Avacyn Restored Set Review - WHITE

Вторник, 15 Май 2012 23:22 Автор: 
Avacyn Restored Set Review - WHITE

Здравейте,
Днес ще разгледаме обстойно белите карти в изданието. Ще ви говоря основно за приложението им в лимитед, предвид че много малка част от тях са играеми във форматите с 60 карти, изключая Block Constructed.

Скалата на оценяването е следната:

10: Мега бомба, която винаги бих сплашнал.
9: Карта която винаги заслужава да бъде играна или хейтната.
8: Много силна карта, която може да те вкара сама в цвят.
7: Силна карта, която пикваме рано.
6: Карта която не е бомба, но сама те подтиква да играеш даден цвят.
5: Карта която играя винаги, когато играя даден цвят (стига да имам естествено :) )
4: Сносна карта, която обикновено допълва дека.
3: Карта "пълнеж", която има свойто приложение обикновено в сайдборда на дека.
2: Неиграема карта, която е възможно да се случи да искам да играе веднъж на 100 драфта.
1: Специфична сайдборд карта, която бих сайднал веднъж в живота си
0: Нещо което никога не искам да имам в дека си.

И така, да започваме! :


[ci]Angel of Glory's Rise[/ci]

Angel of Glory's Rise

Първият от многото силни бели ангели за лимитед.
За 7 мана получаваме 4/6 хвърчилка с 2 релевантни абилитита (особено първото) - хюманите във формата са многобройни и ще е цяло чудо, ако не се възползваме на ефекта при влизане в игра.
От друга страна, понякога дори може и да успеем да убием някое и друго зомби, така че и това е релевантно в крайна сметка.
7 мана е малко много, предвид че формата не е особено бавен, та със сигурност няма да съм особено щастлив да отворя точно този ангел на 1-ви бустер в драфт.

Оценка: 7

[ci]Angel of Jubilation[/ci]

Angel of Jubilation

Независимо от страхотните характеристики на тази карта, тройната бяла мана е доста сериозен проблем. Въпреки че струва наглед четири мана, много рядко ще може да го изиграете на преди 5/6-ти ход. Със сигурност обаче, ако бялото е основния ви цвят, тази карта може да създаде доста главоболия на опонента.

Оценка: 7 (само заради цената и)

[ci]Angel's Mercy[/ci]

Angel's Mercy

Познат и също толкова неиграем репринт.
Не знам кой дек може да има полза от тази карта. Моят със сигурност - не! :)

Оценка: 1

[ci]Angelic Wall[/ci]

Angelic Wall

Първоначално като я видях, си помислих, че е много по-добра отколкото е всъщност. Принципно би трябвало да забавя играта, на практика опитът показва, че прави прекалено малко за да заема място в дека. Съществата или са по-големи благодарение на Soulbond, или имат Deathtouch, или просто има някакъв ефект който пречи да се блокира и доста често стената просто седи в игра и не прави нищо.  Със сигурност искам да имам една в сайдборда, но по-добре да не се играе мейндек.

Оценка: 3

[ci]Archangel[/ci]

Archangel

За разлика от [c]Angel of Glory's Rise[/c], тук за седем мана получаваме просто 5/5 с Vigilance. Не че е малко, но предвид, че не е като да няма баунс, тап ефекти, пък и тук там някой и друг ремувъл, изобщо не съм впечатлен от архангела. Ако дойде късно - ОК, но не се вкарвайте в този филм от рано по-добре. Седем мана обикновено значи 10ти ход, а дотогава играта може дори да е свършила.

Оценка: 5

[ci]Avacyn, Angel of Hope[/ci]

Avacyn, Angel of Hope

Авасин принципно изглежда впечатляващо. Не и за лимитед - осем е просто прекалено много, oсобено за драфт. Абилититата му са добри, но само при равен борд. Ако сте назад, трудно ще ви върне в играта, така че по-добре не си правете труда :)

Оценка: 4

[ci]Banishing Stroke[/ci]

Banishing Stroke

Доста читав ремувъл - дори да имате няколко бройки, поради Miracle цената му това не би било проблем. На мен лично не ми харесва факта, че не вади съществото от игра. Ситуацията в която опонента слага бомбата си отдолу, намира си земя с [c]Borderland Ranger[/c] или подобен ефект и си я топдеква отново не е като да не се случва :)

Oценка: 7

[ci]Builder's Blessing[/ci]

Builder's Blessing

Не ми харесва особено - прекалено е дефанзивна. За да си помисля да го играя, трябва да имам много специфичен дек, който не разчита основно на собствената комбат фаза. Съвсем спокойно можеше бонуса да е за всички, а не само за ънтапнатите същества.

