RTR - Set Review - GREEN

Четвъртък, 04 Октомври 2012 01:47 Автор: 
RTR - Set Review - GREEN

  Ето ни с втора част от (основно лимитед) ревютата на Return to Ravnica.
Kакто и преди, скали за картите няма да поствам, оценките се подразбират сами.


[ci]Aerial Predation[/ci]

Aerial Predation

Constructed - 3/10
За същия мана кост в стандарт имаме [c]Crushing Vines[/c]. В блок обаче изобщо не е изключено да види игра (поне в сайдборда на разни декове)

Limited - 4/10
Напълно приемлива карта за сайдборда, а ако се налага, аз лично не бих се срамувал да я сложа и в основния дек. В изданието има доста летящи създания, та освен ако не играете срещу ракдос дек, със сигурност ще влезе в употреба.


[ci]Archweaver[/ci]

Archweaver

Constructed - 0/10
Вероятно не е нужно да обяснявам, защо това няма да се играе никъде?

Limited - 4/10
В зависимост от това колко бърз се окаже форматът, картата може и да не е чак толкова лоша колкото изглежда. Странно е обаче, че е  Uncommon , предвид и без друго не особено импактния му братовчед от  Алара [c]Jungle Weaver[/c] беше Common, независимо че хем е по-голям, хем се циклира. Вярно, има трампъл, но трампъл не ти намира земи или ремувъл когато се налага ...


[ci]Axebane Guardian[/ci]

Axebane Guardian

Constructed - 1/10
Не че виждам в него особен потенциал (все пак разликата му от карти като [c]Wall of Roots[/c] или [c]Overgrown Battlement[/c] e oгромна), но не можем да изключим възможността да види все пак някаква игра в блок, предвид, че е фикс и акселерация, която все пак и блокира когато се налага.

Limited - 6/10
Картата е доста добра в това което трябва да прави - фиксва, акселерира до бомбите и спира взаимодействието на всякакви мечки с лайф тотала ни. Може би все пак трябваше да е 0/4, но нали и кентаврите все пак трябва да могат да минат през нещо :)


[ci]Axebane Stag[/ci]

Axebane Stag

Constructed - 0/10
Limited - 2/10
Макар и да предпочитам никога да не ми се налага да играя подобни неща, това все пак е едно огромно тяло, което с малко помощ може да спечели и игра.


[ci]Brushstrider[/ci]

Brushstrider

Constructed - 0/10
Limited - 6/10
Честно казано, не знам откога на х/1 картите им трябва Vigilance, a забелязвам че е модерно да се издават такива напоследък. Картата е агресивна и е способна да прокара 1-2 атаки в началото и след това да се размени с кентавъра на опонента. В общи линии - приятна карта за запълване на кривата на дека, която не се очаква да имаме прекалено често поради че по някаква друга странна причина е и Uncommon.


[ci]Centaur's Herald[/ci]

Centaur's Herald

Constructed - 0/10
Limited - 7/10
Пратеникът на кентавъра е на пръв поглед доста невпечатляващ, до момента в който не почнем да гледаме на него като на един от най-ранните токен-генератори, който работят с Populate. Има  бонус, че кентавърът влиза на инстант спийд, като при добро желание пратеникът може и да блокира преди да умре. На всичкото отгоре, умението му не иска и tap.  Все хубави неща, много повече от комън за едно мана не може да се очаква попринцип.


[ci]Chorus of Might[/ci]

Chorus of Might

Constructed - 0/10
Четири мана е прекалено много, дори и за хубава помпалка като тази.

Limited - 5/10
За лимитед четири мана пак е много, но шансът да прокара много повече демидж е налице. На закучените бордове, на които се нагледах тези дни, подобна карта може да реши играта, особено ако опонентът не подозира какво предстои да се случи. Повече от една не бих сложил в дека си със сигурност, зеленото в това издание има доста голям избор от трикове.


[ci]Deadbridge Goliath[/ci]

Deadbridge Goliath

Constructed - 5/10
За стандарт има остра нужда от Trample, в блок обаче ми се вижда доста реалистично да види игра. 5/5 за четири мана е достатъчно силно само по себе си дори и без Scavenge. А този и това има.

Limited - 8/10
То оценката си я пише на самата карта - 5/5 за четири е страшно много, а дори да умре, вероятно още на следващия ход опонентът трябва да се оправи с още по-голямо създание, ако иска да живее. За щастие във формата има достатъчно ремувъл и баунс за да не направят подобни карти прекалено изпуснати.


