RTR - Set Review - Izzet

Понеделник, 22 Октомври 2012 02:02 Автор: 
RTR - Set Review - Izzet

Продължаваме с любимата на много играчи Izzet гилдия.

[ci]Chemister's Trick[/ci]

Chemister’s Trick

Constructed: 0
Limited: 4
-2/-0 умението понякога и само е доста добро. По-доброто в тази карта е, че можем да накараме опонента да атакува с всичко, като понесем минимални щети в процеса. Ще има сутиации, в които това ни печели играта, но честно казано не прави много иначе.
Играйте я внимателно, и никога по повече от една бройка. Аз не бих отказал една в сайдборда, но още не ми се е случвало да я сайдвам или изобщо да съжалявам, че нямам.


[ci]Counterflux[/ci]

Counterflux

Constructed: 4
Mисля, че издаването на тази карта е доста позакъсняло. Картите със Storm механиката от Scourge и Time Spiral със сигурност биха били по-слаби, ако в същите формати имаше Counterflux, но в момента не мога да си представя особено сериозни причини да искам да сложа Counterflux в дека си. Не и във формати доминирани от същества.

Limited: 3
[c]Cancel[/c] струва също три мана и не иска два цвята ... За лимитед това, че не може да се контрира и това, че може да контрира няколко спела наведнъж не мисля че са от значение.


[ci]Epic Experiment[/ci]

Epic Experiment

Constructed: 4
Това е карта, около която може да се заформи някакъв комбо дек. Без евтини ритуали и карти като [c]Ponder[/c] и [c]Preordain[/c] в Modern това ми се струва малко вероятно, а за Стандарт пък съвсем. Все пак не знаем какво ще има в следващите издания :)
Малка е вероятността това да е новият [c]Mind's Desire[/c], но все пак трябва да се има винаги едно наум.

Limited: 2
Ако направя някакъв дек с поне 10-12 неситуационални спела без X в цената, може и да го пробвам някога, ама се съмнявам, че си струва усилието.


[ci]Essence Backlash[/ci]

Essence Backlash

Constructed: 0
Не стига, че струва четири мана, ами контрира и само същества ...

Limited: 4
Приемлива карта, заради добавения демидж. Особено добра, когато имаме същества с flash и други смислени инстанти в дека. Все пак четири мана е доста, та доста бих помислил дали да сложа в дека карта, която е добра само когато сме напред в играта.


[ci]Firemind's Foresight[/ci]

Firemind’s Foresight

Constructed: 1
Ако не струваше седем мана, може би има някаква теория да бъде играема. Все пак теглим три карти, и то точно тези три които искаме. Но седем просто е прекалено много, особено като се има предвид и факта, че в този момент може да имаме нужда да изтеглим нещо различно от инстанти за 1-2-3 мана ...

Limited: 3
Проблемът със седемте мана пак е налице. Допълнително, тук по-трудно можем да изберем цели три карти които да си намерим. Инстанти за две и три мана има, инстантите за едно обаче са прекалено малко. Oсвен [c]Blustersquall[/c], другите опции не са особено вълнуващи.
Честно казано единствения дек в който бих я пробвал тази карта, трябва задължително да има по няколко бройки от следните карти: [c]Blustersquall[/c], [c]Izzet Charm[/c] и [c]Annihilating Fire[/c] или подобни по сила карти :) В противен случай не си струва усилията ...


[ci]Goblin Electromancer[/ci]

Goblin Electromancer

Constructed: 6
Не знам до колко ще бъде релевантен в стандарт, в Modern се видя обаче, че картата е доста добра и основна част от новия [c]Pyromancer's Ascension[/c] / [c]Past in Flames[/c] дек.
Limited: 6
В класически UR дек, умението му е доста релевантно, защото ни позволява да играем тежките спелове (които са в голямо количество в тези цветове) с ход (а понякога и два) по-рано. Освен всичко друго, може да прокара и малко демидж в ранната игра. Не на последно място е и добър таргет за [c]Pursuit of Flight[/c].


[ci]Hypersonic Dragon[/ci]

Hypersonic Dragon

Constructed: 3
Ако ви трябва финишър за пет мана, сигурно е по-добре да играете [c]Thundermaw Hellkite[/c].

Limited: 8
[c]Air Elemental[/c] с Haste няма как да е зле. Допълнителният текст е почти без никакво значение.


[ci]Izzet Charm[/ci]

Izzet Charm

Constructed: 7
Със сигурност, това е най-добрият чарм за constructed формати. И трите мода са много релевантни във всички фази на играта:

- контрира неприятни спелове
- убива неприятни малки същества
- намира земи, намира отговори на проблеми или просто разменя изтеглените в повечко земи в късната игра за по-релевантни карти.

Limited: 7.50
За лимитед всичко написано по-горе важи със страшна сила. Може би само [c]Selesnya Charm[/c]  е по-добър от него, но не мисля, че често ще се налага да имаме избор между единия от двата така или иначе :)


[ci]Izzet Staticaster[/ci]

Izzet Staticaster

Constructed: 2
Не че е нещо нечувано, да играем "pinger" в стандарт или блок, но този според мен не е достатъчно добър. Макар и 0/1, [c]Cunning Sparkmage[/c] можеше да прави демидж и по лошия, а комбинацията с [c]Basilisk Collar[/c] го превръщаше в доста повече от прост пингър.

