RTR - Set Review - BLUE

Сряда, 10 Октомври 2012 02:17 Автор: 
RTR - Set Review - BLUE

Днес ще направим един кратък преглед на синьото в сета.

[ci]Aquus Steed[/ci]

Aquus Steed

Constructed - 0
Limited - 3
Според мен са попрекалили в желанието си да направят далечния братовчед на [c]Saltfield Recluse[/c] и [c]Silvergill Douser[/c] неиграем. Не че няма ситуации, в които картата ще е добра, но четири мана и три мана за активация са прекалено много ...


[ci]Blustersquall[/ci]

Blustersquall

Constucted - 3
Попринцип не бих играл такава карта, но видях как се игра [c]Sleep[/c] известно време, така че не бих се учидил да видя и това в нечий сайдборд.

Limited - 7
За четири мана отваря вратата за летална атака, като преди това може и да ни спаси от такава. Доста приятен финишър за всеки що годе агресивен дек. Без Overload не виждам ситуация в която бих го изиграл, та сякаш можеше направо да го принтнат като инстант за четири мана.


[ci]Cancel[/ci]

Cancel

Много е важно да го има във всяко издание. Tоку виж сме забравили, че каунтърспелите всъщност са били яки някога.

[ci]Chronic Flooding[/ci]

Chronic Flooding

Constructed - 0
Limited - 0
Може би най-лошата карта в изданието. Реално не прави абсолютно нищо - ако му пречи, опонентът просто ще спре да ползва земята.


[ci]Conjured Currency[/ci]

Conjured Currency

Constructed - 0
Limited - 4
Ако не друго, картата  поне e интересна. При по-добър за нас борд ни гарантира, че опонентът няма да изиграе нищо по-силно от нашите същества, под угрозата да не го откраднем. Не че е нещо на което може да разчитаме, но със сигурност картата изглежда като нещо, което не е лошо да сложим в мейн дека си от сайдборда, ако видим някоя голяма бомба в дека на опонента. Дали подобни карти не трябва да са реъри е съвсем друга тема.


[ci]Crosstown Courier[/ci]

Crosstown Courier

Constructed - 0
Limited - 4
Ако имате остра нужда от син две-дроп без evasion - това е човекът! Друга полза от него няма: умението му е абсолютно безсмислено, предвид отсъствието на прилични карти за "mill" дек в изданието.


[ci]Cyclonic Rift[/ci]

Cyclonic Rift

Constructed - 7
[c]Disperse[/c] и подобните нему карти винаги са били играеми в стандарт. Overload механиката го превръща от обикновен баунс в win condition, а понякога дори и в масов ремувъл (особено срещу токени), което е доста сериозно подобрение.

Limited - 10
Алтернативният текст на картата е  "I win the game". Честно казано, не се сещам за друга карта в изданието, която сама печели игри, а  с тази , това го видях за няколко дни не един и два пъти. За седем мана в края на хода на опонента му връщаме целия борд в ръка и ако по някаква причина не умре, имаме цялата си мана да му направим друга поразия преди га му направим втория (и надяваме се вече летален) алфа страйк. На всичкото отгоре дори Overload-a струва само единична синя, което прави картата splashable в абсолютно всеки дек. Та ако има карта която не струва много пари и няма абсолютно никаква причина някой да пусне на драфт - тази е!


[ci]Dispel[/ci]

Dispel

Constructed - 5
Един от най-елегантните каунтърспели в играта, издаден във формат, който просто няма нужда от него. Тъжно ...

Limited - 2
Сайдборд карта срещу [c]Cyclonic Rift[/c]-a на опонента. За друго приложение сякаш не се сещам.


[ci]Doorkeeper[/ci]

Doorkeeper

Constructed - 0
Limited - 3
Също сайдборд карта за срещу много агресивни декове. Добре спира всякакви ранни ракдос гадини, кентаври и прочее.


[ci]Downsize[/ci]

Downsize

Constructed - 0
Limited - 4
Накратко - скъп син [c]Fog[/c]. Не мога да си представя сценария в който можем да го ползваме офанзивно, макар да няма ограничение да се играе само в комбат фазата на опонента. Картата все пак е приемлива сайдборд опция срещу агресивни декове, когато се опитваме да печелим рейс, така че бих и дал шанс поне един-два пъти.


