DKA РЕВЮ - БЯЛО

Сряда, 08 Февруари 2012 22:48 Автор: 
DKA РЕВЮ - БЯЛОЗдравейте!

Не знам как на мен се падна да правя ревю на бялото в Dark Ascension. Любовта и симпатиите настрана, ако трябва да опиша цвета с една дума, то това е стабилност. Малко са картите, които ще ви накарат да посегнете директно към този цвят в Limited, но има множество стабилни пикове, които да бъдат добра основа на чудесата, очакващи ви в бустерите Innistrad.[ci]Archangel's Light[/ci]

Constructed – 2/10

Има декове, които биха могли да извлекат максимума от тази карта, но това не значи, че си струва да бъде използвана. [c]Blue Sun's Zenith[/c], [c]White Sun's Zenith[/c] или [c]Elesh Norn, Grand Cenobite[/c] печелят игри доста по-бързо. Влагайте мана другаде!
Интеракции: 50-те минути отредени за мач...

Limited – 3/10

Тапването на 8 мана трябва да е свързано с дракони, опърлена козина или подмити ангелки-мръсници (Бел. ред.: това почти го цензурирах). [c]Gnaw to the Bone[/c] дава повече живот, а mill дековете често бият преди 8-ми ход.
Интеракции: Всички хубави неща, които сте надрафтили... отново. Ако са достатъчно хубави, вероятно са ви се отплатили още с изиграването им.[ci]Bar the Door[/ci]

Constructed – 1/10

Залостете вратата! Ако тази карта е в дека ви, не съм сигурен дали искам да знам за останалите карти в него.
Интеракции: [c]Slagstorm[/c]. Изражението на лицето на опонента ви е безценно, тилтва се и печелите мача с идиотчетата, които сте спасили от изпържване. От друга страна декът ви вероятно е неспасяем...

Limited – 1/10

Картинката тук е същата. Това е [c]Hysterical Blindness[/c], която изисква да имате борд. Масов римувъл в този формат почти няма, а дори да имаше повече, това не би направило картата адекватна. Допълнителна земя вероятно би била по-полезна.
Интеракции: Дано да няма.
[ci]Break of Day[/ci]

Constructed – 3/10

При наличието на [c]Honor of the Pure[/c] и [c]Intangible Virtue[/c] този трик няма да види много игра. Ако имате живи човечета, вероятно не сте на 5 живот. Ако нямате живи човечета, мешайте за следващата.
Интеракции: Рохиримската конница. Fateful Hour, indeed.

Limited – 5/10

Съвсем друга бира. От нахъсване на орда спирити до изравняване на силите – тази карта го може. Когато я подбирате за дека си, не забравяйте как стоят вашите човечета спрямо тези на опонента. 5/5 изверги не се нуждаят особено много от този ефект, нито ефектът би бил полезен, ако се изправяте срещу противник с такива.
Интеракции: Всичко достатъчно дребно, че да си струва да го огрее.[ci]Burden of Guilt[/ci]

Constructed – 1/10

За да намери място в дек от 60 карти, една аура трябва да прави доста повече.
Интеракции: Чуждите създания и собствените земи.

Limited – 5/10

Claustrophobia в бяло. За съжаление, връзва една от земите ви, което я прави нерентабилна в началните ходове. Определено не е карта от класата на [c]Bonds of Faith[/c] и [c]Avacynian Priest[/c], но в по-напреднал етап на играта върши работа. В Dark Ascension има редица бели комъни, които да изберете по-високо, но това все пак е римувъл.
Интеракции: Най-доброто създание на опонента, летящ блокър или това, с което възнамерява да ви убие.[ci]Curse of Exhaustion[/ci]


Constructed – 3/10

Четири мана е повече, отколкото сме свикнали да плащаме за подобен ефект, но тук поне ефектът е едностранен. За съжаление (Бел. ред.: А може би за радост?) в Standard все още няма стабилен комбо дек, в чиито колела да сложите прът. На моменти е плашещо колко решения на проблеми във формата има в белия цвят, а дори не се налага да използвате и половината.
Интеракции: Нищо, което да превърне картата в достойно попълнение на дека ви. Просто форматът предоставя множество карти, способни да спечелят сами играта. В необозримо бъдеще – [c]Grand Abolisher[/c] и [c]Thalia, Guardian of Thraben[/c].