[ci]Death's Presence[/ci]

Death's Presence

Constructed - 0/10
Lиmited - 6/10
Аз лично карти от този тип не харесвам особено, защото просто не правят нищо в момента в който влизат на полето. Тази не прави изключение. Проблемът на тази карта е, че влиза прекалено късно. Реално на 6/7ми ход не мисля че имаме особена нужда от подобен ефект, а по-скоро ни трябва нещо голямо, което да завърши играта.
Освен това - тук има доста ремувъл, който не го тригърва (например [c]Arrest[/c], [c]Tristani's Judgement[/c] и [c]Azzorius Charm[/c]) + разни баунс ефекти. Абе изобщо, все причини, да не разчитаме на енчантмънти за шест мана да ни печелят игрите :) И все пак, в картата има потенциал, просто е прекалено бавна за моя вкус.


[ci]Drudge Beetle[/ci]

Drudge Beetle

Constructed - 3/10
Не вярвам да види игра, просто Scavenge за шест мана е много, а иначе е просто 2/2 за 2 ...

Limited - 7/10
Буболечката е от по-добрите зелени комъни. Едно от малкото смислени същества за две мана с вграден card advantage (макар и само в късна игра).


[ci]Druid's Deliverance[/ci]

Druid's Deliverance

Constructed - 0/10
[c]Fog[/c] за едно мана повече, продължава да е [c]Fog[/c]. Но пък [c]Fog[/c] рядко е бил особено вълнуваща карта така или иначе. Към днешна дата - никакво бъдеще.

Limited - 4/10
Основно сайдборд карта, която в дек с повечко токен генератори може да се играе и мейн. Особено приятен в хода, в който противника ни прави т.н. Alpha Strike за жизнените ни точки.


[ci]Gatecreeper Vine[/ci]

Gatecreeper Vine

Constructed - 3/10
Вероятно ще види игра в блок и толкова. Тялото е прекалено нерелевантно за нещо повече.

Limited - 6/10
От зелен фикс, който гейнва и малко живот не може да се иска много повече за две мана.


[ci]Giant Growth[/ci]

Giant Growth

Constructed - 5/10
Не че някога е блестял с нещо, но винаги е бил опция за абсолютно всеки зелен агро дек, та е хубаво че отново го имаме в стандарт

Limited - 7/10
Страхотен трик, който няма нужда от особено обяснение. Променя математиката в играта, и опонентът винаги трябва да е нащрек, особено в блок фазата :)


[ci]Gobbling Ooze[/ci]

Gobbling Ooze

Constructed - 0/10
Limited - 5/10
В подходящия дек, вероятно може да слагаме каунтъри след всеки чъмп блок, но иначе не виждам особена полза да разменяме истински същества за каунтъри, особено след като демиджът отдавна вече не ползва стака. Иначе сам по себе си е доста невпечатляващ като за ънкомън за пет мана.


[ci]Golgari Decoy[/ci]

Golgari Decoy

Constructed - 0/10
Limited - 6/10
[c]Prized Unicorn[/c] винаги е бил доста добра карта за агресивни декове. Този идва и с вграден кард адвантидж. Естествено, подобни карти са добри само когато сме напред в рейса. Ако не сме - 2/2 за четири мана трудно ще ни спаси от загуба.


[ci]Horncaller's Chant[/ci]

Horncaller's Chant

Constructed - 0/10
Limited - 2/10
За осем мана 2х 4/4 не е никак малко. Проблемът е, че осем мана е прекалено много. Колкото и да е бавен форматът, игрите не продължават чак толкова дълго много често. А дори и тогава 6/7 за седем ми се виджа по-доброто решение ...


[ci]Korozda Monitor[/ci]

Korozda Monitor

Constructed - 0/10
Limited - 6/10
И този монитор следва схемата на буболечката - след [c]Gray Ogre[/c] със Scavenge тук имаме  [c]Hill Giant[/c] със Scavenge. Нищо неочаквано един вид. Солиден комън, който в късна игра превръща всеки помръшляк в гигант.


[ci]Mana Bloom[/ci]

Mana Bloom

Constructed - x/10
Сигурно има някакъв дек, в който може да се окаже силно. Това, че лимитира употребата на маната до едно на ход може да се окаже голяма разлика, тъй като не виждам особена полза от еднократната акселерация, в случая в който я играем за две мана.А по-късно в играта - съвсем ... Ефектът е като на  [c]Wall of Roots[/c], само дето приликата с оригинала за съжаление е доста бегла.

Limited - 7/10
В лимитед нещата са доста по-различни - тази карта е перманентен фикс + акселерация, точно за моментите в които имаме нужда от това. Хубавото е, че можем например да я изиграем за две мана, да я ползваме на следващия ход за акселерация и по-късно в играта, ако случайно имаме нужда от фикс да я ползваме отново. Естествено - подобна стратегия важи само за по-бавни декове, но в тях определено очаквам да блести.
 