[ci]Faerie Impostor[/ci]

Faerie Impostor

Constructed - 4
Макар и да не виждам някакво особено приложение в стандарт, картата все пак има доста добра синергия със [c]Snapcaster Mage[/c] и други карти с ефекти при влизане/излизане от игра, така че не е невъзможно някой хитроумен декбилдър да измисли дек с нея

Limited - 7
Изключително силна в бяло сини декове с повечко detain. Спасява съществата ни от [c]Arrest[/c] и [c]Paralyzing Grasp[/c], и не на последно място, работи по чудесен начин с карти с ефекти при влизане в игра (като [c]Centaur Healer[/c] и [c]Voidwielder[/c]). В по-късна игра е просто 2/1 флайър, който влиза в игра след като сме атакували с нещо, защото е само едно мана и не ни пречи по никакъв начин.
Естествено, картата е много делече от класата на  [c]Kor Skyfisher[/c], поради простата причина, че не можем просто да я изиграем и да си върнем земя в ръката. Но все пак, да почнем ход назад но с 2/1 летялка в игра би било прекалено силно вероятно.


[ci]Hover Barrier[/ci]

Hover Barrier

Constructed - 0
Limited - 4
След като залостите вратата с [c]Doorkeeper[/c] , не е лошо да сложите и бариера :)
Както и 0/4 братовчедът и, сайдборд карта за срещу много агресивни декове ще е основната функция и на тази иначе нищо не правеща стена.
Шегата настрана, но двете заедно се превръщат и в win condition, заради умението на Doorkeeper-a.[ci]Inaction Injunction[/ci]

Inaction Injunction

Constructed - 0
Limited - 6
Много обичам кантрипи, които даже и имат някакъв полезен ефект. Тази карта позволява да прокараме някоя атака  (през блокърите на опонента) докато си търсим земите. А в късната игра, опонентът винаги трябва да има едно наум, когато смята колко блокъра ще са му нужни за да не умре.


[ci]Inspiration[/ci]

Inspiration

Constructed - 0
Limited - 4
Макар и две за едно, четири мана просто е прекалено много, особено за драфт. В сийлд я играх и не бях прекалено недоволен, но честно казано бих предпочел да имаше  [c]Divination[/c] вмето нея. Три мана, пък било то и на сорсъри спийд е доста по-приемливо.


[ci]Isperia's Skywatch[/ci]

Isperia’s Skywatch

Constructed - 0
Limited - 6
3/3 е стандартното тяло на флайъри за пет мана. Този струва шест, но допълнителната мана си струва напълно временното арестуване на най-голямото същество на опонента.


[ci]Jace, Architect of Thought[/ci]

Jace, Architect of Thought

Constructed - 8 Limited - 9
От четвъртия път, Wizards най-накрая уцели балансирания вариант :) Картата е доста добра и същевременно много далеч от счупения [c]Jace, the Mind sculptor[/c].
Първото умение не изглежда много силно, но все пак на пет каунтър-а до някаква степен прави възможно да ънтапнем с него, дори и опонента да има борд от повече от едно същество. Токен генератори от типа на Lingering Souls напълно се обезличават като бонус. За лимитед това умение е доста по-добро, предвид че се играят много повече същества и доста по-често се получават закучени бордове, които се решават от подобни тънки предимства.
Второто умение е чиста форма на card advantage и с чиста съвест може да се ползва в търсене на решения за борда на опонента или за начин да спечелим играта (или просто защото можем разбира се :) ).
Третото умение не вярвам да се стига някога до него, но също е начин да убием опонента, ако случайно в нашия дек не е останало нищо с което да го направим.
Като цяло - изключително качествена и същевременно балансирана карта. Играйте я и няма да съжалявате :)


[ci]Mizzium Skin[/ci]

Mizzium Skin

Constructed - 0
Limited - 2
Има един вариант, в които бих играл тази карта след сайдборд и той включва много ремувъл от страна на опонента, в комбинация с много специфични карти в моя дек, които не мога да прежаля да ми убият (предполагам някакви митици). Вземете си поне едно такова за сайдборда, няма да ви навреди със сигурност. /бел. ред.  хубаво е че научих как точно работи Overload и Cyclonic Rift хех :) /


[ci]Paralyzing Grasp[/ci]

Paralyzing Grasp

Constructed - 0
Limited - 4
По-често и лошият ремувъл е по-добър от нищо. Накратко - избягвайте да го играете до колкото е възможно, но все пак не се свенете да го сложите в основния дек, ако нямате достатъчно по-добри опции.


[ci]Psychic Spiral[/ci]

Psychic Spiral

Constructed - 0
LImited - 3
Поредната глупост, на която пише "target player puts x cards in his graveyard". Единствената полза от тази карта виждам във възможността да си върнем хубавите карти от гробището в дека, но 5 мана ми се вижда малко прекалено много за целта. Да не говорим че [c]Footbottom Feast[/c] не стига че е за три мана, не стига че е инстант ами и тегли карта ...
 