Оценка: 3

[ci]Call to Serve[/ci]

Call to Serve

Бледо копие на [c]Spectral Flight[/c]. Не стига че дава само +1/+2, ами и не можеш да го закачиш на черно същество. Да ясно е, че е заради флейвър-а, ама флейвъра драфтове не печели ;) Да не говорим, че освен да спечелим 5 живот със [c]Scroll of Avacyn[/c] не се сещам за друго приложение на това, че се превръща в ангел. Поне не практическо такаво.

Оценка: 3

[ci]Cathars' Crusade[/ci]

Cathar's Crusade

Макар да е малко бавна, картата е меко казано брутална. Представете си борд, на който имате еднакъв брой и относително равностойни същества с тези на противника. Два хода по-късно опонентът вече е до стената. Освен ако вече не сте прекалено назад, картата е способна да бие сама.

Оценка: 8

[ci]Cathedral Sanctifier[/ci]

Cathedral Sanctifier

Типичната карта-пълнеж. Там е, има някакъв маргинален ефект, но всеки път когато я изиграеш се чудиш толкова ли е нямало какво по-добро да сложиш в дека :)

Оценка: 2

[ci]Cloudshift[/ci]

Cloudshift

С малко разочарование установих, че картата е доста по-слаба от това което очаквах. Съществата с ефекти при влизане/излизане не са достатъчно много, резетването на Soulbond връзки рядко е прекалено наложително, демидж-а не се стаква и няма flashback. Накратко: ако го сравнявате с това което беше [c]Momentary Blink[/c] в Time Spiral, ще останете доста разочаровани.

Все пак - никога не бих отказал една в дека си. Най-малкото пази съществата от ремувал, може да създаде главоболия на опоненти, които смело атакуват, след като сте си тапнали големия блокър. Не на последно място, перфектно се комбинира с карти като [c]Mist Raven[/c]. Начините да изкараме полза от нея трябва да са достатъчно много, така че си направете добре сметката!

Оценка: 5

[ci]Commander's Authority[/ci]

Commander's Authority

Първия път когато видях тази карта, ахнах от удивление. После я загледах внимателно и видях, че не струва две, а цели пет!
Идеята не е лоша, само че една аура за 5 мана, за да бъде играема в моите очи, трябва или да има брутален ефект в ъпкийпа, или да прави нещо сериозно веднага. Тази не прави нито едното, нито другото.

Оценка: 2

[ci]Cursebreak[/ci]

Cursebreak

В най-добрия случай е сайдборд карта, като предвид че енчантмънтите които си струва да бъдат чупени се броят на пръстите на едната ръка, май и за там няма нужда.

Оценка: 1

[ci]Defang[/ci]

Defang

Поредния [c]Pacifism[/c] ефект за лимитед. Доста по-слаб обаче, предвид че кричъра на опонента продължава да може да атакува и да блокира. Можеше поне разните умения с активация да спира, ама нейсе. Предвид че ремувалът във формата е доста лимитиран, при всички случаи е по-добре от нищо.

Оценка: 6

[ci]Defy Death[/ci]

Defy Death

Ако реанимираш ангел, картата е добра. Ако реанимираш каквото и да е друго - не е нищо особено. Някакси, пет мана за да върна рандъм 2 или 3 дроп в игра не е никак вълнуващо :) Да не говорим, че тук начините да закопаем нещо (което да реанимираме после) не съществуват.

Оценка: 4

[ci]Devout Chaplain[/ci]

Devout Chaplain

Може да гледате на него спокойно като 2/2 за 3 мана - което като цяло е ОК за пълнеж. В изданието има доста аури и артефакти, така че почти във всеки дек ще има по нещо, което може да счупим с него, така че рядко ще е просто [c]Gray Ogre[/c]. Ако имам достатъчно играеми карти, тази ще е една от първите, които ще отидат към сайдборда.

Оценка: 5

[ci]Divine Deflection[/ci]

Divine Deflection

Поредната бела лимитед бомба. [c]Fog[/c] и [c]Fireball[/c] в едно или в най-лошия случай 2 за 1. Няма как да е лошо.

Оценка: 8

[ci]Emancipation Angel[/ci]

Emancipation Angel

Не знам еманципацията дали е хубаво нещо, но този ангел определено е текъв :) За три мана получаваме 3/3 летялка, което няма как да е зле. Ефекта за баунс на перманент в началото на играта е малко неприятен, при всички случаи обаче, позитивите от връщането на [c]Borderland Ranger[/c], [c]Mist Raven[/c] или рандом човече със Soulbond са много повече.

