RTR - SET REVIEW - SELESNYA

Петък, 26 Октомври 2012 11:49 Автор: 
RTR - SET REVIEW - SELESNYA

Ето го най-накрая и ревюто на Селесня. Ще извинявате, че се позабавих, но пък така мога да понапиша малко по-смислени неща, след като съм играл с картите :) Щото тя теорията си е теория, ама практиката понякога показва изненадващи неща.


[ci]Armada Wurm[/ci]

Armada Wurm

Constructed - 7

Армадата е със сигурност титан от ново поколение. 2х 5/5 с трампъл за шест мана много наподобява [c]Grave Titan[/c] и [c]Broodmate Dragon[/c], цветовата комбинация обаче не съм сигурен че има нужда точно от него сякаш. Със сигурност ще види някаква игра, трудно ми е да си представя обаче да стане основен фактор в стандарт.

Limited - 9

Не е невъзможно да загубим след като го изиграем, съмнява ме да се случва често обаче.


[ci]Call of the Conclave[/ci]

Call of the Conclave

Constructed - 5

[c]Watchwolf[/c] беше основна част от Zoo дековете от едно време, качеството на съществата стана значително по-добро през изминалите години обаче. Картата не е лоша, и със сигурност ще види игра в разни бяло-зелени декове, съмнявам се обаче да е нещо специално.

Limited - 7

За лимитед картата е супер добра. Първо, ако изключим [c]Pack Rat[/c] и няколко гилдмейджа, не се сещам за други по маркови същества за две мана. Второ - фактът че е токен е по-скоро бонус, заради populate механиката (която ще коментирам отделно по-надолу). Не очаквам да са в бустера след 2-3ти пик, така че взимайте овреме :)


[ci]Centaur Healer[/ci]

Centaur Healer

Constructed - 5

Един пример за еволюцията на играта и съществата в нея:

Преди 8 години - [c]Loxodon Hiearch[/c] - Rare

Преди 4 години - [c]Kitchen Finks[/c] - Uncommon

В днешни дни - [c]Centaur Healer[/c] - Common

Поне докато [c]Thragtusk[/c] е в стандарт, силно се съмнявам картата да види някаква игра в стандарт. Просто разликата в силата на картите е огромна, а ме съмнява да има нужда от още такива ефекти.

Limited - 7

От по-добрите карти в гилдията, и един от най-силните комъни в изданието със сигурност. Картата удря здраво и обръща рейсове, та няма как да ни е лошо, независимо колко бройки докопаме.

За съжаление онлайн селеснията е overdrafted, та не мисля че имам пикнат и един брой за петнайсетина драфта :)


[ci]Collective Blessing[/ci]

Collective Blessing

Constructed - 4

Малко много мана е, но пък сме виждали да се играе [c]Overrun[/c] отвреме навреме. Така че няма да се учудя и за това да се намери някакъв дек. Все пак, може да не дава трампъл, но е перманентен ефект ...

Limited - 9

Стига да имаме някакви същества на масата може да спечели играта само. Картата е брутална и като я пуснете, защото не ви е в цветовете, гледайте да имате начин да се оправите с нея.


[ci]Common Bond[/ci]

Common Bond

Constructed - 0

[c]Travel Preparations[/c] е доста по-хубава карта и също не вижда игра :)

Limtied - 6

Доста добър комбат трик. Освен очевидното приложение, да направим нашите същества по-големи за постоянно, може да се използва и по съществата на опонента с Unleash, за да не могат да блокират ако се налага.


[ci]Coursers' Accord[/ci]

Courser’s Accord

Constructed - 0

Много е шест мана за тоя ефект. Не съм много сигурен, че ако [c]Call of the Herd[/c] беше легален, щеше да види някаква игра в момента, а тази карта е много по-слаба.

Limited - 7

За лимитед картата определено е добра. Шест мана за 2х 3/3 е напълно приемливо, има и опцията да сложим различен токен ако се налага (я птичка, я някой по-голям червей).

Една от малкото истински хубави карти с Populate.


[ci]Heroes' Reunion[/ci]

Heroes' Reunion

Constructed - 1

Аз попринцип не бих сложил такава карта в дека си, при наличието на [c]Centaur's Healer[/c] в същото издание. Да, 7>3, ама е по-добре и да има тяло някакси ...

Limited - 0

Подобни карти по-скоро могат да ви загубят играта, отколкото да ви помогнат да я спечелите. Чиста форма на card disadvantage. Не го играйте, почти винаги 1/1 за едно мана без умение ще ви свърши по-добра работа!


[ci]Loxodon Smiter[/ci]

Loxodon Smiter

Constructed - 5

Картата изглежда доста добра - 4/4, не може да бъде контрирана, нито дискардната и на всичкото отгоре не умира от повечето ремувъл в стандарт. Е не е [c]Thrunn, the Last Troll[/c], но все пак струва и мана по-малко.

Limited - 8

Ако не изяде ремувъл моментално, приключва бързо игрите ако влезе в игра на трети ход. В противен случай си е просто 4/4 за по-малко мана от обичайното.


[ci]Risen Sanctuary[/ci]

Risen Sanctuary

Constructed - 0

Все пак е за едно мана повече в издание със [c]Armada Wurm[/c]. Не че и да я нямаше Армадата щеше да е по-различно де :)

Limited - 6

Попринцип аз такива бочове избягвам да играя, но 8/8 за седем мана, което не се тапва в някои игри ще е много силно. Особено ако имаме акселерация да го изиграем малко по-рано, картата е напълно играема.