Limited – 0/10

Няма взаимодействие с борда, няма взаимодействие с останалите карти от дека ви. За да забавите темпото на опонента, трябва да спрете собственото преди това. Несъществен 4-ти ход когато водите в играта и пагубен, когато изоставате. Никога.
Интеракции: Няма[ci]Elgaud Inquisitor[/ci]

Constructed – 2/10

Качеството на белите същества е прекалено високо. Това би била най-слабата карта в дека ви, да се чете: “Закуска за титани”.
Интеракции: [c]Smallpox[/c], за да не оставям празен ред.


Limited – 5/10

Много стабилен. Lifelink е от значение, а размяната води до нови главоболия. С тази карта няма как да не сте напред. Избирайте високо, струва си.
Интеракции: [c]Spectral Flight[/c] и другите подобни аури. Играйте покрай римувъл, ще се отплати.[ci]Faith's Shield[/ci]

Constructed – 3/10

Тази карта не е [c]Stave Off[/c]. Близо е, но невъзможността да влияеш и на същества на опонента ограничава употребата й. Fateful Hour не е нещо, което можете просто да поръчате, а през по-голямата част от времето [c]Stave Off[/c] прави повече. Възможността да я използвате за нещо различно от същества рядко е от значение.
Интеракции: Нищо, заслужаващо внимание.

Limited – 4/10

Смислен трик, за съжаление ънкомън. Ако пазенето на едно зелена означава [c]Ranger’s Guile[/c], пазенето на едно бяла... познахте. Полезна в много ситуации.
Интеракции: Римувълът на опонента обикновено има цел, собственият [c]Elder Cathar[/c] също. Предупредени сте.[ci]Gather the Townsfolk[/ci]

Constructed – 6/10

Raise the Alarm се играеше, когато белите агресивни стратегии не бяха толкова добри, колкото са сега. Огромният плюс на тази карта е, че типът на слаганите същества е human. Ще намери място в токен-дековете, а може би не само там.
Интеракции: [c]Champion of the Parish[/c], [c]Honor of the Pure[/c], [c]Intangible Virtue[/c].

Limited – 6/10

Карти като [c]Midnight Haunting[/c] и [c]Mausoleum Guard[/c] нагледно демонстрират предимството да владееш повече тела на масата. Gather the Townsfolk слага в игра същества с тип human - една от основните теми в изданието. Силна карта, като дори Fateful Hour тук е от значение.
Интеракции: [c]Champion of the Parish[/c], [c]Unruly Mob[/c], [c]Village Cannibals[/c], [c]Butcher’s Cleaver[/c], [c]Skirsdag Flayer[/c] и редица други.

[ci]Gavony Ironwright[/ci]

Constructed – 1/10

Силен блокър, но нищо повече. Почти нулев потенциал, няма умение през голяма част от времето.
Интеракции: Няма.

Limited – 4/10

Тук имаме бял [c]Armored Skaab[/c]. Не работи за дека ви както синята карта, но е точно толкова добра спирачка за агресивни декове. Дава време на летящите ви същества да си свършат работата.
Интеракции: Добър предимно в бяло-сини декове, използваем във всички останали.[ci]Hollowhenge Spirit[/ci]

Constructed – 1/10

Поредната карта, създадена за формат с 40 карти. Трудно би намерила място дори в tribal дек. Комбинация между човече и трик, но цената й в мана я прави непривлекателна.
Интеракции: Силно ограничени, има смисъл единствено като комбат-трик.

Limited – 6/10

Лети и командва комбат-фазата. Швейцарско ножче, ама оригинално. Щеше да е доста по-изненадваща, ако белите декове не пазеха отворена мана за карти като [c]Rebuke[/c], [c]Village Bell-Ringer[/c] и [c]Smite the Monstrous[/c]. Картата е адекватна когато и да я изтеглите.
Интеракции: При наличието на повечко мана – [c]Saving Grasp[/c].[ci]Increasing Devotion[/ci]

Constructed – 4/10

За съжаление е sorcery и струва 5 мана. За тази цена получавате [c]Elspeth Tirel[/c], която е повече от просто фабрика за смърфове. Използваема карта, но страда от синдрома “има по-добри”. Контрол-дековете, които реално могат да я изиграят два пъти, ще предпочетат [c]Timely Reinforcements[/c].
Интеракции: Всичко работещо с токени.