Оценка: 7

[ci]Entreat the Angels[/ci]

Entreat the Angels

Продължаваме с марковите бели карти. Представете си как ънтапвате с 5 мана и теглите това :  дали има как да загубите от тази позиция? То сигурно има, ама шансът не е особено голям (и включва [c]Bonfire of the Damned[/c]). Дори да го изтеглим в първите 10 (7+3) обаче, не бих казал, че това е проблем. За пет мана получаваме [c]Air Elemental[/c], за седем мана [c]Broodmate Dragon[/c], а ако, не дай си боже, го кастнем за девет (макар да не мога да си представя, какво толкова ще играем междувременно) - ефектът пак си е перфектен.

Не че ще го видите някога на втори пик де :)

Оценка: 10

[ci]Farbog Explorer[/ci]

Farbog Explorer

2/3 за 3 рядко е слаба карта, особено когато има релевантно умение. Този формат не е изключение.

Оценка: 5

[ci]Goldnight Commander[/ci]

Goldnight Commander

Мислете за него като за ходещ антемн (бел. ред. [c]Glorious Anthem[/c]). Ако имате да играете същества след него, трудно нещо ще се обърка, та ме съмнява да има случай, в който не искам да имам командира в дека си.

Оценка: 7

[ci]Goldnight Redeemer[/ci]

Goldnight Redeemer

4/4, лети и има супер релевантно умение, което обръща рейсове. Ако това не ви е достатъчно, не знам какво повече може да искате от един Uncommon за шест мана :)

Оценка: 7

[ci]Herald of War[/ci]

Herald of War

Не че умението му му с което намалява костовете е прекалено важно, проблемът е, че с всяка следваща атака, той става все по-голям и по-голям. Естествено, ако сте назад с развитието на борда, няма да го промени особено, но иначе ...

Оценка: 8

[ci]Holy Justiciar[/ci]

Holy Justiciar

Едно време тапърите струваха 1 и искаха 1 за активация. Тоя струва 4 и абилитито му иска 3 ... Абе, сигурно пак е играем, ама нещо няма прекалено много релевантни зомбита, че да мога да съм прекалено очарован от тази карта.

Оценка: 5

[ci]Leap of Faith[/ci]

Leap of Faith

Един от по-слабите трикове във формата. До сега рядко съм изпитвал желание да имам точно този ефект. Не мисля че ще се промени нещо в тая посока скоро. Сайдборд карта срещу декове които имат прекалено много летящи  (а нашите кричъри са по-големи, ама наземни). Трудно е да си го представим ако самите ние играем бяло, ама кой знае ...

Оценка: 2

[ci]Midnight Duelist[/ci]

Midnight Duelist

Аз за много вампири в изданието май не се сещам, а вие?
И все пак, ако някой държи да играе [c]Squire[/c] поне има такава опция :)

Oценка: 1

[ci]Midvast Protector[/ci]

Midvast Protector

За четири мана получаваме 2/3, което позволява на дадено същество безпрепятствено да атакува. Някакси, ако имаше flash щеше да има по-голям смисъл сякаш ... Трудно ще ме накара някой да го играя това, ама ако се наложи да се бърка дълбоко в торбата с играемите карти, тоя май е от по-добрите опции.

Оценка: 3

[ci]Moonlight Geist[/ci]

Moonlight Geist

2/1 флайърите за три мана обикновено нямат нужда от повече, за да минат в графата "играеми". Този дори има релевантно умение, което го прави още по-приятен.

Оценка: 6

[ci]Moorland Inquisitor[/ci]

Moorland Inquisitor

Един от по-добрите 2-дропове във формата. За две мана може и да е имало и много по-добри карти на комън слот, със сигурност не са били по повече от една на издание.

Оценка: 6

[ci]Nearheath Pilgrim[/ci]

Nearheath Pilgrim

Друг добър 2-дроп. Този клерик е способен да спечели сам толкова живот, колкото 4-5 [c]Cathedral Sanctifier[/c]-а. Хубав както рано, така и късно, а съществата с lifelink обикновено никой не ги оставя да влизат безпрепятствено, та и ако изпитваме силна нужда да го свържем с  друго същество, не е особено сложно да го направим.