[ci]Selesnya Charm[/ci]

Selesnya Charm

Constructed - 7

Както и останалите чармове, този ни дава разнообразни опции за различни ситуации в играта. Този има сякаш най-релевантни модове в стандарт:

- помпалка

- ремувъл

- същество

Само [c]Izzet Charm[/c] може да му съперничи по сила, но то и няма смисъл да ги сравняваме, тъй като функциите им са коренно различни.

Limited - 8

За лимитед, безусловно това е най-добрия чарм. Просто комбинацията от трите му умения е всичко което искам от картите в лимитед: същества когато имаме нужда, комбат трик и ремувъл за големи бочоля. 

Сигурно не е случайно, че други чармове могат и да се вземат на 4-5ти пик на моменти, с тези обаче това не се случва :)


[ci]Trostani, Selesnya's Voice[/ci]

Trostani, Selesnya's Voice

Constructed - 5

Още не е дошъл моментът, тази карта да засияе, но и това ще стане някой ден. Малко трудно обаче някой би предпочел да гейнва живот с Тростани, вместо с [c]Thragtusk[/c]

Limited - 8

Има свойството да печели игри сама, макар и доста по-трудно от някои други митици и реъри в изданието. При всички случаи, ако я изиграем рано и не бъде отговорена своевременно, прави игрите много трудни за губене (особено ако имаме токен на борда).


[ci]Vitu-Ghazi Guildmage[/ci]

Vitu-Ghazi Guildmage

Constructed - 4

Трудно ми е да си представя, че може да се играе извън лимитед, но картата има потенциал, просто и трябва правилния дек за целта.

Limited - 8

Тази карта е по-добра от поне половината реъри в изданието, предполагам е ънкомън само за да не разваля цикъла :) Не е трудно да спечелим ако ънтапнем с шест мана и този в игра, така че го убивайте при първа възможност, че иначе - лошо! 


[ci]Wayfaring Temple[/ci]

Wayfaring Temple

Constructed - 2

Нещо не си представям, как може да е по-добро от доста други карти. Дори когато атакуваме и популираме безпрепятствено, с каквото и да е друго пак бихме спечелили :)

Limited - 7

В правилния дек може да бъде голям много рано. Ако го сложим на трети ход и успеем да ударим опонента с токен на масата трудно може да загубим играта. 


[ci]Dryad Militant[/ci]

Dryad Militant

Constructed - 5

[c]Savannah Lions[/c] беше страхотна карта едно време, но напоследък 2/1 за едно мана не е нещо особено впечатляващо. Бонус хейт-а за [c]Snapcaster Mage[/c] таргетите ме съмнява да е много релевантен, но все пак картата има потенциал.

Limited - 5

2/1 не е нищо особено в този формат. Зелените декове със сигурност нямат нужда от него, по-скоро е играемо в UW с повечко detain. С удоволствие бих го оставил в сайдборда в повечето случаи.


[ci]Growing Ranks[/ci]

Growing Ranks

Constructed - 4

Доста е далеко от [c]Bitterblossom[/c] :) В картата има някакъв потенциал, но не виждам как ще успее някой да я счупи.

Limited - варира в зависимост от бройката на токен генераторите в дека ви. Според мен си заслужава да я сложим в дека само ако има поне 6/7 начина да направим токен, а може би са нужни и повече. В противен случай не бих я пробвал.


[ci]Sundering Growth[/ci]

Sundering Growth

Constructed - 5

Години наред се оплаквах, че няма истински бял [c]Disenchant[/c] в стандарт и най-накрая го издадоха! :) Една от картите които ме зарадваха истински като ги видях, независимо че май в момента няма особен смисъл от подобен ефект в сайдборда.

Populate умението може и да е релевантно също, особено от сайдборда на някакви бъдещи token декове (след излизане на Gatecrash).

Limited - 4

В изданието има няколко доста неприятни енчантмънти ( [c]Martial Law[/c], [c]Growing Ranks[/c], [c]Arrest[/c] и т.н.) в допълнение с цял цикъл руни, така че със сигурност не бих отказал да имам една в сайдборда. А възможността да направим и токен е просто бонус.


Както се вижда, за пореден път Уизардс са се постарали да сложат колкото се може повечко качество в тази цветова комбинация. За разлика от другите гилдии, тука има една единствена неиграема карта, което е малко прекалено. 

Meханиката на гилдията също се очертата като най-добрата, заедно с Detain, макар и привидно Unleash и Scavenge да са не по-малко добри на теория. Практиката показва друго ...

Специално за лимитед, много трябва да се внимава с това, какви карти с populate слагаме в дека и с какъв приоритет ги взимаме. 

За мен лично те са в три категории: 

1) Карти които правят токени и популират: ([c]Eyes in the skies[/c], [c]Vitu-Ghazi Guildmage[/c], [c]Courser's Accord[/c]) 

2) Карти при които populate е само бонус: ([c]Trostani's Judgement[/c],[c]Sundering Growth[/c], [c]Wayfarer's Temple[/c], [c]Trostani, Selesnya's Voice[/c]

3) Kaрти които само популират ([c]Druid's Deliverance[/c], [c]Rootborn Defenses[/c])

Картите от първата категория са винаги супер добри - правят токени, популират и печелят игри. Картите от втората категория просто са добри заради другите си ефекти, при тях Populate e само бонус, който може просто да ни улесни играта. Забелязвам обаче, че картите от третата категория са силно надценявани. Не че не са играеми, просто са зависими от това колко точно начина да се правят токени имаме в дека. Ако са под 8 просто не ги играйте - това ми е съвета :)

Надявам се че обширното и позакъсняло ревю все пак ви е харесало!

За коментари, темата във форума се намира точно ТУК :)

Благодаря за вниманието!

Иван

banner
Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Събития

Няма предстоящи събития