Limited – 7/10

Определено не бих се оплаквал, ако отворя това. Много тела, с които да оперирате и то от типа, с който взаимодействат редица карти. Джобна армия в една карта. С издаването на Dark Ascension, шансът да видите [c]Intangible Virtue[/c] след като сте го подали е много малък.
Интеракции: Вижте [c]Gather the Townsfolk[/c] и потривайте доволно ръце, прибавяйки [c]Falkenrath Noble[/c], [c]Rage Thrower[/c] и [c]Hellrider[/c].[ci]Lingering Souls[/ci]

Constructed – 8/10

Картата-змей в новото издание. Това е причината изобщо да се говори за токен-декове. Фактът, че се играе преди и след масов ремувъл, е това, което я изстрелва като най-добрата бяла карта в новото издание.
Интеракции: Тези сополчета носят екипировки, блокират [c]Delver of Secrets[/c] и тровят живота на всеки контрол дек. В мачовете, където скоростта на [c]Midnight Haunting[/c] е без значение, това, да имаш два пъти повече човечета е всичко, от което се нуждаете.

Limited – 8/10

Малко карти ще ви направят впечатление, ако отворите Lingering Souls. Картата крещи “Избери мен, избери мен!” и е по-добра от голяма част от реърите в изданието. Ако опонентът няма летящ старт или адекватни отговори, темпото става непосилно.
Интеракции: [c]Break of Day[/c], [c]Drogskol Captain[/c], [c]Battleground Geist[/c] и много, много други.
[ci]Loyal Cathar[/ci] [ci]Unhallowed Cathar[/ci]

Constructed – 6/10

Агресивните бели human-декове са пълни с прекрасни същества за 2 мана, като всяко има различен принос за дека. [c]Grand Abolisher[/c] и Thalia пречат на опонента да развива играта си, докато се опитва да спре вашата.[c]Leonin Arbiter[/c] осакатява [c]Viridian Emissary[/c], [c]Solemn Simulacrum[/c], [c]Primeval Titan[/c] и [c]Green Sun's Zenith[/c]. [c]Leonin Relic-Warder[/c] ви отървава от екипировки или ключов [c]Oblivion Ring[/c]. [c]Loyal Cathar[/c] не е специален с нищо, но за разлика от всички изброени, оцелява след ремувъл и отново хваща [c]Sword of War and Peace[/c]. Дори само това може да е причина да се намери място за някоя бройка.
Интеракции: Прави размяната на ранни същества неефективна за опонента ви. Екипировките му стоят добре.

Limited – 5/10

Размяната на същества е от голямо значение, а тя обикновено ще е във ваша полза. Цената от 2 бяла мана е чудесна, но не забравяйте - трябва да съобразите с нея мана-базата на дека си. Vigilance е приятен бонус.
Интеракции: Владее ранната игра срещу всичко (освен срещу [c]Avacyn’s Pilgrim[/c] на първи ход...).[ci]Midnight Guard[/ci]

Constructed – 1/10

Дълга е опашката, на която са се наредили картите с цена 3 мана, а тази успява да пререди само [c]Gavony Ironwright[/c].
Интеракции: Търсете сами - за мен няма.

Limited – 4/10

Струва ми се, че умението е една идея по-силно от Vigilance. Три toughness е това, което търсим за 3 мана. Проблемът е в това, че на тази цена бялото има по-смислени карти.
Интеракции: Ако мачът се забави, дайте на това човече [c]Wolfhunter's Quiver[/c] и гледайте шоуто. Не е нещо, към което да се стремите, но ако стане – истински забавно е. [c]Spectral Flight[/c] и [c]Furor of the Bitten[/c] също ще се усетят.[ci]Niblis of the Mist[/ci]

Constructed – 2/10

Повечето декове, срещу които умението би работело, разполагат с произволен брой спиритчета и си умират да разменят нещо в съотношение 1:1.
Интеракции: Незначителни. С flash би спряло някой титан, ама са забравили да му дадат.