[ci]Runewing[/ci]

Runewing

Constructed - 0
Limited - 6
2/2 за четири мана е напълно ОК в голяма част от случаите, а този като умре даже и тегли карта. Не виждам причина да не играя 2-3 бройки във всеки лимитед дек. Картата е просто добра, макар и да не блести. Не рядко 2/2 флайъри са печелели и игри, освен всичко друго :)


[ci]Search the City[/ci]

Search the City

Четенето на подобни карти отдавна ме доведе до мисълта, че май е по-добре да спрат да издават червени и сини енчантмънти, които не са аури. По този начин ще спасят много милиарди мозъчни клетки от преждевременна смърт.


[ci]Skyline Predator[/ci]

Skyline Predator

Costructed - 0
LImited - 6

Ето такива карти харесвам: комбат трик и win condition - две в едно.
Вярно - за щест мана, та не трябва да се прекалява с тежките карти в дека, но пък никога не бих отказал една със сигурност.


[ci]Soulsworn Spirit[/ci]

Soulsworn Spirit

Costructed - 0
LImited - 6
Още една солидна карта за лимитед. Макар и четири мана, detain-а компенсира, а unblockable  за лимитед винаги е било доста силно и изисква навременен ремувъл, ако опонентът има желание за победа.


[ci]Sphinx of the Chimes[/ci]

Sphinx of the Chimes

Constructed - 1
5/6 сфинксовете заслужават все пак малко повече от долнопробни комъни и енчантмънти. За съжаление умението му е прекалено недомислено, за да има някаква теория да види игра извън лимитед. А дори и в стандарт, големите ванила флайъри не са на почит от много години.

Limited - 8
За лимитед това, че е голям, лети и струва само шест е напълно достатъчно. Като бонус идва и фактът, че е 5/6, което макар и с малко, намалява опциите за ремувъла който може да ползва по него опонентът.


[ci]Stealer of Secrets[/ci]

Stealer of Secrets


Constructed - 0
LImited - 5
В комбинация с баунс и detain, шансовете да изтеглим поне една карта, ако го изиграем на трети ход не са никак малки. А понякога това е достатъчно да спечели и играта дори. Така че не подценявайте тази карта, колкото и да не ви се вижда особено добра.


[ci]Syncopate[/ci]

Syncopate


Constructed - 4
Като няма риба, и ракът е риба ... След като обявиха, че [c]Mana Leak[/c] е прекалено силен и издадоха [c]Cavern of Souls[/c], аз не очаквах и толкова да отпуснат. Все пак Syncopate e някаква опция, ако искаме да играем дек с каунтърспели. Не че [c]Dissipate[/c] не е по-добра карта, но по-добре да има и нещо с което евентуално да контрираме спел на втори ход (когато Марс, Венера и Плутон се наредят в една линия основно).


Limited - 5
За лимитед картата е по-добра, и макар [c]Cancel[/c]  да е по-добрата карта, препоръчително е съществата със Scavenge да не влизат в гробището. Иначе е напълно ОК сайборд карта срещу бомбите на опонента, но не изключвам възможността и да я играя в основния дек (ако се налага).


[ci]Tower Drake[/ci]

Tower Drake

Constructed - 0
Limited - 6
Напълно стандартен флайър за три мана с добавен лек бонус при наличието на бяла мана. Нищо впечатляващо и същевременно карта от която бих играл колкото и бройки да имам в пула.


[ci]Voidwielder[/ci]

Voidwielder


Constructed - 0
Limited - 7


1-2-3-4 - колкото повече, толкова повече. Темпото което ни печели тази карта е достатътчна причина, да не се интересуваме от това че е само 1/4. Да, 1/4 не печели игри само, но дори и лошия [c]Riftwing Cloudskate[/c] заслужава нужното уважение.

Както обикновено, сините карти не ни изненадват с нищо - стандартните летящи създания, малко кард дроу, малко баунс и някой и друг неиграем извън лимитед каунтърспел + една-две големи бомби за цвят, съчетано с прилична бройка неиграеми в какъвто и да е формат карти. Този филм го гледаме кажи речи във всяко издание. Играйте синьо на собствена отговорност - според мене е добро :)

Благодаря ви за вниманието!
Коментирите в темата във форума тук. Очаквайте следващия път ревюто на любимия ми за лимитед цвят :) И този път си го оставих за десерт.

Иван

banner
Август 2019
П В С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Събития

Няма предстоящи събития