RTR - Set Review - RED

Вторник, 02 Октомври 2012 23:19 Автор: 
RTR - Set Review - RED


 Чакането свърши - Равника се завърна! Или по-скоро ние се завърнахме в нея :)

Време е и да продължим с традиционните ревюта на картите от изданието. Днес ще разгледаме едноцветните червени карти. Натруфена схема за обяснение на оценките няма да поствам, относителната оценка по десетобалната система мисля че е достатъчна.

И така, да се прехвърлим направо на съществената част:

[ci]Annihilating Fire[/ci]

Annihilating Fire

Constructed - 3/10
Не че е лоша картата, но към момента ми е доста трудно да си представя, кой би искал да я играе вместо [c]Searing Spear[/c] или [c]Pillar of Flame[/c].

Limited - 7/10
Един доста приятен ремувъл, който убива голяма част от комъните и ънкомъните в сета. Като допълнителен бонус се оправя доста добре и със съществата със Scavenge. Ако това не е достатъчно, може да се използва и като финишър, особено в комбинация с [c]Nivix Guildmage[/c].


[ci]Ash Zealot[/ci]

Ash Zealot

Constructed - 6/10
Може би на първо време няма да види игра, предвид че моно ред стратегията просто не е достатъчно добра в стандарт за момента. При всички положения обаче, това е един от най-добрите червени 2-дропове издавани някога, като дори не броим последното му умение, което е меко казано страхотно срещу декове ползващи поне малко гробището си.
Честно казано, не разбирам нуждата от това му умение. Самото наличие на тази карта, комбинирана с някои други пресни допълнения в стандарт ([c]Tormod's Crypt[/c] и [c]Rest in Peace[/c]) неутрализират една много голяма част от интересните карти в Innistrad, което всъщност е доста тъжно. Дали банването на [c]Snapcaster Mage[/c]  не беше по-доброто решение, вместо издаването на чак толкова много graveyard hate ?

Limited - 7/10
Рано в играта картата със сигурност е добра. В този формат, за разлика от други обаче, мечките не са много, за сметка на голямо количество 3/3 и по-големи същества в добавка на доста голямо количество 0/3 и 0/4 стени на комън слот + няколко доста читави ранни х/3 комъна и всичко това прави картата не особено вълнуваща след 3ти ход.
Последното му умение НЕ работи добре срещу Scavenge, четенето на картите е доста смислен tech :) Благодаря на любознателните хора, които ми обърнаха внимание.
При всички положения 2/2 с хейст и First Strike е достатъчно силно, за да го искам в дека си, особено ако декът е червено/черно агро.


[ci]Batterhorn[/ci]

Batterhorn

Constructed - 1/10
Ако искате да чупите артефакти - играйте [c]Ancient Grudge[/c] или [c]Smelt[/c]. Просто е :)

Limited - 4/10
4/3 за 5 мана не е много впечатляващо, за да заслужава място в основния дек. По-скоро го виждам като добра сайдборд карта срещу декове с поне три-четири смислени артефакта (основно руни). Не е нещо, за което бих съжалявал ,ако нямам в дека си, но сякаш е по-добре да го има като опция.


[ci]Bellows Lizard[/ci]

Bellows Lizard

Constructed - 0/10
Има ли хейст ? Няма.
2/2 ли е? Не.
Релевантни умения? Няма
Еми ...

Limited - 1/10
Слагам единица само защото все пак е едно дроп, който по някакво стечение на обстоятелствата, може да е окаже релевантен на 15ти ход (в комбинация с маркови карти, които не трябва да са в дек с точно този ... )


[ci]Bloodfray Giant[/ci]

Bloodfray Giant

Constructed - 2/10
5/4 за 4 мана не е малко, не е и нищо особено. Ако имаше Haste, картата би била страхотна, както е принтната обаче няма никакъв шанс.

Limited - 6/10
В лимитед ситуацията е съвсем различна. Тази карта е един доста добър завършек на кривата на ракдос дековете или финишър за контрол дек. Не мога да си представя дек, в който бих отказал две-три бройки от този.