Limited – 5/10

Колкото по-агресивен дек сте сглобили, толкова по-силен е този spirit. Не е по-добър от [c]Voiceless Spirit[/c] или [c]Chapel Geist[/c], но е техен най-добър приятел.
Интеракции: Най-добър приятел на вашите същества, лют враг на тези на опонента.[ci]Niblis of the Urn[/ci]

Constructed –  1/10

Правете спирити от умрели човечета, правете ги по много с една карта.
Интеракции: Можете да си изберете точно кое спиритче да убие вашето. Тъжно е, че тази карта дори няма да накара опонента ви да играе [c]Gut Shot[/c].


Limited – 7/10

Вероятно една от любимите ми карти в Dark Ascension. Страхотно начало на един агресивен дек, прави за смях всякакви блокъри. Налагайте темпото, тази карта е изверг!
Интеракции: Премахва интеракции всякакви.[ci]Ray of Revelation[/ci]

Constructed –  4/10

Мощните артефакти са повече от мощните енчантмънти. Това е лошо. Мощните енчантмънти нямат бъдеще пред Ray of Revelation. Това е добре. Качествен сайдборд материал.
Интеракции: Вероятно няма да има, ако има силен дек в тези цветове. Картата работи прекалено ефективно. Пирон в ковчега на [c]Angelic Destiny[/c], ако някой все още го играе.

Limited –  1/10

Освен ако не сте изправени пред бяло-синьо, пълно с [c]Claustrophobia[/c], [c]Bonds of Faith[/c] и [c]Burden of Guilt[/c], надали някога ще излезе от сайда.
Интеракции: [c]Feed the Pack[/c]?[ci]Requiem Angel[/ci]

Constructed –  2/10

6 мана ли е? Титан ли е?
Интеракции: Вместо да пълните дека си с non-spirit мухльовци, които да умират, можете да го напълните със смислени карти.

Limited – 7/10

Това все още е формат на множеството малки създания, но ангелчето определено си струва маната. По-смислено умение от това на [c]Dearly Departed[/c], по-голямо дупе от [c]Angel of Flight Alabaster[/c]. Идеален край на кривата, дори струва само едно бяла мана.
Интеракции: Вероятно половината ви дек няма да работи с нея. Ще я оцените заради другата половина.[ci]Sanctuary Cat [/ci]

Constructed – 1/10

Има точно определен Squire, който съм готов да играя. Memnite.
Интеракции: [c]Black Cat[/c], но само във филм на Кустурица.

Limited –  1/10

Стойте далеко, то е болно.
Интеракции: [c]Typhoid Rats[/c]. Victory from within, motherfucker!20

Constructed – 1/10

Щеше да е хубаво, ако вадеше от всяко гробище. Щеше да е хубаво, ако не таргетва. Щеше да е хубаво, ако даваше haste. Щеше да е хубаво, ако човечето изчезваше само в края на собствения ход.
Интеракции: Не ги мислете, а отделете времето в подобряване на актуалния си дек.

Limited – 1/10

Работи мъгляво и неясно. Неща като [c]Slayer of the Wicked[/c] са добри и без повторен... сеанс. На всичкото отгоре, си личи от 100 километра какво бихте направили.
Интеракции: Има, но това не е карта с ясно предназначение.[ci]Silverclaw Griffin[/ci]

Constructed – 1/10

Ако играете този грифон, верояно сте много щастливи от избора си. То е като да си имаш едноок цар в земята на слепите.
Интеракции: Кашонът с комъните.


Limited – 5/10

Въздушен мародер. Много малко неща минават лесно през него, за съжаление римувъл е едно от тях. Носи чувство на облекчение, когато бъде изигран на пети ход. Ако кривата ви свършва с този – още по-добре.
Интеракции: Пази въздуха идеално, единствените му проблеми са [c]Feeling of Dread[/c] и подобни ефекти.[ci]Skillful Lunge[/ci]

Constructed – 1/10

Нищожен ефект since 1993.
Интеракции: Да не хабим място.

Limited – 4/10

Сполучлив трик, но надали ще намерите място за него. Имате два бустера, за да се доберете до [c]Moment of Heroism[/c], която е по-добра, а [c]Break of Day[/c] има масов ефект. Все пак има приложение.
Интеракции: Абсолютно стандартен трик.[ci]Sudden Disappearance[/ci]

Constructed – 2/10

Прави много, но въпреки това е с неясно предназначение. Към днешна дата, не може да предложи нищо интересно на добре дефинираните декове във формата.
Интеракции: [c]Sundial of the Infinite[/c]. [c]Mana Leak[/c].

