DKA РЕВЮ - ЧЕРВЕНО

Сряда, 08 Февруари 2012 01:03 Автор: 
DKA РЕВЮ - ЧЕРВЕНО

  

    След като червеният беше един от най-силните цветове в Innistrad, очакванията Dark Ascension да заздрави позициите на цвета бяха големи. С големите надежди обаче идва и голямото разочарование. Изглежда, че цветът на агро плеярите и любителите на бърна остава занемарен като софийските улици след невижданите от младото поколение снеговалежи. Ще изброя накратко какво имаше червеното в Innistrad, особено в Limited
1. Силен бърн, който създаваше предимства в повечето игрови ситуации и понякога убиваше играчи.
2. Качествени ранни дропове, способни да прокарат масивен демидж, ако останат неотговорени или срещу по-бавни декове.
3. Мощни реъри - наличието на масов ремувал и [c]Devil's Play[/c], който убива понякога сам.
В края на статията ще можете да си отговорите дали и в Dark Ascension червеното може да се похвали с подобни качества. Ще оценявам картите по десетобалната система като 10/10 е най-силната оценка, която обаче няма да видите, тъй като просто няма на какво да я дам. Оценките са 2 - една за Constructed и една за Limited, която обикновено е по-висока. Съжалявам за многото чуждици, но преведени на наш език някои от понятията звучат смешно. И така, да започваме...

[ci]Afflicted Deserter[/ci] [ci]Werewolf Ransacker[/ci]

Limited - 6/10
Този господин е достатъчно добър за мана коста и ефекта си. Има прилични атака и живот, а и ефектът му е полезен и необходим. Най-малкото защото чупи неприятния [c]Butcher's Cleaver[/c], който, закичен на любимия на всички шлифер, печели сам за отрицателно време. Не го хайпиквайте, но за трети-четвърти пик е повече от идеален. Трите демидж по противника като счупи артефакт са сладък бонус в този несправедлив свят.
Constructed - 2/10
Тук няма кой да ви чака да си флипнете вълка, още повече в бързия сегашен Standard. Ако ви се иска да биете Tempered Steel или декове с мечове в тях, по-добре играйте [c]Ancient Grudge[/c] - работи безотказно.


[cardImage]Alpha Brawl[/cardImage]

Limited - 3/10
Освен Standard, Limited-форматът на този блок също е доста яростен и 8 мана, за да зачистите борда на лошия са твърде много. Понякога може и да свърши работа, но аз лично не бих пробвал. Ако успеете да обърнете играта с това - кажете ми, за да му дам по-висока оценка. [c]Blasphemous Act[/c]-а от Innistrad e класа над това.
Constructed - 1/10
Моноредът убива на пети ход. Илюзиите и хюмъните също някъде там. Контролите нямат същества. Просто нямате шанс, ако играете тази карта.[ci]Blood Feud[/ci]

Limited - 6/10
Класически пример на "1 за 2". Често обаче ще получите 1 за 1, при това за 6 мана. Ако върже обаче ще се почувствате непобедим.
Constructed - 1/10
Класически пример за карта, която няма да си запазите след като отворите поредния бустер, ами ще я подарите на някой малък пич да се порадва. Нищо и половина![ci]Burning Oil[/ci]

Limited - 7/10
Ето един качествен римувъл с flashback за допълнителна печалба. Не е нужно да обяснявам, че това убива повечето същества във формата и че ако играете червено/бяло става доста неприятно за противника ви, който осъзнава, че ще загуби още едно създание. В правилния дек - с един куршум - два заека.
Constructed - 2/10
Римувъл, който не убива играчи не е много на почит в този формат. В добавка не убива и Мелоку, което още повече ме кара да мисля, че не й е тук мястото на тази карта.[ci]Curse of Bloodletting[/ci]

Limited – 3/10
Нищо впечатляващо, но някой път може и да сработи, ако сте неортодоксални и иновативни в декбилдването и играта. Ако стане, ще се чувствате като господари на света.
Constructed - 2/10
Не виждам потенциал за комбо с тази карта, но някой ден току виж и това стане, знае ли човек...[ci]Erdwal Ripper[/ci]