[ci]Chaos Imps[/ci]

Chaos Imps

Constructed - 3/10
Голям флайър за 6 мана. Нищо повече, нищо по-малко. Само дето не знам защо така са объркали класификацията на този. Не че нещо, ама този е по-голям от почти всичките дракони издавани някога, а такова драконохулство е доста неприемливо за мене.

Limited - 8/10
Огромно тяло, лети и с опцията за Trample - всичко което искам от същество за шест мана.


[ci]Cobblebrute[/ci]

Cobblebrute

Constructed - 0/10
Limited - 3/10
По принцип, за 4 мана стандартните червени същества са 3/3 или 4/2. Като по принцип тези с по-голяма издържливост са по-добри. 5/2 не е особено по-вълнуващо от 4/2, защото се разменя със същите мечки, а много рядко би се наложило да блокира нещо което е х/5 във формат, който изглежда на пръв поглед като доминиран от 3/3 кентаври.


[ci]Dynacharge[/ci]

Dynacharge

Constructed - 0/10, Limited 3/10
Картите които увеличават само силата на съществата не случайно са неиграеми, особено червените такива. Просто е доста по-лесно да играеш Shock или рандъм негов еквивалент, вместо да рискуваш внезапно 2 за 1 в полза на опонента.
Карти с подобен ефект са псевдо-бърн, който както се подразбира е и чиста форма на card disadvantage (ще ме извинявате за чуждиците, обаче част от тази терминология звучи просто ужасно на български ... ).
Все причини да не го играем никъде, никога, НО тази карта специално има някаква теория да се играе като финишър в суперагресивен агро дек (ракдос вероятно), само и единствено заради Overload. И то само ако нямаме нещо по-добро.


[ci]Electrickery[/ci]

Electrickery

Constructed - 3/10
Вероятно е възможно да види игра поради острата липса на [c]Pyroclasm[/c] във формата. Все пак е решение на всичките токен генератори, произвеждащи 1/1 същества. Ако по някаква странна причина точките станат истински дек и не играят антеми - тая карта би била някакво решение. Съмнява ме де, но по-добре да има някакви опции :)

Limited - 4/10
От скромния ми опит с картата, бих могъл да заключа че не става за основния дек, а е по-скоро сайдборд карта за срещу UW и до някаква степен WG декове. Просто убива много малка част от играемите същества и почти нищо играемо в другите цветове.


[ci]Explosive Impact[/ci]

Explosive Impact

Constructed - 1/10
Все пак е ъпгрейд спрямо [c]Lava Axe[/c].

Limited - 7/10
Това е марковият червен ремувъл в изданието. Макар и за три мана повече от [c]Annihilating Fire[/c], убива почти всичко, включително повечето митици и реъри. Принципно бих играл и два, но не бива да се прекалява, защото шест мана е доста. При [c]Annihilating Fire[/c] такава драма няма, колкото дойдат - толкова взимам :)


[ci]Goblin Rally[/ci]

Goblin Rally

Constructed - 1/10
Много мана, за малък ефект.Нямат хейст. Сигурно ще са много яки с [c]Krenko, Mob Boss[/c] на масата, лошото е, че други смислени гоблини почти няма, та дек от това надали ще стане.

Limited - 6/10
4 за 1 винаги е ОК. Надали бих играл две, но една със сигурност не бих отказал във всеки червен дек. Една от картите които се връзват добре с [c]Dynacharge[/c].


[ci]Gore-House Chainwalker[/ci]

Gore-House Chainwalker

Constructed - 4/10
Toва като го разглеждаме - напълно ОК 2 дроп за моно ред. Виждали сме да се играят и по-лоши неща. Към момента няма особено голяма теория да се появи дек, в който да го сложим, ама кой знае ...

Limited - 6/10
Един от малкото хубави 2-дропове в лимитед. Перфектен за суперагресивни декове и винаги добър за запълване на кривата.