Оценка: 7

[ci]Restoration Angel[/ci]

Restoration Angel

Поредната лимитед бомба.
3/4, лети, Flash, сплашва се супер лесно във всеки дек и има вграден [c]Cloudshift[/c]. Toest aко приемем, че 3/4 флайър е нормално да струва 4 мана, всичкото останало е просто бонус ...

Oценка: 9

[ci]Riders of Gavony[/ci]

Riders of Gavony

3/3 за 4 мана е достатъчно добро. С Vigilance нещата стват още по-добре. Хюманите са доста разпространени във всички цветове, не са малко ситуациите в които този ще ви носи лесни победи. Най-хубавото е, че докато е в игра, най-доброто същество на опонента рядко ще е релевантно.

Оценка: 7

[ci]Righteous Blow[/ci]

Righteous Blow

Един от добрите ремували във формата - вярно че има ограничения, но в изданието няма прекалено много същества с умения, които не влизат в комбат. От друга страна - това си е бял [c]Shock[/c], което няма как да е лошо.

Оценка: 6

[ci]Seraph of Dawn[/ci]

Seraph of Dawn

В лимитед форматите които съм играл, едни от най-добрите същества на комън слот за 4 мана са били [c]Giant Spider[/c] и [c]Azure Drake[/c]. A този е по-добър и то двете ... Има ли смисъл да ви убеждавам повече?

Оценка: 7

[ci]Silverblade Paladin[/ci]

Silverblade Paladin

Поредната бяла rare бомба ... Малко в повечко ми идват честно казано. Този в комбат срещу ънтапнати земи рядко ще влиза, така че ако го видите отсреща, гледайте да се оправите с него по някакъв друг начин и то бързо. Иначе, играта надали ще продължи прекалено дълго след това.

Оценка: 8

[ci]Spectral Gateguards[/ci]

Spectral Gateguards

2/5 за пет мана не е нищо особено. Vigilance, макар и нелошо умение, е доста по-слабо от доста други, така че предпочитам този да не ми е в дека. Има си приложения в специфични декове, така че може да му се даде шанс чат-пат.

Оценка: 3

[ci]Terminus[/ci]

Terminus

[c]Hallowed Burial[/c] с Miracle цена. Принципно не изглежда прекалено лошо, няма и как да е иначе. Проблемът е, че струва цели 6 мана ако трябва да го хардкастнем, а само тогава може да си направим някакъв сетъп за да го изиграем с някаква изгода. По принцип, за 6 мана, можеше както и [c]Banishing Stroke[/c] да маха кричърите от игра, а не да ги слага отдолу на дека, ама и така ще го преживеем.

Оценка: 7

[ci]Thraben Valiant[/ci]

Thraben Valiant

2/1 за 2 мана рядко е лоша карта, Vigilance дава някакъв бонус, който не съм много сигурен, че е особено релевантен. Кой знае, винаги е по-добре да има отколкото да няма.

Винаги е добър пълнеж за кривата, така че няма от какво да се оплакваме.

Oценка: 6

[ci]Voice of the Provinces[/ci]

Voice of the Provinces

Гласът на провинцията (по-известен като "Ямбол е градЪ") е нелоша комбинация от финишър и кард адвантидж в едно. За съжаление струва 6 мана и е по-малък от други ангели, но пък за сметка на това е комън.

Дори в най-агресивните декове  е хубаво да имате план Б и този ангел със сигурност дава такъв, така че 1-2 бройки никога не са излишни в какъвто и да е дек, стига да играете достатъчно земи (17).

Оценка: 6

[ci]Zealous Strike[/ci]

Zealous Strike

Този е от серията маркови комбат трикове, които обикновено бялото и зеленото получават. +2/+2 е достатъчно добро само по себе си, с добавения First Strike картата е още по-добра. Със сигурност никога не бих отказал една в дека, а защо не и две?

Oценка: 5

Като цяло, бялото се очертава като най-добрия цвят във формата отново. Явно тенденцията е да е така във целия блок и тук няма как да има изключения.

Виждаме огромно количество реър бомби, маркови комън същества и бойни трикове. Откровено неиграемите карти са сведени до минимум, което е хубаво, получава се обаче един лек дисбаланс на цветовете. Та когато драфтвате бяло, винаги имайте едно наум, че може да сте след двама души, които го взимат преди вас поред и да го разберете прекалено късно :)

Благодаря ви за вниматението и очаквайте следващия път ревюто на зеленото.

За коментари, критики, хвалби и т.н. посетете темата във форума : http://bgmagic.net/forum/viewtopic.php?f=38&t=2733

Иван

banner
Декември 2019
П В С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Събития

Няма предстоящи събития