайст, и оринг на стака на абилитито, махайки му завинаги някакъв шампион и те така :) 11-4.
Бърза справка с класирането показа, че победа води до топ 64, като теоретично ако някакво чудо стане с тайбрейкърите може и по-добре, ама надали.
Начи - сега ни трябва пак Делвър сякаш (демек bye)


16ти кръг: Julien Parez , Франция - UW Delver
Кийпнах от обещаващите ръце с draw спелове и титани :) Опонента ме успокои с Gitaxian Probe. Лошото е че дроуовете показаха още дроу и земи, и си умрях от шлифер с меч и пика.
Нищо, втората си сайднах подобаващо (ринг за всеки случай, ако случайно бъде специален да има Джейс и той, и Имидж). Убих му 3 гайст-а : един контрирах, един с ДОЖ и третия със нажременен блок със снапкастър. После изтеглих бомба и го заключих с бял титан като по учебник. Накрая прокара един шлифър, с който имаше някакви претенции, че ако съм му бил дискардвал карти с Лиляната (както мислех да правя първоначално, 1/2 секунда преди да осъзная че има 2, а не една карти в ръката) щял да ме убия (а бях на 12 и на борда имаше само една точка, съдията обаче прецени че аз съм прав, та не се наложи да видим как ще стане това).
Как да е, третата игра кийпнах 3 земи, 2 бомби, Лиляна и слип и нищо не се обърка :)))
12-4 и 48мо място!
Доволен бях от себе си, макар че ако малко беше вързало в ключови моменти, можеше и по-добре. При толкова много хора, за нещо повече освен добра игра си трябва и късмет няма как ... :) Със сигурност ако турнира беше утре пак бих играл същия дек.
Та това е от мен. Благодаря на всички които ме подкрепяха и да се надяваме че следващия път нещата ще се случат още по-добре!

Важното е, че дракона се завърна официално! :)
За коментари - вижте темата във форума тук


Иван

banner
Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Събития

Няма предстоящи събития