RTR Set Review - BLACK

Сряда, 17 Октомври 2012 10:59 Автор: 
RTR Set Review - BLACK

След кратко прекъсване, продължаваме с ревюто на черното.

[ci]Assassin's Strike[/ci]

Assassin’s Strike

Constructed - 0
Limited - 7
Малко е тежък и добавеното умение не е прекалено релевантно на шести ход, но за сметка на това убива всичко и не пита. Честно казано бих предпочел да струва 5 и да не прави нищо повече, но дори и минималния card advantage е добре дошъл.


[ci]Catacomb Slug[/ci]

Catacomb Slug

Constructed - 0
Limited - 2
Силно се надявам, да не ми се налага никога да играя с подобна карта в този формат. Не че е напълно неиграема - все пак 2/6 е доста необичайно за черни карти. Проблемът е че за толкова много мана има доста по-добри опции.


[ci]Cremate[/ci]

Cremate

Constructed - 5
От серията "Колкото повече начини има да убием стратегиите използващи гробището - толкова по-добре". Това че се самозамества я прави чудесна сайдборд карта. Има особено приятна интеракция със Snapcaster Mage. Аз много харесвам такива карти, защото дори когато не правят това за което са сложени в дека, поне теглят карта когато се наложи и дори да изтеглим две или повече, не е болка за умиране. Нещо което не може да се каже за повечето карти с подобен ефект, които обикновено са безполезни, когато се изтегли повече от една.

Limited - 5
Също сайдборд карта основно срещу Голгари базираните декове, но ако нуждата го налага, може да се играе и мейн. Просто магическото словосъчетание "draw a card" в текста на всяка евтина карта я прави играема, независимо какво друго пише на нея.


[ci]Daggerdrome Imp[/ci]

Daggerdrome Imp

Constructed - 2
Ако по някаква причина се появи трайбъл дек с импове, този със сигурност ще види игра в блок :) Или пък по-скоро няма?

Limited - 5
Не е особено впечатляващ, но общо взето бих го играл във почти всеки дек само и единствено заради кривата. В агресивен ракдос ти дава малко ивейжън + релевантния лайфлинк, а в голгари дек се връзва много добре със Scavenge. Може да не е впечатляващ, но все пак картата не е и безполезна, особено ако имаме начини да го направим по-голямо импчето.


[ci]Dark Revenant[/ci]

Dark Revenant

Constructed - 0
Limited - 4
Умението му е нож с две остриета - когато сме напред и атакуваме, всичко е точно. Ако се налага да играем дефанзивно, последното нещо което искаме е да си запушим дроу степа. Иначе си е съвсем приличен флайър за четири мана ако имаме нужда от такъв.


[ci]Dead Reveler[/ci]

Dead Reveler

Constructed - 2
Някак не си го представям да види игра в станадарт, но може в блок, нелош агресивен три дроп.

Limited - 6
3/4 за три няма как да е лошо, а ако толкова се налага може да влезне и като блокър. Колкото по-агресивен е декът, толкова е по-добър (както и останалите карти с ънлийш).


[ci]Desecration Demon[/ci]

Desecration Demon

Constructed - 5
Огромен летящ демон за четири мана - повече oт това трудно може да се иска (освен трампъл). Леко ме съмнява да стане някакъв фактор в стандарт, но все пак картата не може да бъде подценявана.

Limited - 8
Дроубека му е релевантен, особено срещу декове с токен генератори. Колкото по-рано слезе на борда - толкова по-добре, защото рано или късно опонентът спира да има как да го тапва и умира после много бързо.


[ci]Destroy the Evidence[/ci]

Destroy the Evidence

Limited, Constructed - 0
По-добре унищожете доказателствата, че някога сте играли тая карта :)


[ci]Deviant Glee[/ci]

Deviant Glee

Constructed - 0
Limited - 4

Нелоша карта за суперагресивни декове. Страда от синдрома на всяка аура - всеки ремувъл на опонента ни прави 2 за 1. За съжаление не дава Evasion, но пък и за едно мана няма какво повече да се иска. Общо взето сигурно не бих отказал една бройка във всеки ракдос дек, но не бих го играл никъде другаде.