Limited – 5/10
Средна по сила карта, която може и добре да пасне на кривата ви. Не ми се струва чак толкова добра, но определено бих я пикнал пред краката, които следват след малко. Считайте я за 3/2 летялка в повечето случаи.
Constructed - 1/10
Тук дори и комбо не може да се измисли. Някога за този мана кост имахме [c]Hell’s Thunder[/c], който, макар и реър, беше любим на повечето играчи и виждаше игра в доста декове по времето на Алара.[ci]Faithless Looting[/ci]


Limited – 4/10
Големи са очакванията към тази карта. За съжаление обаче в Limited досегашният ми опит срещу нея показва, че в 90% от случаите не прави нищо. Повечето играчи я играят на първи ход, ако я имат в ръката си. Това според мен е грешка, както и не е правилно да задържиш ръка с една земя и тази карта, с надеждата, че ще изтеглиш после 2 земи. В късна игра би трябвало да циклира някакви земи, ако играчът се е флъднал, но някак си не съм видял още някой да е на печалба от тази карта и винаги съм печелил, когато са ми я изиграли. Предпочитам читаво същество пред нея.
Constructed - 7/10
Тук може да се отприщи истинската сила на тази карта. Много лесно тя може да бъде правилно експлоатирана в червени контроли благодарение на карти като [c]Desperate Ravings[/c]. Току виж някой измисли и нов Solar Flare с червено, където тази карта би била безценна, тъй като би позволила един лесен дискард на таргети за реанимация. Контрол играчите да се чувстват свободни да я пробват.[ci]Fires of Undeath[/ci]


Limited – 8/10
Няма смисъл да обяснявам какво правеше [c]Strangling Soot[/c] по времето на Time Spiral. Това тук е по-слабо, но пък има предимството, че може да убива играчи. Дори и без flashback си е достатъчно релевантно, макар и по-слабо от [c]Brimstone Volley[/c]. Ако пък сте в червено/черно, което и без това е all-time печеливша комбинация, тази карта е всичко на света от комън палитрата. Работи много силно и ако имате [c]Shimmering Grotto[/c] или фикс.
Constructed - 3/10
Не отписвам тази карта безусловно, макар че flashback-цената й е твърде висока. Убива обаче достатъчно досадни същества в Standard и особено в блок, така че може и да се появи тук-там[ci]Flayer of the Hatebound[/ci]


Limited – 8/10
Солиден реър, който печели игри сам. Определено първи пик. Ако не бъде обезвреден с тапване или с [c]Bonds of Faith[/c], противникът ви е в доста неизгодна ситуация. Пиквайте го и не се плашете, че в Constructed е тъп.
Constructed - 1/10
Предпочитам си червения титан. Работи доста по-безотказно от този дявол, който не прави абсолютно нищо за 6 мана.[ci]Fling[/ci]


Limited – 4/10
Никога не съм бил фен на тази карта и съм твърде стар за да стана такъв тепърва. Работи добре с безсмъртните гадини обаче, което все още не ми дава достатъчно стимул, за да я пиквам високо по време на драфт.

Constructed - 2/10
Тази карта никога не е била решаващ фактор в Standard. Може пък обаче някой да убива с нея и с [c]Immolating Souleater[/c], макар че щом досега не е станало, едва ли ще стане и за в бъдеще.[ci]Forge Devil[/ci]


Limited – 7/10
Eто един приятен комън в началото на кривата. Дяволчо прави всичко, което искате. Убива вражеско същество и дори може да убие сам себе си, за да ви позволи да изиграете нещо с морбид, което се убедихме, че не става толкова лесно. Гледайте да имате една бройка в дека си, препоръчително е и втора в сайдборда. Чудесно попълнение, особено ако убие [c]Markov Patrician[/c], а защо не и [c]Mirror-Mad Phantasm[/c].
Constructed - 1/10
Играйте [c]Gut Shot[/c] или [c]Geistflame[/c] и забравете за дяволчо, неговата сила е другаде.[ci]Heckling Fiends[/ci]