[ci]Guild Feud[/ci]

Guild Feud

Оценки - няма. Просто не знам какво прави.
Понякога се опитвам да прочета какво пише на подобни енчантмънти докато драфтя, обикновено спирам след първите 2-3 думи. Препоръчвам ви да правите и вие така :)


[ci]Guttersnipe[/ci]

Guttersnipe

Constructed - 3/10
Малко ми е трудно да пиша за тази карта, предвид че от един месец живея със заблудата че има уменията на [c]Pyrostatic Pillar[/c]. След като осъзнах тъжната истина, картата ми харесва още по-малко. Не смятам, че има някакъв шанс да види игра в стандарт - просто има прекалено малко спелове, с които си струва да се комбинира.

Limited - 6/10
За лимитед, това че се задейства от собствените ни спелове като цяло е добре, защото можем да контролираме хода на събитията, вместо да се надяваме на безплатен обяд. Силата и зависи основно от количеството instant-и и sorcery-та в дека ни, при всички положения не очаквам да живее прекалено дълго, за да направи големи поразии. Това че не прави поражения по съществата на опонента не е нещо заради което можем да се оплакваме, защото картата в противен случай би била меко казано счупена за лимитед.
Предстои да я пробвам за сефте, та мнението ми за нея може да се промени коренно в близките седмици, но за сега можем да и поставим една задоволителна оценка, като за карта която не би следвало да ни остава извън дека, освен в особено специални случаи.


[ci]Lobber Crew[/ci]

Lobber Crew

Constructed - 0/10
Стените в constructed формати трябва да са доста по-вълнуващи за да са играеми. Сещам се за няколко и всичките или теглят карти, или са големи и имат флаш. Тая няма нито едно от изброените качества. [c]Wall of Denial[/c] this is not too!

Limited - 5/10
Доста прилична карта. Блести срещу агресивни декове и декове с кентаври. По-скоро за сайдборд, но не бих отказал да ги играя и мейн. Особено за сийлд са доста добри.


[ci]Minotaur Aggressor[/ci]

Minotaur Aggressor

Constructed - 0/10
Limited - 1/10
Прекалено много мана.На всичкото отгоре, ако толкова държим да имаме нещо подобно в дека си - за едно мана по-малко има по-добър комън в същия цвят.


[ci]Mizzium Mortars[/ci]

Mizzium Mortars

Constructed - 6/10
Мултифункционална карта - рано ремувал, късно в играта - I win the Game. Докато [c]Bonefire of the Damned[/c] е в стандарт, не мисля че има шанс да види игра, ама кой знае.

Limited - 9/10
В общия случай приключва игри с Overload. Има някакви митици които не убива, за това не и слагам и десетка, но със сигурност е една от картите които искам да отварям възможно най-често.


[ci]Pursuit of Flight[/ci]

Pursuit of Flight

Constructed - 0/10
Limited - 5/10
KMG менте, бате!
Доста по-слаба от [c]Spectral Flight[/c], но все пак играема в лимитед. +2/+2 си е доста релевантно, дори да не играем синьо. В случая когато играем обаче, картата си е още по-хубава . Предстои да го пробваме на практика :) Очаквам незабравими победи дори и с ментето!


[ci]Pyroconvergence[/ci]

Pyroconvergence

Constructed - 0/10
Прекалено много мана, за прекалено никакъв ефект ...

Limited - ?/10
В повечето декове - неиграема. В правилно билднат многоцветен контрол сигурно е доста вълнуваща. Изисква естествено поне 10 шарени спела в дека.


[ci]Racecourse Fury[/ci]

Racecourse Fury

Constructed, Limited - 0/10
Просто не го играйте, щото някой може и да ви се смее ако го види на борда :)


[ci]Splatter Thug[/ci]

Splatter Thug

Constructed - 1/10
Слабичко е, като за три мана.