[ci]Drainpipe Vermin[/ci]

Drainpipe Vermin

Constructed, Limited - 0
От издание на издание, плъховете стават все по-лоши. Предишния поне дискардваше карта на рандъм, а при този не стига че опонентът просто хвърля рандъм земя, ами и иска да пазим мана за момента в който ще умира ... Не си губете времето по-добре.


[ci]Grave Betrayal[/ci]

Grave Betrayal

Constructed - 0
Limited - 5
Прекалено много мана струва (и с право), за по-малко сигурно щеше да е изпусната. Перфектен финишър за контрол дек с много ремувъл и добра сайдборд карта за срещу декове със Scavenge. При всички случаи, аз бих избягвал да я играя, освен в декове с много ремувъл спелове(те са хубави и без него обаче :) ).


[ci]Grim Roustabout[/ci]

Grim Roustabout

Constructed - 1
Limited - 6
Скелетите обикновено са дефанзивни карти, но този е малко по-различен. За разлика от [c]Drudge Skeletons[/c] има опцията да влезе по-голям, което е доста удобно за ранен дроп в агресивен дек. Въпрос на преценка е кога как да го ползваме, но в повечето случай това е картата с Unleash, която най-често ще влиза в игра без +1/+1 каунтъри.


[ci]Launch Party[/ci]

Launch Party

Constructed - 0
Limited - 4
Убива всичко и само за четири мана, клаузата да сакнем същество е сериозна, допълнителните две живот които правим на опонента не са лоши също. Общо взето трябва да се внимава с тази карта, но не е зле нито за декове със unleash същества които в даден момент спират да атакуват и блокират, нито за декове със scavenge, при които загубата на същество не е чак толкова важна, предвид че се връщат под формата на каунтъри. Има добра синергия с [c]Gatecreeper Vine[/c] и [c]Axebane Guardian[/c], които в даден момент от играта само заемат място на борда.


[ci]Mind Rot[/ci]

Mind Rot

Constructed - 3
Имаше времена, в които тая карта дори видя игра в сайдборда на Jund-а, като 5ти [c]Blightning[/c]. Не вярвам да се повторят скоро, ама кой знае :)

Limited - 4
Нелоша сайдборд карта, която в краен случай може да се играе и мейндек. Две за едно обикновено е добре, най-силна е разбира се когато дискарднем последните две карти от ръката на лошия. Естествено винаги има риск да го топдекнем когато не ни трябва.


[ci]Ogre Jailbreaker[/ci]

Ogre Jailbreaker

Constructed - 0
Limited - 6
В общи линии, ако имаме поне един Gate в дека си, не виждам причина да не го играем. Дори и да нямаме, 4/4 стени не са нещо през което се минава лесно. За повече бройки със сигурност трябва да си направим добре сметката, защото със сигурност ще има игри в които не теглим гейтове.


[ci]Pack Rat[/ci]

Pack Rat

Constructed - ?
Не виждам как това ще влезне в дек, но със сигурност е интересен дискард аутлет.

Limited - 9
Единствената причина поради която не и пиша 10, е че просто иска време докато почне да прави каквото прави и е малко мана интензивна. Общо взето, това е картата която искам да имам във всеки сийлд пул - сплашва се лесно и печели игрите сама. Нужно е само да ънтапнем веднъж с него в игра, после нещата са лесни (освен ако отсреща няма дракони или сфери разбира се) :)
Не забравяйте да пазите земи в ръката ако го имате в дека си!


[ci]Perilous Shadow[/ci]

Perilous Shadow

Constructed - 0
Limited - 4
Сенките обикновено изискват много черна мана за да оперират добре, тук има включена и безцветна в микса, та картата изобщо не е за изхвърляне. Повече от една бройка ме съмнява да сложа някога в дека.


[ci]Sewer Shambler[/ci]

Sewer Shambler

Constructed - 0
Limited - 6
Смислен три дроп, с вградено две за едно + евентуален evasion. Една от малкото карти със Scavenge, които не изискват един тон мана. Със сигурност може преспокойно да се играе мейн дек, но все пак го виждам като сайдборд материал срещу черни декове.


[ci]Shrieking Affliction[/ci]

Shrieking Affliction

Constructed - 0, Limited - 0
Много далечен братовчед на [c]The Rack[/c].