Limited – 4/10
Това само изглежда добре, но всъщност не прави почти нищо. Иска твърде много мана за активация, а и самите те са 3 мана. Най-доброто е да карате противника да ви удря, за да му разкарате блокърите, което работи само в тежко агресивен дек.
Constructed - 1/10
СЛАБО, МАНЯК !!![ci]Hellrider[/ci]


Limited – 7/10
Наследникът на [c]Hero of Oxid Ridge[/c] си е ОК в лимитед. Има haste, убива опоненти, но все пак си остава средна класа реър, който не печели сам игри, нито създава кой знае какво предимство на борда. Играйте го в агресивни декове с много едно- и две-мана дропове.
Constructed - 4/10
[c]Hero of Oxid Ridge[/c] е в пъти по-добра от този дявол. Героят пречи на доста играни и предпочитани карти да блокират и като цяло представлява по-голяма заплаха за противника ви в моноред, отколкото този слуга на ада. След ротацията може и да се появи някъде, но нещо ме кара да мисля, че това няма да стане.
[ci]Hinterland Hermit[/ci] [ci]Hinterland Scourge[/ci]

Limited – 2/10
Безумен 2 дроп, който не прави абсолютно нищо и е в пъти по-безсмислен от [c]Village Ironsmith[/c]. Трябва да съм много зле откъм ранни дропове, за да прибягна до този дядка.
Constructed - 1/10
Десният ми крак съдържа в себе си повече мощ в Standard от този.[ci]Increasing Vengeance[/ci]


Limited – 2/10
Може и да има начин този реър да ви спечели мача, но за да стане това звездите трябва да ви се наредят мнооооооого специално. Отказвам да се тествам.
Constructed - 2/10
Само аз ли имам чувството, че подобен тип карти в Standard е имало винаги? И винаги са били не особено впечатляващи? Слабо.[ci]Markov Blademaster[/ci]


Limited - 3/10
"3" е твърде силна оценка за нещо, което умира от абсолютно всичко във формата и дори БИВА БЛОКИРАНО от всичко. Като цяло получаваме нищо на реър слот, но за 3 мана.
Constructed - 1/10
Плейсет от тези струва по-малко от кутия цигари. По-добре да добавя левче и да си я изпуша на спокойствие, отколкото да си скъсам нервите с този джънк.[ci]Markov Warlord[/ci]


Limited – 8/10
Да, това е "I win the game" ънкомън. Обикновено печели още в хода, в който влезе, но дори и това да не стане, противникът ви е в много лошо положение.
Constructed - 1/10
Хмммм…. чудя се, дали има нещо по-добро за 6 мана в червеното? Мммм, сетих се…

[ci]Mondronen Shaman[/ci] [ci]Tovolar's Magehunter[/ci]


Limited – 7/10
Не знам защо, но съм фен на тази карта. 4 демидж по враго винаги е оферта. 3/2 явно е стандарт за върколаците за 4 мана, така че това не е голям проблем. Солидна карта за всеки дек.
Constructed - 2/10
За да е добър в този формат, маголовецът трябва да прави нещо преди да се флипне. Той не прави нищо, така че силно подозирам, че ще се насочи в кутията с джънк-реъри, освен ако не стане златно чудо и поради липса на адекватен 4-дроп не отиде една бройка в монореда на мястото на скоро отиващите си [c]Koth of the Hammer[/c] или [c]Hero of Oxid Ridge[/c].[ci]Moonveil Dragon[/ci]


Limited – 9/10
Ето я истинската червена бомба. Отворите ли го – пиквайте, без да ви пука. Вярно, митичният дракон от предишното издание не съм чул да печели чак толкова игри, но този определено има потенциала да го направи. Дава firebreathing на целия ви отбор и освен това сам по себе си печели за два хода. Освен това артът му е потресаващ.
Constructed - 1/10
Диалогът за 6-дроповете вече се изтърка, но понеже искате да го кажа, ще го направя – НЕ![ci]Nearheath Stalker[/ci]