Limited - 7/10
От по-добрите червени комъни със сигурност. Релевантен и в защита и в атака. Но все пак трябва да се преценява внимателно каква ще му е основната роля в играта, щото Unleash е една доста “измамна” механика - до един момент всичко е много добре, изведнъж след първата 0/4 стена, която слезе на борда, нещата стават доста неприятни, защото всичките подобни карти спират да правят каквото и да е.


[ci]Street Spasm[/ci]

Street Spasm

Constructed - 0/10
Limited - 8/10
[c]Heat Ray[/c] на стероиди. При достатъчно мана на борда убива почти всичко с опцията да му поразчистим и борда. Няма как да сбъркате с тази карта. Доста марков Uncommon и определено 1st pick потенциал.


[ci]Survey the Wreckage[/ci]

Survey the Wreckage

Constructed - 0/10
Meh

Limited - 1/10
Meh, но е добре да имаме опция да счупим  [c]Underworld Connections[/c] без да играем бяло или зелено.


[ci]Tenement Crasher[/ci]

Tenement Crasher

Constructed - 0/10
Limited - 5/10
Не съм много сигурен какво да мисля за тази карта, но би следвало да не е лоша. Просто не трябва да се прекалява с края на кривата, та ако играем вече няколко по-тежки спела трябва да се внимава с бройката земи в дека.
Със сигурност по-добър от  [c]Minotaur Aggressor[/c], предвид че струва едно мана по-малко и не умира от голяма част от ремувъла във формата.


[ci]Traitorous Instinct[/ci]

Traitorous Instinct

Constructed - 2/10
[c]Mark of Mutiny[/c] е легален и сякаш има по-добър ефект, най-малкото струва по-малко. Предвид, че и двете не дават Trample аз лично не бих го играл пред Mark.

Limited - 2/10
При първото и появяване в Rise of the Eldrazi, картата беше доста добра, и нерядко играема дори в основния дек заради [c]Ulamog's Crusher[/c] и събратята му. Тука е основно за сайдборд в агресивен дек срещу някакви вълнуващи бомби на опонента. Няма друга причина да го играем, аз лично поне в сийлд не видях някаква особена причина да искам да го сайдна, но кой знае ... Реално изпълнява ролята на ситуационен бърн.


[ci]Utvara Hellkite[/ci]

Utvara Hellkite

Constructed - 0/10
Винаги съм си мечтал да изиграя Dragonstorm със сторм 4 и да сложа три дракона с хейст и тоя, и като атакуват да сложа още три дракона ;) Некво яко ми звучи.

Limited - 6/10
Супер як е, само че струва осем мана и не атакува веднага. Ако имаме и друг, по-ранен дракон, сякаш нямаме нужда от него. А единадесети ход за червените декове като цяло май е късно за такива неща. Перфектен за финишър в контрол дек с много ремувъл, който може да забави сериозно играта.


[ci]Vandalblast[/ci]

Vandalblast

Constructed - 3/10
Ако искаме да чупим артефакти, в момента опциите,с които разполагаме, са доста по-добри. А не виждам теория в масово чупене на артефакти. Доста слаб [c]Shattering Spree[/c] ...

Limited - 2/10
[c]Batterhorn[/c] според мен е доста по-доброто решение, ако толкова държим да чупим артефакти, защото тялото със сигурност е от много по-голямо значение от възможността да счупим няколко.


[ci]Viashino Racketeer[/ci]

Viashino Racketeer

Constructed - 0/10
Limited - 5/10
Нелош пълнеж. Хубаво щеше да е, ако първо теглеше картата, но и така става.

Общо взето, първите ми впечатления от червеното са доста приятни. Има прилични същества на комън и ънкомън слот, няколко добри ремувъла, бомби, дракони. Не липсват и картите за пълнеж, но приятната изненада е, че не са чак толкова много колкото обикновено.
Благодаря ви за вниманието и очаквайте утре прегледа на зеленото!

Коментарите във форума : тук

Иван

banner
Декември 2019
П В С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Събития

Няма предстоящи събития