[ci]Slum Reaper[/ci]

Slum Reaper

Constructed - 0
Limited - 6
В Алара имаше една карта наречена [c]Fleshbag Marauder[/c], която беше играема и същевременно не особено вълнуваща. Покрай нея имаше разни синергии с unearth същества и токен генератори. Аналогично, това би следвало да е ОК със scavenge и токен генератори. За разлика от мародера обаче, това е 4/2, което почти сигурно остава на масата, за сметка на нещо по-малко. Така че картата вероятно е добра, въпреки едното мана отгоре. [c]Diabolic Edict[/c] ефеките обаче имат проблема, че рядко умира това което наистина искаме :)


[ci]Stab Wound[/ci]

Stab Wound

Constructed - 0
Limited - 7
Първоначално си мислех, че тази карта е просто скъп [c]Dead Weight[/c], оказа се обаче доста по-добра всъщност. Дори и за две мана повече, картата от прост ремувъл може да изпълнява и ролята на win condition, oсобено ако имаме същества с evasion, за да не позволяваме на опонента да блокира.


[ci]Tavern Swindler[/ci]

Tavern Swindler

Constructed - 0
Limited - 4
Напълно приемлив две дроп. Умението му е доста интересно и със сигурност си струва да се използва в дадени ситуации, когато трябва да се надяваме, че късметът ще ни се усмихне.


[ci]Thrill-Kill Assassin[/ci]

Thrill-Kill Assassin

Constructed - 4
Сигурно в някой блок дек може и да се намърда, кой знае ... Малко ми е странно как го споменавам този формат вече за не знам кой път, без някога да съм го играл, ама ще ме прощавате :) Иначе други ще ме обвинят, че на всички карти слагам нули.

Limited - 7

За две мана няма какво повече да се иска от една карта - релевантна е и рано и късно в играта, а ако искаме, можем да го оставим и в защита. Не мога да си представя дек в който няма да искам да имам колкото се може повече от тези.


[ci]Ultimate Price[/ci]

Ultimate Price

Constructed - 6
Заема овакантения слот на [c]Doom Blade[/c] и [c]Go for the Throat[/c], но за съжаление поне на пръв поглед ми изглежда че може да не е достатъчно добра. В момента няма дефинирана мета, нито огромно количество играеми двуцветни карти, но след всяко следващо издание в стандарт, картата ще става все по-лоша със сигурност. Иначе няма нужда от особени обяснения - черен ремувъл, който убива много, но не всичко :)

Limited - 7

Дори и с всичките шарении в изданието, ремувъл за две мана винаги е хубав. Така че взимайте ги и не питайте :)


[ci]Underworld Connections[/ci]

Underworld Connections

Constructed - 6
Фикснатата [c]Phyrexian Arena[/c] създаде доста hype при спойлването си, но честно казано не мисля че тази карта ще е някакъв фактор. Фактът че връзва една земя изобщо не е за подценяване.

Limited - 7

Oще не съм имал удоволствието да играя с тази карта, но ми се струва, че просто няма как да не е добра, особено в късната игра, когато и без друго имаме достатъчно мана за да не ни пречи. Вярно - губенето на живот може да е проблем, но все пак имаме някакъв контрол над процеса, не е като да губим задължително всеки ход.


[ci]Zanikev Locust [/ci]

Zanikev Locust

Constructed - 0
Limited - 6

Прекалено скъп за 3/3 флайър. За шест мана можеше спокойно да е 4/4. При всички случаи няма как да е неиграем, но няма особени причини да се взима рано. Картата не е нищо особено нито в защита нито в атака.


Черното в изданието е сравнително добро - има агресивни същества и малко ремувъл. Доста по-добре от това на което сме свикнали всъщност :) Прави впечатление, че са забравили да сложат играеми извън лимитед карти този път. Освен [c]Ultimate Price[/c] всичко друго изглежда като лимитед материал за момента.


Благодаря за вниманието. Следващия път продължаваме най-накрая с шаренията и по специално гилдиите Izzet и Azorius.
Вижте и темата за коментари във форума : тук!

Иван

banner
Август 2019
П В С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Събития

Няма предстоящи събития