Limited – 5/10

Цял живот търся повод да вместя думата “поливалентен” в смислено изречение! Масов [c]Nightbird’s Clutches[/c], масов vigilance или просто екстра value от човечетата ви, тази карта има редица чудесни приложения. Сериозна цена, но ако я играете, вероятно си струва.
Интаракции: Всичко с enters the battlefield умение.[ci]Thalia, Guardian of Thraben[/ci]

Constructed – 7/10

Трудно можете да искате повече от нещо за 2 мана. Сериозно променя начина, по който протича играта. Дори просто да забавяше [c]Day of Judgment[/c] и [c]Slagstorm[/c] с един ход, пак би била чудесна, а Thalia прави повече от това. Популярните Delver-декове разчитат на множество изиграни спелове и налагане на бързо темпо. Единствените минуси са, че умира лесно и е легендарна. Нямаше как да е иначе де... Ако играете бяло и пречи на опонента повече отколкото на вас – не се колебайте.
Интеракции: Всевъзможни и всичките неприятни за противника.

Limited – 5/10

Дори да нямаше умение, first strike върху 2/1 тяло би била чудесна сделка за 2 мана.
Умението прави Thalia още по-добра, само внимавайте да не забави собствените [c]Midnight Haunting[/c], [c]Gather the Townsfolk[/c] и т.н.
Интеракции: Вероятно би блестяла в мач срещу mill-декове, където сериозен процент от нещата, които противникът играе, не са същества. Разумен часовник, пък и ще ви даде някой допълнителен ход живот.[ci]Thraben Doomsayer[/ci]

Constructed – 4/10

Бавен за сегашния стандарт, но пък неизчерпаем източник на същества. При това привлича към каузата същества от правилния (Бел. ред.: само според автора - bgmagic.net се разграничава от това му твърдение) тип, което вероятно е бонус. За съжаление бива засенчен от карти с непосредствено влияние върху играта.
Интеракции: [c]Mentor of the Meek[/c] все още изглежда по-силен, но пък защо да не работят заедно?

Limited – 8/10

Малко неща са по-добри от Doomsayer-а, щом заговорим за дек от 40 карти. Влиза рано в игра, а ако не бъде спрян има опустошителен ефект. Вероятно е станало ясно, че изобщо не съм фен на новата механика Fateful Hour. Тук обаче имаме пример за наистина добре свършена работа. Второто умение не е без значение и определено ще накара противника да премисля всяка атака. Не е главозамайващ като [c]Bloodline Keeper[/c], но поне цялата маса няма да знае за него.
Интеракции: Извън множеството очевидни, [c]Parallel Lives[/c]. Не, дори с този изверг не си струва.[ci]Thraben Heretic[/ci]

Constructed – 1/10

Не виждам как тази карта би видяла игра, при наличието на толкова много силни човечета на същата цена. Умението е почти незначително.
Интеракции: [c]Moorland Haunt[/c] е проблем, но това не е решението.

Limited – 7/10

Без умение щеше да се играе защото е human, с такова умение ще се играе просто защото е много добра. Избирайте я високо, ще се налага да отнася римувъл много по-често, отколкото на противника му се иска.
Интеракции: Skaab-и, Spider Spawning, Gnaw to the Bone и много други, включително всичко с undying. Collect them all!... опа, май беще в друга игра.
Накратко, "белото" в Dark Ascension не предлага нищо чак толкова невероятно за Limited, като изключим някои очевидно силни карти. Достатъчно, за да се изгради правилната основа преди да отворите Innistrad. Искаше ми се да дам оценка 6 на Niblis of the Mist, както и на Thalia, но при спирита ефектът е еднократен и силен само, когато нападате. Ясно е, че върху дековете от 60 карти, Lingering Souls ще има най-силно въздействие. Приятно драфтване и не се колебайте да коментирате написаното и да споделяте впечатления от собствен опит. Коментарите ТУК!WMongrel

banner
Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Събития

Няма предстоящи събития