Limited: 6
Малко е ситуационен и има доста голяма вариация в това което прави - срещу зелените декове например, картата е почти безполезна, защото там почти няма х/1 същества. Най-добра е срещу бяло-сините декове или в комбинация със същества с First Stike, защото може да се ползва и като комбат трик.
Аз лично нямам никакви скруполи да го сложа в сайдборда - просто като 0/3 срещу зелени декове полезността му е минимална, защото нито убива нещо, нито може да блокира добре.


[ci]Mercurial Chemister[/ci]

Mercurial Chemister

Constructed: 1
Limited: 8
Картите които могат да печелят игри сами винаги заслужават респект. Ако не сме вече много назад в играта, ми е много трудно да си представя как може да я загубим, след като ънтапнем благополучно с това момче.


[ci]Nivix Guildmage[/ci]

Nivix Guildmage

Constructed: 4
Картата е достатъчно добра, за да не я отписвам още отначало - за разлика от повечето карти които оценявам с нули, ниският мана кост, съчетан с добри умения и тяло винаги могат да се окажат от значение, стига да се намери правилния дек за целта.

Limited: 7
Със сигурност не е най-добрият гилдмейдж, но картата е много по-добра отколкото изглежда. И двете умения са релевантни, а ако му се даде време, първото умение може да печели игри само (стига да имаме достатъчно добри други карти в дека разбира се).
В общи линии това е карта, която възнаграждава добрата игра и вземането на правилни решения. Преди да се научим да играем по правилен начин с подобни карти, е трудно да им се прецени истинската сила.


[ci]Niv-Mizzet, Dracogenius[/ci]

Niv-Mizzet, Dracogenius

Constructed: 7
Новият Niv MIzzet e със сигурност по-добър от оригинала ([c]Niv-Mizzet, the Firemind[/c]. Макар и да не прави нищо в хода, в който влиза в игра, ънтапнем ли - ми е много трудно да си представя как губим играта. Ако сме успели да проконтролираме борда преди това, дори и да умре в последствие, със сигурност можем да изтеглим 2-3-4 карти, с които да спечелим играта лесно след това.
Естествено, нуждата да ънтапнем, смалява импакта му драматично, за това не може да бъде в една лига с титаните от м11/12,  [c]Angel of Despair[/c], [c]Angel of Serenity[/c] и т.н. Но при всички случаи е доста сполучлив избор за финишър в контрол дек.

Limited: 9
Трудно може да се надяваме да отворим нещо по-добро. Ънтапваме и печелим играта, просто е :)


[ci]Teleportal[/ci]

Teleportal

Constructed: 2
Limited: 7
Поредната "I win the game" карта. Общо взето, единственото което ни притеснява е опонентът да няма [c]Druid's Deliverance[/c]. Особено приятен сплаш в ракдос декове, чиито ранни дропове могат лесно да бъдат спряни с х/4 или по-големи стени.


[ci]Thoughtflare[/ci]

Thoughtflare

Constructed: 5
Малко е скъп, и честно казано трудно бих се навил да го играя в момента (вместо [c]Izzet Charm[/c] и [c]Desperate Ravings[/c]), но картата със сигурност не е лоша и съм сигурен че ще се играе някъде по 1-2 бройки.

Limited: 8
Доста сходна по функция с [c]Tidings[/c], защото след пети ход рядко имаме нужда от още прекалено много земи, за това просто можем да дискардем две ненужни земи и да убием опонента с останалото. Общо взето ако искате да теглите карти в този формат, това е картата :)


[ci]Blistercoil Weird[/ci]

Blistercoil Weird

Constructed: 0
Limited: 0
Ами няма много какво да се обсъжда тука, просто не го играйте!


[ci]Frostburn Weird[/ci]

Frostburn Weird

Constructed: 0
Limited: 7

В моите очи, от малкото драфтове които направих, това е страхотна карта и най-добрия комън две дроп във всички цветове. За разлика от много други същества за две мана е релевантен по всяко време в играта и най-добре от всичко носи [c]Pursuit of Flight[/c].


[ci]Nivmagus Elemental[/ci]

Nivmagus Elemental

Constructed: 5
Доста невълнуващ ми се струва. В модърн измислиха някакъв дек с Kiln Fiend и този, но честно казано не изглеждаше достатъчно добро. Просто да си махам спеловете от стака, за да го направя голям и да изяде рандъм ремувъл или баунс от опонента не ми се вижда прекалено силно.
Има някаква теория да се играе в един дек с [c]Clout of the Dominus[/c]. Колкото до стандарт, нещо не виждам как би се получил дек с него, особено след ротацията на безплатните спелове от SOM. А сам по себе си изобщо не е впечатляващ, било то и за едно мана на първи ход.

Limited: 0
Освен ако не искаме да атакуваме за по едно на ход, друга причина да го сложим в дека май няма :)


В заключение аз лично не съм особено доволен от качеството в Izzet гилдията. Има и доста неприемливо количество пълнеж, дори и на реър/митик слот. Освен [c]Izzet Charm[/c], Niv Mizzet и [c]Thoughtflare[/c] останалите карти трудно ще видят игра извън лимитед. Като цяло картите ми изглеждат доста по-зле от шарените карти в Azorius, но това е положението :)
Успокоението е, че все пак можеше да е и доста по-зле ;)))

Благодаря за вниманието!
Темата за коментари във форума - тук.

Иванbanner
Август 2019
П В С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Събития

Няма предстоящи събития