[ci]Oak Street Innkeeper[/ci]

Oak Street Innkeeper

Constructed - 0/10, Limited 1/10
Нещо не разбирам - с какво биха му пречили на опонента тапнатите ми същества в неговия ход? ... Сайдборд "тех" срещу декове с повечко бройки [c]Paralyzing Grasp[/c]


[ci]Rubbleback Rhino[/ci]

Rubbleback Rhino

Constructed - 0/10
Limited - 5/10
Хубавото тука е, че поспряха малко с издаването на счупени карти с hexproof. Този не е особено вълнуващ, дори за лимитед, но все пак е приятна дефанзивна карта, която не дава на кентаврите да атакуват безнаказано.
В комбинация с KMG ментето може да се окаже един доста бърз и неубиваем часовник.


[ci]Savage Surge[/ci]

Savage Surge

Constructed - 0/10
За constructed [c]Giant Growth[/c] е много по-добрата карта, две мана просто е много за рандъм помпалка.

Limited - 7/10
За лимитед двете с [c]Giant Growth[/c] са горе долу еднакво импактни, но тази сякаш е малко по-добра, защото не е толкова очевидна. Да атакуваш с бочта, и да я ънтапнеш колкото да развалиш плановете на опонента винаги е било много силно. Подобни ефекти обикновено струват три мана, така че за две мана очаквам картата да е причина за доста епични победи (и загуби) :)


[ci]Seek the Horizon[/ci]

Seek the Horizon

Constructed - 2/10
Нещо не мога да си представя, как това би видяло игра, при положение че не слага земите в игра. Все пак 3 за 1 в зелено не е чак толкова срещано, че да му пиша поредната нула ;)

Limited - 4/10
Oсвен ако не играем многоцветен дек, ми е трудно да си представя особена полза от допълнителни три земи в ръка на четвърти ход. В общи линии я виждам като една бройка в дек с поне четири цвята. За другите декове по-скоро няма особен смисъл  от нея.


[ci]Slime Molding[/ci]

Slime Molding

Constructed - 0/10
Доста яко в дек със [c]Snapcaster Mage[/c]. От друга страна, май има и по-хубави карти за целта :)

Limited - 6/10
Toчно толкова добра, колкото и мана имаме. В общи линии 3/3 за 4 или 4/4 за 5 винаги е било напълно ОК за лимитед, а с това може да направим и нещо по-голямо. Така че не виждам причина да не играем колкото бройки докопаме след 4-5ти пик.


[ci]Stonefare Crocodile[/ci]

Stonefare Crocodile

Constructed - 0/10
Limited - 6/10
3/2 напоследък е стандартна големина за комъни за три мана. Допълнителното умение е релевантно, но дори и без него, картата е напълно ОК като 2-3 бройки във всеки дек, независимо с черно или без.


[ci]Towering Indrik[/ci]

Towering Indrik

Constructed - 0/10
Limited - 7/10
[c]Giant Spider[/c] винаги е бил силен и независимо че това не е кор сет, не мисля че ще има някаква особена разлика. В изданието е пълно с малки летящи създания и наземни същества с 2-3 power. Все карти които не минават през 2/4 с reach. Така че пиквайте рано, че после може и да няма.


[ci]Urban Burgeoning[/ci]

Urban Burgeoning

Constructed - 0/10
Някой иновативен дек дизайнер може и да измисли дек с това, с някоя счупена земя, на която не и знам името (или поне изданието от което е). Ама до тогава - толкоз :)

Limited - 0/10
Полза от това, да дам карта за да си ънпапвам фореста в хода на опонента, не виждам особено голяма. Да бяха сложили едно "Draw a card" някъде из текста ...


[ci]Wild Beastmaster[/ci]

Wild Beastmaster

Constructed - 0/10
Limited - 5/10
Това не изглежда, като за карта за всеки дек. Задължително ни трябва начин да го направим по-голям преди да атакува. Тогава се превръща в ходещ Overrun. Така че трябва да се играе с повишено внимание (и мана open), когато това е отсреща и не е само.


[ci]Worldspine Wurm[/ci]

Worldspine Wurm


Constructed - 0/10, Limited 0/10
Нещо като Емракул, ама бе баш ... Не обичам половинчати работи, като за 11 мана можеше поне да има опция да се сложи в игра от гробището, както и да слага червеи като напусне игра, а не като умре. Както и да е - не го виждам да види игра някога така или иначе :)

Общо взето, зеленото е доста солидно за лимитед. Марковите зелени неща за стандарт са ги пропуснали тоя път (или са ги направили шарени). Не ми харесва особено промяната на creature type-овете на картите - особено тея кентаври можеше спокойно да са си Beast/Elephant, но останалото си е напълно ОК.

Това е от мен за днес, очаквайте продължението утре с едноцветните бели карти.
Коментарите във форума - тук.
Иван

banner
Януари 2020
П В С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Събития

Няма предстоящи събития