Limited – 3/10
Този господин струва 5 мана, но механиката му дава да изглежда що годе добър за цената си. Уви, това не е така. Този не прави нищо, умира от [c]Geistflame[/c] като стой та гледай и е прекалено овъркостед. Не се заблуждавайте - Nearheath Stalker не е нищо повече от обикновен филър…
Constructed: 1/10
…което пак е по-добре от Constructed, където и това не е…[ci]Pyreheart Wolf[/ci]


Limited – 8/10
Eто го може би най-добрият представител на червените същества в не реър или митик слот. Вълчака е изключително добър и практически прави съществата ви неблокируеми. Не само това, но и се връща за още заплахи. Първи ход [c]Reckless Waif[/c], втори ход [c]Village Ironsmith[/c], трети ход Вълчоминатора и ето, че играта е почти наша.
Constructed: 3/10
Все още не съм отписал Вълчо. Не го правете и вие. Може и да свърши някаква работа в правилния дек.[ci]Russet Wolves[/ci]


Limited – 4/10
Ако сте отчаяни и нямате какво да сложите за 4 мана компанията е  ОК. В противен случай не се учудвайте, ако ви я подадат на последен пик. И все пак, било е и много по-страшно.
Constructed: 1/10
Ако струваха $1 щяха да са всичко, от което се нуждая.[ci]Scorch the Fields[/ci]


Limited – 2/10
Това е сайдборд срещу 6 карти, 5 от които са земи. Който ми каже коя е последната карта, Говедаров ще го черпя една бира.
Constructed: 1/10
На мен ми се допи нещо по-тежко от бира, гледайки безпомощността на тази карта в световен мащаб.[ci]Shattered Perception[/ci]


Limited – 2/10
Иска се голям оптимизъм, за да се играе тази карта. В крайна сметка може и да не бъде толкова зле, най-малкото заради възможността за flashback, но като цяло се пазете от нея.

Constructed: 2/10
Поредният комбо елемент без ясна перспектива. С целия червен дроу в стандарт в момента тази карта губи какъвто и да е смисъл, да не говорим за други формати, където има къде-къде по-силни заместители.[ci]Talons of Falkenrath[/ci]


Limited – 1/10
Ако давах оценка 0, тази карта щеше първа да я отнесе.
Constructed: 1/10
Ако ви убият с това, по-добре зарежете картите и отидете да играете шах или табла. Може там да намерите призванието си, макар че се съмнявам.[ci]Torch Fiend[/ci]


Limited – 5/10
Читав средно добър 2-дроп, който и без ефекта си се разменя за нещо. В най-добрата ситуация с него убивате неприятния сатър или друг създаващ пречки артефакт.
Constructed: 2/10
Макар и по-добър от игралия се на времето [c]Hearth Kami[/c], дяволът трябва да се бори за място в дека ви с карти като [c]Ancient Grudge[/c] и [c]Manic Vandal[/c], което хич не е добро състезание за него.[ci]Wrack with Madness[/ci]


Limited – 7/10
Ефективен римувъл, който се справя с кажи-речи всичко, освен със зле разпределените сини зомбита. Често ще го пиквам високо, защото почти винаги върши работата както трябва
Constructed: 1/10
MADNESS?!?!?!?!?


     Е, това е прегледът на червените карти в Dark Ascention. Преди да почна да пиша, си мислех, че нещата са много по-зле, но се оказа, че все пак има няколко карти с потенциал. И докато римувълът е ОК, ранните и силни червени дропове хич ги няма. Има няколко сносни реъра, но те бледнеят пред тези в Innistrad. В Constructed нещата са трагични и почти не виждам играеми карти, след като дори [c]Hellrider[/c]-а има висока оценка по този параграф в сравнение с останалите карти. Е, макар и не чак толкова силно, червеното може да компенсира, най-вече с правилните комъни. А и не забравяйте, че на втори и трети бустер идва бизнесът, а с него и шансовете за добро представяне. Пък и винаги третият бустер оправя драфта. Пишете във форума дали сте съгласни, че новите червени карти не успяват да отговорят на силните три критерия, зададени от предшествениците им в Innistrad.

Павел Хаджиев (a.k.a MetalVampire)

banner
Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Събития

Няма предстоящи събития